سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
ورود زنان به المپیك
●بزرگترین جشنواره ورزش
بزرگترین جشنواره ورزشی جهان كه هر چهار سال یك بار در یكی از كشورهای شناخته شده برگزار می شود، یادگار سال های بسیار دورتری است كه به آتن بازمی گردد.سابقه تاریخی مسابقات المپیك به سال ۷۷۶ قبل از میلاد مسیح می رسد؛ سالی كه ۴۵هزار یونانی در یك بعدازظهر داغ تابستان در ورزشگاه وسیعی گردهم آمده بودند تا نخستین قهرمان دو سرعت را با نام «كروئبوس» از منطقه آلیس تشویق كنند.
از این سال بود كه بازی های المپیك هر چهار سال یك بار برگزار شد. دشت المپیا جایگاهی بود كه از همه نقاط یونان و مدیترانه، قهرمانان را گرد هم می آورد تا به پیكار بپردازند. البته فقط ورزشكاران نبودند بلكه عده ای هواداران ورزش هم بودند كه می توانستند این بازی ها را از نزدیك ببینند.
در آغازین سال های برگزاری المپیك، این جشن فقط یك رویداد ورزشی نبود بلكه آمیخته با مراسم مذهبی هم بود و كاهنان و شخصیت های مذهبی بر آن نظارت داشتند. هنرمندان، موسیقیدانان، خطیب ها و نویسندگان و شاعران هم در این بازی ها شركت داشتند و از جایگاه خاصی در نزد مردم برخوردار بودند.
آخرین گروهی كه بازی ها را دنبال می كردند كاسبكارها، دستفروشان و دوره گردها بودند كه در حین بازی ها فرآورده های خود را نیز عرضه می داشتند. عطا بهمنش با نگارش این مطالب در كتاب خود با نام «بازی های المپیك» اضافه می كند ورزشكاران جوان مجاز بوده اند كه وارد میدان شوند و آمادگی خود را برای نوعی كشتی اعلام كنند و در سوی دیگر میدان هم ورزش های سبك مانند دو، پرتاب و پرش انجام می شد.
●زنان و المپیك
در بازی های المپیك باستان ورزشكاران به دو دسته مردان زیر ۱۸ سال و بالای آن تقسیم می شدند و زنان نه تنها حضور نداشتند، بلكه حتی به عنوان تماشاچی هم نمی توانستند در این بازی ها حضور یابند.
در یكی از این بازی ها، زمانی كه مادر یكی از قهرمانان جوان با لباس مبدل مردانه برای دیدن بازی فرزندش از نزدیك توانست وارد ورزشگاه شود، بهای سنگینی را پرداخت و مردان آن روزگار او را از بالای دیوار مرتفعی به پایین افكندند و جان باخت!
اما المپیك در دوره جدید خود یعنی قرن نوزدهم با پیشرفت علم و صنعت تولدی دوباره یافت و تكامل بازی ها، قوانین حاكم بر آن و شركت كنندگان در آن، از رشد كیفی برخوردار شد.
●حضور ورزشكاران زن برای نخستین بار در المپیك
در نخستین دوره بازی های المپیك آتن ۱۸۹۶ از ۱۳كشور جهان، ۳۱۱ ورزشكار مرد گرد هم آمدند تا فاتح نخستین دوره بازی های دور جدید المپیك شوند. در این دوره هیچ زن ورزشكاری حضور نداشت!اما در دومین دوره بازی های المپیك كه ۲۲ كشور جهان حضور داشتند، ۱۳۳۰ورزشكار رقابت كردند كه از میان آنان ۱۲ نفر زن ورزشكار بودند.سال ۱۹۰۰ یعنی آغاز قرن بیستم، نخستین سالی بود كه پاریس میزبان نه فقط مردان ورزشكار، بلكه زنان ورزشكار هم شد.
البته در آن زمان بسیاری از اعضای كمیته بین المللی برگزاری بازی های المپیك با حضور زنان به دلیل پوشش ورزشی آنان مخالفت می كردند.زنان ورزشكار در این دوره بازی ها در مسابقات گلف و تنیس شركت كردند و خانم شارلوت كوپر قهرمان تنیس شد.
در سال ۱۹۰۴ یعنی سومین دوره بازی های المپیك، ۶۲۵ورزشكار از ۱۳ كشور جهان كه ۸ نفر آنان را زنان ورزشكار تشكیل می دادند، در سن لویی آمریكا گرد هم آمدند. این نقطه دور افتاده كه به شهر پنبه معروف بود و به وسیله فرانسوی ها كشف شده بود، فقط حدود ۶۰۰ هزار نفر جمعیت داشت.
در آن زمان ادامه جنگ روس و ژاپن وضع تهدید كننده ای را ایجاد كرده بود و در چنین حال و هوایی بازی های المپیك در آن سوی اقیانوس ها سخت مورد توجه روزولت، رئیس جمهوری وقت آمریكا، قرار گرفته بود و وی رئیس افتخاری برگزیده كمیته بین المللی المپیك نیز شد.
سومین دوره با دشواری های بی سابقه ای روبه رو شد و فقط ۱۳ كشور در آن حاضر شدند. اغلب ورزشكاران از كشورهای همجوار ایالات متحده مانند كانادا بودند.در سال ۱۹۰۶ كه جشن دهمین سال زنده شدن ورزش نام گرفت، آتن میزبان ۸۸۴ ورزشكار شد.اگرچه كمیته بین المللی المپیك بر این مراسم نظارت داشت و ركوردهای آن به ثبت رسید، اما این مسابقات در ردیف بازی های رسمی قرار نگرفت و در فهرست حد نصاب ها منظور نشد.
چهارمین دوره بازی های المپیك در لندن در سال۱۹۰۸ با حضور ۳۶ شركت كننده زن و ۲۰۲۰ ورزشكار مرد از ۲۲كشور جهان برگزار شد.زنان در این دوره از بازی ها در رشته های تنیس روی زمین خاكی و چمن و نیز اسكیت شركت داشتند كه همگی آنان انگلیسی تبار بودند و به مدال هایی نیز دست یافتند. در اسكیت مختلط نیز زنان آلمانی حضور داشتند.
پنجمین دوره بازی های المپیك در استكهلم در سال۱۹۱۲ با حضور ۲۵۴۶ ورزشكار كه ۵۵ نفر آنان زن بودند با حضور ۲۸ كشور جهان برگزار شد. در این دوره از بازی ها چند رشته ورزشی تازه هم به لیست مسابقات افزوده شده بود و بازی ها در سوئد از اعتبار بیشتری برخوردار شد. در این دوره از بازی ها بود كه ژاپن با یك شركت كننده پرچم خود را به جهان نشان داد و تیم شیرجه زنان سوئد از هشت مقام شیرجه از سكو، در هفت ردیف برتر ایستادند.شناگران زن نیز از كشورهای استرالیا، بریتانیا و سوئد به مقام هایی دست یافتند.
بازیها را متوقف می كنیم تا جنگ كنیم!
زنان ورزشكار در بازی های هفتم المپیك به ۶۴ نفر افزایش یافتند و این بازیها در سال ۱۹۲۰ در آنتورپ بلژیك با حضور ۲۶۹۲ ورزشكار از ۲۹ كشور جهان برگزار شد.این بازیها بعد از جنگ جهانی اول كه از ۱۹۱۴ تا ۱۹۱۸ بود، برگزار شد. متأسفانه ۹ میلیون نفر در خلال این جنگ جان خود را از دست دادند و ۳۰ میلیون نفر معلول و از كار افتاده شدند. بر اثر این جنگ امپراطوری های آلمان، اتریش، روسیه، مجارستان و عثمانی تجزیه شدند و ۱۸ كشور جدید پدید آمد. قرار بود دوره ششم بازیها در ۱۹۱۶ در برلین برگزار شود اما با وقوع جنگ، بازیها تعطیل شد. در خلال این سال ها كوبرتن در اندیشه رها كردن ریاست كمیته بین المللی المپیك بود اما با بروز جنگ صرف نظر كرد. وی گفته بود كه چیز غریبی است؛ در عهد باستان جنگ ها برای برگزاری بازیهای المپیك پایان می یافت، اما ما بازیها را متوقف می كنیم تا جنگ كنیم!
به هرحال ۱۹۲۰ بود و جنگ تمام شده بود و دوباره برای آنان كه زنده بودند كار و فعالیت معنا یافته بود. بلژیك به ویرانه ای بزرگ تبدیل شده بود اما دولت از مردم اعانه گرفت تا كارهای مقدماتی المپیك را تدارك ببیند و آغاز مراسم با یك دقیقه سكوت به یاد از دست رفتگان بلژیك همراه بود.
زنان در این دوره از بازی ها در رشته هاكی روی یخ از سوئد امتیاز خوبی گرفتند و در بخش مختلط نیز زنان فنلاندی قهرمان شدند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست