پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

رشد قد کودک، تاثیر ورزش و بلند کردن مو


قد كودك آیینه تمام نمای سلامت اوست و هر گونه بیماری در دوران رشد قد مانند بیماری‌های كلیوی، قلبی و كبدی میتواند به صورت كاهش رشد قد خود را نشان دهد. اما بلند كردن مو ارتباطی به كاهش سرعت رشد قد ندارد و این باور، خرافه است! برخی بیمار‌یهای هورمونی میتواند موجب كاهش رشد قد فرد شود كه از جمله آنها به كم‌كاری تیروئید و افزایش عملكرد غدد فوق كلیوی میتوان اشاره كرد. علاوه بر آن كمبود ویتامین D و كلسیم هم در رشد قد موثرست.
اثرات تشنج :
تشنج در دوران كودكی بر رشد قد تاثیر میگذارد. اگر تشنج باعث آسیب رسیدن به مغز و غده هیپوفیز شود، بر رشد قد كودك تاثیر منفی میگذارد زیرا هورمون رشد از غده هیپوفیز ترشح میشود. این غده فرماندهی بدن را بر عهده دارد بنابراین علاوه بر هورمون رشد بر عملكرد غدد دیگر بدن هم تاثیر میگذارد. اگر به علت تصادف به سر ضربه وارد شود یا چیزی بر عملكرد هیپوفیز تاثیر بگذارد، ممكنست قد كمتر یا حتی در مواردی بیشتر از حد معمول رشد كند.
هیچ ورزشی به خودی خود باعث بلندی یا كوتاهی قد نمیشود!
ورزش برای سلامت بدن مفیدست اما هیچ ورزشی به خودی خود باعث بلندی یا كوتاهی قد نمیشود و اگر رشته‌های مختلف ورزشی به صورت معمول و متعامل انجام میشود برای بدن مفیدست. رشد قد انسان از دوران جنینی آغاز و پس از تولد ادامه میابد. طول قد كودك در بدو تولد حدود 50 سانت است و در سال اول و دوم زندگی بیشترین رشد قد را دارد به گونه‌ای كه در مجموع حدود 35 سانت رشد میكند. پس از این مدت سرعت رشد قد سالانه به 6 سانتیمتر كاهش مییابد.
 
مهم‌ترین عامل موثر در رشد قد
مهم‌ترین عامل موثر در رشد قد، عوامل ژنتیك و پس از آن تغذیه و خوابست. مادران و پدران كوتاه قد نباید انتظار داشته باشند كه فرزندشان بلند قد شوند! درواقع میتوان طول قد پدر و با مادر را جمع و حاصل را بر عدد 2تقسیم كرد. عدد به دست آمده را باید برای محاسبه قد دختران منهای 6.5 و برای به دست آوردن طول قد پسران به علاوه 6.5 كرد.