پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

چگونه از ناباروری جلوگیری کنیم؟


سوال
من 10 ماه است قصد بارداری دارم ولی هنوز موفق نشده ام در ضمن یکی - دوسال اخیر برای کم کردن وزنم زیاد رژیم گرفته ام آیا ممکن است مشکلم با استفاده از تغذیه برطرف شود.

جواب
با سلام
یکی از اصول قابل توجه در پیشگیری و درمان ناباروری در زنان ورزش است. دکتر فاطمه رمضان زاده، جراح و متخصص زنان و زایمان گفت: اصولاً تحرک کافی و ورزش، نقش ویژه‌ای در کلیه مراحل مربوط به بارداری، تغییرات خاص سن بلوغ و عوارض مربوط به دوران سالمندی دارد.وی ادامه داد: ما معتقدیم زنانی که تحرک کافی دارند، زمانی که اقدام به باردار شدن می‌کنند، با مشکلات کمتری روبرو می‌شوند و به علت داشتن وزن مناسب از عوارضی مانند پرفشاری مخصوص زایمان، اختلالات گوارشی و نیز چاقی بیش از حد مصون می‌مانند.دکتر رمضان زاده هم‌چنین به نقش ورزش در پیشگیری از ناباوری تأکید کرد و گفت: یکی از عمده‌ترین دلایل نازایی در زنان، خصوصاً در افراد چاق مربوط به عارضه تخمدان پلی کیستیک (نوعی عارضه متابولیک) است که می‌توان با انجام حرکات ورزشی متعادل و زیر نظر پزشک این عارضه را درمان نمود و از پیشرفت آن جلوگیری کرداین متخصص زنان و زایمان در نهایت به نقش ورزش در پیشگیری از پوکی استخوان و عوارض یائسگی در سنین سالمندی اشاره کرد و توضیح داد: در حال حاضر علم ثابت کرده است، با تحرک کافی در دوران نوجوانی میزان ابتلا به پوکی استخوان و عوارض شایع آن همچون شکستگی لگن در دوران سالمندی بسیار کم خواهد شد.
تاثیر رژیم غذایی بر باروری:
یکی از مشکلاتی که همیشه گریبان گیر خانواده ها بوده، مشکل باروری است. بسیاری از زوج ها ر مقطعی از زندگی شان با مسایل باروری مواجه می شوند، از کاهش میل جنسی گرفته تا مشکلات هورمونی که به ناباروری منجر می شود. البته بعضی زوج‌ها هم هیچ وقت چنین مشکلی را احساس نمی کنند. فکر می کنید علتش چه می‌ تواند باشد؟ آیا ممکن است تغذیه عامل مهم و تأثیر گذاری بر افزایش یا کاهش قدرت باروری یا میزان میل جنسی باشد؟ برای دانستن جواب این سوال‌ها گزارش زیر را بخوانید.از قدیم باورهای عامیانه‌ ای برای بالا بردن قدرت جنسی و تقویت باروری در مردان و زنان، وجود داشته که بسیاری از آن ها‌ بی پایه و اساس است. خوردن و نخوردن برخی مواد غذایی شاید بتواند در زیاد و کم شدن قدرت باروری آدم ها موثر باشد اما این مواد غذایی لزوما همان هایی نیستند که بین عامه مردم دهان به دهان می چرخد و مبنای علمی هم ندارد.
دو ویتامین مؤثر
ما قبل از هرچیز از دکتر محمد کشاورز، متخصص تغذیه و رژیم درمانی می پرسیم که اصلا مواد غذایی روی قدرت باروری و میل جنسی افراد تأثیری دارند یا نه. دکتر کشاورز در پاسخ به سلامت می گوید: " بله، بعضی از مواد غذایی تاثیرشان در تقویت باروری ثابت شده است. برای مثال، ویتامین E که در افزایش میل جنسی تاثیر زیادی دارد. این ویتامین بیشتر در منابع گیاهی مانند روغن آفتاب گردان و زیتون، ذرت و بادام، آجیل تازه(فندق، بادام، گردو)، اسفناج، کلم پیچ، سویا و سیب زمینی یافت می شود. در میوه‏ هایی مانند هلو و مارچوبه هم این ویتامین وجود دارد. به‌ جز منابع طبیعی، ویتامین E به صورت مصنوعی و به شکل قرص و آمپول نیز تولید می شود ولی بهتر است از منابع طبیعی نیاز روزانه تأمین شود، نیازی که معادل 7 تا 9 میلی گرم در روز است. ماده مغذی دیگری که تاثیرش اثبات شده ویتامین A است به طوری که کمبودش می تواند موجب کاهش قدرت باروری شود. این ویتامین در آقایان باعث ساختن اسپرماتوزوئید می شود و در خانم‌ ها هم روی تولید هورمون‌ های جنسی که به باروری کمک می کنند، موثر است. جگر، شیر، پنیر، خامه و کره منابع غنی این ویتامین هستند. این ماده مغذی در سبزی ها و میوه‌ های زرد رنگی مانند هویج، کدو، سیب‌زمینی، هلو، زردآلو و طالبی، در سبزی‌ ها و میوه های قرمز رنگ مانند گوجه فرنگی و همین‌ طور در سبزی هایی با برگ سبز تیره به مقدار زیاد وجود دارد؛ البته پیش سازش که در بدن به این ویتامین قابل تبدیل است."
اسید آمینه‌ ای مفید
یکی دیگر از مواد موثر در قدرت باروری، اسید آمینه‌ ای است به نام ال آرژنین. دکتر کشاورز نقش این اسید آمینه را در تقویت باروری و قوای جنسی، انکارناپذیر می داند: " ما برای افرادی که دچار ضعف میل جنسی هستند، مصرف ال آرژنین را 2 تا 6 ساعت قبل از نزدیکی توصیه می‌ کنیم. برای خانم ها و آقایان هم فرقی نمی کند، چون این اسید باعث تقویت میل جنسی در هر دو جنس می شود. البته در آقایانی که دچار مشکل انزال زودرس هستند، مصرف 2 تا 5 گرم از این اسید آمینه تاثیر فوق‌ العاده ای دارد." این‌ طور که دکتر کشاورز می گوید، این اسید آمینه به صورت کپسول در داروخانه‌ ها عرضه می شود و اگرچه کم و بیش خوردنش عارضه جدی ندارد و حتی به عنوان گشاد کننده عروق برای پیشگیری از سکته قلبی تجویز می‌ شود، ولی بهتر است با تجویز متخصص مصرف شود. البته منابع طبیعی هرچیزی بهتر از منابع مصنوعی اش هستند. بنابراین شما هم می توانید آن را از طریق مصرف خوراکی‌ هایی مانند شکلات تلخ، جو دوسر و مغز های خوراکی به خصوص بادام تامین کنید. برای حفظ قدرت باروری باید رژیم غذایی کامل و متعادلی داشته باشید. باید غذای کافی بخورید تا دچار فقر مواد غذایی نشوید، چون رژیم های نامتعادل روی قوای جنسی اثر سوء دارند.در خوردن این ها زیاده روی نکنیدما تا اینجا فقط از تقویت کننده ها حرف زدیم، اما چه مواد غذایی می توانند اثر معکوس بر قدرت باروری و میل جنسی داشته باشند. دکتر کشاورز می گوید: "مواد غذایی که در خودشان هورمون دارند، میل جنسی را کاهش می دهند و قدرت باروری را هم کم می کنند. زرده تخم مرغ و کاهو جزو مواد هورمون دار هستند. البته کم خوردن این مواد هیچ اشکالی ندارد، برای مثال، میزان هورمون کاهویی که در سالاد استفاده می کنیم آن قدر ناچیز است که عملا‌ بی اثر است ولی اگر در مصرف آن افراط کنیم می تواند تعادل هورمونی را به هم بزند. همین‌ طور زیاده‌ روی در مصرف سویا که در آقایان می تواند باعث کاهش قدرت باروری شود."
پرخوری نکنید
"برای حفظ قدرت باروری باید رژیم غذایی کامل و متعادلی داشته باشید. باید غذای کافی بخورید تا دچار فقر مواد غذایی نشوید، چون رژیم های نامتعادل روی قوای جنسی اثر سوء دارند." دکتر کشاورز با گفتن این جملات یادمان می اندازد که بدغذایی و غافل شدن از یک سری ترکیبات مفید، می تواند باعث افت عملکرد هورمون‌ ها و سلول‌ های بدن شود و روی قوای جنسی و باروری اثر نا مطلوبی بگذارد. او به کسانی که رژیم‌های تک غذایی یا گیاه خواری دارند توصیه می کند که بیشتر به برنامه غذایی‌ شان توجه داشته باشند و تلاش کنند همه نیازهای حیاتی بدن را تامین کنند: "رژیم گیاه‌ خواری تمام نیاز بدن را تامین نمی کند و در نتیجه طبیعی است اگر ببینیم که افراد گیاه‌خوار از نظر میل جنسی و قدرت باروری ضعیف هستند." او همین طور به افراد پُرخور هشدار می دهد که با افراط در مصرف غذاهای پُرکالری، خودشان را در معرض چاقی قرار ندهند:" افراد چاق در معرض بیماری دیابت قرار دارند و قند بالا هم به مرور روی هورمون های جنسی تاثیر می گذارد و میل جنسی را از بین می برد. ضمن این که در زنان چاق، اختلالات هورمونی بیشتر اتفاق می‌ افتد و احتمال بسته شدن لوله‌ های تخمدان در اثر چاقی بیشتر است."