یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

هر 30 ساعت يك مادر ايراني جان مي‌بازد، لزوم زایمان های طبیعی و ایمن


ایسنا: مديركل دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اشاره به مرگ يك مادر در هر 30 ساعت در كشور بر لزوم انجام زايمان‌هاي طبيعي و ايمن تاكيد كرد.

به گزارش خبرنگار سرويس سلامت خبرگزاري ايسنا منطقه همدان، دكتر محمداسماعيل مطلق در مراسم افتتاح كنگره ملي زايمان با اشاره به اینکه هر 30 ساعت يك مادر به هنگام تولد نوزاد در ايران از دنيا مي‌رود، افزود: در آماري دقيق تر ميانگين اين ساعت در كشور پايين‌تر از 30 ساعت است كه اميدواريم با برگزاري اين گونه كنگره‌ها شاهد كاهش مرگ مادري باشيم.

وي افزود: درصد اميد به زندگي در ايران براي زنان 74 سال و براي مردان 72 سال تعيين شده است كه اميدواريم در برنامه پنجم توسعه به افزايش اميد به زندگي در زنان به 76 سال و براي مردان به 74 سال دست يابيم.

مطلق افزود: يكي از آيتم‌هاي افزايش اميد به زندگي كاهش ميزان زايمان سزارين، افزايش ميزان زايمان طبيعي و زايمان ايمن است. بر اساس برنامه پنجم توسعه ميزان مرگ نوزادان در كشور بايد به 9 مرگ در هر هزار تولد كاهش يابد. اكنون از هر هزار تولد 15 مرگ نوزاد را شاهد هستيم و اين آمار در برخي استان‌ها نيز بيشتر است.

وي افزود: در صورت تلاش شبانه‌روزي مجموعه علوم پزشكي در آينده‌ای نزديك، شاهد كاهش مرگ مادري و كاهش گرايشات به سوي عمل سزارين خواهيم بود.

مطلق ادامه داد: يكي ديگر از شاخص‌هاي بهداشتي به مرگ در كودكان زير يك سال است. اين شاخص در ايران 18 مورد در هزار تولد زنده بوده و در بين كودكان زير پنج سال 20 مورد در هر هزار تولد زنده است كه اين آمار نيز بايد به صورت قابل توجهي كاهش يابد. در مجموع سالانه 30 هزار كودك بين صفر تا پنج سال فوت مي‌كنند كه نزديك به 20 هزار مورد از اين مرگ‌ها مربوط به دوران 30 روز اول تولد است.

وي ادامه داد: لازم است كيفيت بيمارستان‌ها ارتقا يابد. همچنين ميزان مراقبت و توجه مادر و اطرافيان نسبت به كودك بايد افزايش يابد تا شاهد كاهش چشمگير مرگ نوزادان در اين دوره باشيم.

مطلق با اشاره به افزايش سن ازدواج در كشور گفت: سن ازدواج در كشور بين 25 تا 27 سال است. از طرف ديگر مادران فاصله زيادي بين ازدواج تا بارداري را طي مي‌كنند. اين فاصله زنگ خطر را براي سلامت مادر و كودك افزايش مي‌دهد.

وي يادآور شد: مرگ و مير مادر و نوزاد در دنيا غيرقابل قبول است؛ چراكه با افزايش آگاهي و رعايت اصول و قوانين پزشكي اين روند به راحتي قابل پيشگيري است.

مطلق افزود: مرگ نوزادان در هفته اول تولد از علل شايع مرگ و مير است كه بايد با افزايش كيفيت مراقبت‌ها مرگ نوزادان، كاهش يابد. پيشگيري از وقوع حاملگي‌هاي پرخطر يكي از آيتم‌هاي كاهش مرگ و مير مادر و نوزاد است. بنابراين مادران بايد به مراقبت‌هاي پيش از بارداري رسيدگي و شرايط ايده‌آل را براي جنين فراهم كنند.

مطلق افزود: بارداري در سن كمتر از 18 سال و بالاي 35 سال خطر مرگ نوزاد را تا دو برابر افزايش مي‌دهد. بنابراين زمان ايمن براي بارداري بين 18 تا 35 سال است. همچنين سابقه بيش از چهار مرتبه بارداري، خطر مرگ مادر را نيز تا دو برابر افزايش مي‌دهد. بنابراين لازم است تمام زنان از اين موضوع مطلع باشند و با برنامه‌ريزي در اين زمينه اقدامات لازم را انجام دهند.

مطلق در ادامه گفت: انجام عمل زايمان در منزل در حال حاضر بسيار كمتر اتفاق مي‌افتد اما در برخي موارد اين عمل توسط افراد غيرمتخصص انجام مي‌شود كه خطر مرگ را در مادر تا 1،8برابر افزايش مي‌دهد. در برخي موارد نيز شاهد تشخیص نامناسب از سوي پزشكان هستيم كه 28 درصد در زمان زايمان و 46 درصد پس از زايمان مرگ مادر اتفاق مي‌افتد.