یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

بازی با نوزاد، کشف زبان مشترک


مادران با توجه به واکنش های نوزاد می توانند به نیازهای او پی ببرند. محیط خانه باید برای نوزاد آرام و لذت بخش باشد. نور اتاق نوزاد باید ملایم بوده تا او بتواند کم کم به نور محیط عادت کند. شنیدن صدای مادر به نوزاد آرامش و امنیت داده و باعث رشد بیشتر مغز نوزاد می شود.
بهترین بازی برای نوزاد ارتباط نزدیک با والدین است. مادر با لبخند زدن به نوزاد و نگاه کردن به او وقتی نوزاد را در آغوش دارد احساس امنیت را برای نوزاد ایجاد می کند. نوزاد توانایی دیدن تا 30 سانتی متر دورتراز خود را دارد و علاقه دارد به مادر خود خیره شده به صورت و لبهای او نگاه کند. مادر در زمانی که با نوزاد حرف می زند یا لالایی می خواند باید صورت خود را به نوزاد نزدیک کند تا ارتباط بهتری با او داشته باشد.
مکیدن یکی از واکنش های طبیعی نوزاد است که در طی هفته های اول زندگی پیشرفت می کند. مادرمی تواند به نوزاد کمک کند تا شصت یا مشت خود را دردهان قرار دهد. تکرار این کار باعث رشد مغز کودک می شود. مکیدن دست و پا تا یک سال اول برای نوزاد آرامش بخش است اما با بزرگتر شدن، کودک این عادت را فراموش کرده و یاد می گیرد با اشیاء دیگر سرگرم شود و بازی کند.
برای تقویت اندام فوقانی نوزاد، مادر باید او را روی یک ملافه نرم روی شکم قرار دهد و اسباب بازی های رنگارنگ را اطراف نوزاد بچیند. نوزاد سعی می کند سر خود را بالا آورده و به سمت آنها حرکت کند. این فعالیت در بازه های کوتاه مدت برای نوزاد مفید است (مثلا سه بار در روز به مدت یک دقیقه). مدت زمان این فعالیت در هفته های بعدی افزایش می یابد. در طی این فعالیت باید در برابر خطر خفگی از نوزاد مراقبت کنید. در طی این فعالیت مادر می تواند کمر نوزاد را ماساژ داده و با او در مورد محیط اطراف صحبت کند. همچنین مادر می تواند در حالت خوابیده نوزاد را به شکم روی سینه خود قرار دهد و با او صحبت کند تا نوزاد با دیدن و شنیدن صدای مادر آرام شود.
نوزاد به اندازه خوردن و خوابیدن به تماس مستقیم، نوازش و بغل شدن نیاز دارد. یکی از راه های تماس با نوزاد ماساژ دادن او است. این کار باعث رشد احساسات عاطفی کودک، بالا رفتن توانایی اعتماد کردن، تحریک فاکتور های رشد و افزایش هورمون های گوارشی می شود. تماس پوستی باعث آرامش و کاهش استرس نوزاد شده و به خواب راحت او کمک می کند. ماساژ باید بصورت یک فعالیت روزمره و چند نوبت در روز( بعد از حمام یا قبل از خواب) انجام شود.  
خواندن لالایی یا اشعار کودکانه یکی دیگر از راههای ارتباط با نوزاد است. این اشعار حتی در سنین بسیار کم هم برای نوزاد جالب توجه است. مادر باید در زمان شیر دادن نوزاد را در آغوش گرفته به صورت او نگاه کند و لالایی بخواند تا به آرامش نوزاد کمک کند و باعث ایجاد ارتباط عاطفی بیشتر با نوزاد خود شود.