دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

بارداری سالم، چگونه امکان دارد؟


اهمیت دوران بارداری به اندازه‌ای مهم است که مراقبت‌های قبل، حین و پس از بارداری را می‌طلبد و برای هر کدام از این دوره‌ها باید مراقبت‌های خاصی انجام شود.
 در سال‌های اخیر پیشرفت‌های مهمی در زمینه پزشکی و مراقبت‌های دوران بارداری اتفاق افتاده، با این وجود تولد زودرس و یا تولد نوازدان با وزن پایین همچنان قابل مشاهده است.
این موضوع تاکید بر سلامتی هر چه بیشتر زنان در دوران قبل از بارداری را به منظور تولد کودکان سالم‌تر نشان می‌دهد، سلامت و بهداشت حاملگی، سلامتی و تأمین شرایط سالم برای جنس مؤنث قبل از باردار شدن او است که از وقوع مشکلات آتی برای مادر و کودک جلوگیری می‌کند.
کلید بهبود این وضعیت، ترکیب بهترین مراقبت پزشکی با رفتارهای سالم، حمایت بالا و محیط امن در خانه و محیط کار است. از جمله رفتارهای سالم در این زمینه وزن مناسب، تغذیه مناسب و انجام فعالیت ورزشی است، داشتن یک برنامه غذایی متعادل و فعالیت ورزشی منظم بلوک‌های سازماندهی سلامتی هستند.
با ماشینی شدن زندگی، تحرک و فعالیت بدنی روزانه کاهش یافته و در راستای آن سلامتی انسان با مخاطراتی رو به رو شده است و باید فعالیت ورزشی متناسب با شرایط جسمانی افراد به اجرا در آید.
برای بارداری سالم غذای سالم بخورید
مرضیه عطایی، متخصص زنان و زایمان گفت: برای این‌که دوران بارداری سالمی را سپری کنید باید سبک زندگی سالمی داشته و مصرف میوه، سبزی، ماهی، مغزها و مواد غذایی طبیعی را در اولویت قرار داده و دور غذاهای مضر مثل سرخ‌کردنی‌ها، انواع فست‌فود، سوسیس و کالباس و تنقلات پرکالری را خط بکشید.
وی با بیان اینکه پیش از اقدام برای بارداری حتما به دندانپزشک مراجعه کرده و سلامت دهان و دندان‌هایتان را مورد بررسی قرار دهید، بیان کرد: تغییرات هورمونی در طول بارداری می‌تواند به بیماری‌های لثه منجر شود و درد ناشی از آن روی شیرینی دوران بارداری‌تان تاثیر منفی بگذارد.
متخصص زنان و زایمان با بیان اینکه باکتری‌های پوسیدگی‌زا از مادر به جنین منتقل می‌شود، افزود: برای پیشگیری و کنترل باکتری پوسیدگی زا، لازم است مادران در طی دوران بارداری و شیردهی، بهداشت دهان و دندان خود را افزایش دهند.
اسید فولیک در افزایش هوش جنین تاثیرگذار است
عطایی با بیان اینکه استفاده از اسید فولیک در افزایش هوش جنین تاثیرگذار است، عنوان کرد: این روزها انواع و اقسام مکمل‌ها و مولتی‌ویتامین‌ها همراه اسید فولیک در داروخانه‌ها وجود دارد اما برای مصرف آنها حتما باید با پزشک مشورت شود، چرا که مصرف بی‌رویه آنها می‌تواند عوارض زیادی به همراه داشته باشد.
وی با اشاره به خدماتی که در مشاوره پیش از بارداری انجام می‌شود، بیان کرد: بررسی سوابق زمینه‌های مادر، خانواده و بارداری‌های قبلی و بررسی واکسیناسیون، انجام آزمایش خون و ارائه آموزش و مشاوره در زمینه‌های مختلف و تجویز قرص اسید فولیک و انجام آزمایش پاپ اسمیر از خدمات دوره مشاوره پیش از بارداری است.
این متخصص زنان و زایمان با اشاره به برخی از زنانی که در دوره‌ای از بارداری دچار حالت تهوع‌های صبحگاهی می‌شوند، افزود: این حالت مختص صبح نبوده و حالت تهوع بدون استفراع می‌تواند در هر ساعتی از روز اتفاق بیفتد که حدود نصف زنان باردار دچار تهوع شده، پس از قدم گذاشتن به سه ماهه دوم، حالت تهوع‌ها رفع می‌شود.
عطایی با بیان اینکه بارداری و شیردهی یکی از حساس‌ترین دوران‌های زندگی زنان است، یادآور شد: این دوران بیش‌ترین نیاز به مواد مغذی برای سلامت جنین، نوزاد و مادر وجود دارد و هر دوره مراقبت‌های خاص خود را داشته که مادر باید رعایت کند.
در دوران شیردهی نیاز به انرژی حدود 30 درصد افزایش می‌یابد
وی ادامه داد: تمامی نیاز نوزاد پس از تولد تا شش ماهگی تنها از شیر مادر تامین می‌شود، بنابراین تغذیه مادر باید به گونه‌ای باشد که هم نیاز نوزاد و هم نیاز بدن خود را تامین کند.
این متخصص زنان و زایمان خاطرنشان کرد: مادر باردار در طول دوران بارداری با ذخیره انرژی و مواد مغذی، بدن خود را برای دوران شیردهی آماده می‌کند پس تغذیه مادر شیرده جهت تامین نیاز نوزاد و همچنین سلامت مادر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
چکاپ‌های پزشکی از نیازهای قبل از در بارداری است
فرشته درایتی، کارشناس مامایی در خراسان جنوبی با اشاره به کارهایی که قبل از بارداری توسط مادر باید انجام شود، به خبرنگار ایسنا گفت: بدون شک آمادگی برای بچه‌دارشدن نخستین اقدام پس از تصمیم بارداری است و برای داشتن یک دوره بارداری سالم و فرزندی سالم، باید نکاتی رعایت شود.
با داشتن وزن متعادل، بارداری و زایمان آسان‌تری را تجربه کنید
وی با اشاره به اینکه یکی از نکات قبل از بارداری، تناسب اندام است، ادامه داد: اگر اضافه وزن داشته یا دچار کمبود وزن هستید، پیش‌ از ‌اقدام برای بارداری به یک متخصص تغذیه مراجعه کرده و به وزن مناسب برسید.
این کارشناس مامایی با اشاره به اینکه مصرف اسید فولیک در دوران بارداری لازم است، تصریح کرد: بر اساس بررسی‌ها، با مصرف حداقل 400 میکروگرم اسید‌فولیک در طول روز برای حداقل یک ماه پیش از بارداری و سه ماه نخست بارداری، می‌توانید 50 تا 70 درصد از احتمال داشتن نوزادی با نقص لوله عصبی پیشگیری کنید.
شناسایی دوره طلایی
درایتی با اشاره به فرمول ساده برای تعیین زمان تخمک‌گذاری، بیان کرد: فرد باید زمان دوره قاعدگی بعدی را در نظر گرفته، سپس 12 تا 16 روز از آن کم کرده این چند روز، محدوده زمانی بوده که احتمال تخمک‌گذاری و بارداری شما در آن زیاد است.
وی با بیان اینکه برای خانم‌هایی که دوره کامل پریودی آنها 28‌روز طول می‌کشد، چهاردهمین روز معمولا روز تخمک‌گذاری است، یادآور شد: برای استفاده از این روش، شما باید بدانید دوره کامل شما معمولا چند روز طول می‌کشد البته از دستگاه‌های محاسبه تخمک‌گذاری نیز می‌توانید استفاده کنید.
این کارشناس مامایی با بیان اینکه در دوران بارداری محدودیت مصرف کربوهیدرات‌ها، قندها و نوشیدنی‌های کربنات (مانند نوشابه‌ها) لازم است، عنوان کرد: دوران حاملگی دورانی بوده که دندان‌ها و لثه‌ها توجه بیشتری می‌طلبد لذا تمامی مادران باردار به بهداشت دهان و دندان خود توجه بیشتری داشته و قبل از اقدام به بارداری معاینات دندانپزشکی و بهداشت دهان و دندان را جدی بگیرند.
درایتی با بیان اینکه حاملگی‌های ناخواسته یکی از مشکلات بهداشتی و اجتماعی است و هر ساله حدود 200 میلیون حاملگی در سراسر جهان روی می‌دهد؛ ادامه داد: از این تعداد حدود 50 میلیون مورد از حاملگی‌های ناخواسته منجر به سقط شده که 20 میلیون از این سقط‌ها غیربهداشتی و خطرناک است.
وی با بیان اینکه 13 درصد کل مرگ مادران به دلیل عوارض حاملگی در سراسر جهان به علت سقط غیرایمن روی می‌دهد، افزود: سالانه صدها هزار معلولیت و ناتوانی نیز برای این مادران که از خطر مرگ نجات یافته‌اند پیش می‌آید.
این کارشناس مامایی با اشاره به اینکه در کشور ما نیز علی‌رغم دسترسی آسان به وسائل پیشگیری از حاملگی هر ساله ده‌ها هزار حاملگی ناخواسته اتفاق می‌افتد، بیان کرد: علاوه بر این عوارض دیگری مانند کم خونی به علت خونریزی، افزایش احتمال سقط در بارداری‌های بعدی و عوارض روانی و عفونی نیز رخ می‌دهد.
درایتی افزود: به طور معمول رنجی که مادر در طی وضع حمل بر اثر حاملگی ناخواسته تحمل می‌کند بسیار سخت بوده و این افسردگی‌ها اثرات بدی برروی جنین خواهد گذاشت.
وی ادامه داد: حاملگی‌های ناخواسته علاوه بر اثرات شخصی، اثرات اجتماعی زیادی دارد.
این کارشناس مامایی با بیان اینکه حاملگی‌های ناخواسته، مراقبت‌های دوران بارداری را هم تحت تاثیر خود قرار خواهد داد، بیان کرد: با کاهش مراقبت‌ها سطح مشکلات و آمار آنها به شدت بالا خواهد رفت و جان مادر و جنین را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد.
درایتی با اشاره به عوامل موثر در حاملگی‌های ناخواسته، ادامه داد: عوامل سنی، جنسی، تحصیلات و محل زندگی والدین می‌توانند عوامل موثری در حاملگی‌های ناخواسته داشته باشد، پس بهتر است با کار روی این موضوع مهم قبل از بیشتر شدن عوارض آن جلوی این عامل گرفته شود.
وی یادآور شد: فرهنگ‌سازی و ترویج روش‌های جلوگیری از بارداری و بالا بردن اطلاعات مردمی درمورد عوارض حاملگی‌های ناخواسته و استفاده بیشتر از لوازم جلوگیری از بارداری می‌تواند راه‌های پیشگیری از چنین مشکلی باشد و استفاده صحیح زوج‌ها از وسایل پیشگیری از حاملگی از اهمیت خاصی برخوردار است.
این کارشناس مامایی با اشاره به اینکه انجام ورزش قبل از بارداری باعث تقویت عضلات و کاهش احتمالی بروز ریفلاکس معده می‌شود، گفت: اما تمرینات ورزشی شدید که در آن سر پائین‌تر از بدن قرار می‌گیرد و دراز نشست و برداشتن وزنه افزایش فشار در داخل شکم را در پی داشته و باعث تشدید ریفلاکس معده می‌شود.
درایتی با بیان اینکه برگشت محتویات معده به مری در دوران بارداری، طبیعی است، یادآور شد: به همین دلیل نیاز به درمان نداشته و با رعایت مواردی می‌توان از آن پیشگیری کرد و یا آن را کاهش داد.
وی با اشاره به اینکه تهوع و استفراغ از عوارض شایع نیمه اول دوران بارداری است و باعث برگشت محتویات معده می‌شود، عنوان کرد: با مراقبت‌های لازم و ضروری دوره‌های بارداری (قبل، حین و پس از بارداری) می‌توان زایمانی خوب و فرزندی سالم داشت.
نصرت زمانی‌پور، متخصص زنان و زایمان و مدیر گروه سلامت خانواده جمعیت مرکز بهداشت خراسان‌جنوبی نیز به خبرنگار ایسنا، گفت: بارداری زیر 18 سال و بالای 35 سال توصیه نمی‌شود و بهترین سن برای بارداری بین 20- 30 سال است.
وی با اشاره به اینکه فاصله بین دو بارداری حداقل سه سال است، ادامه داد: بارداری‌های بسیار، سلامت مادر و جنین را به خطر می‌اندازد، به محض اطمینان از بارداری به نزدیک‌ترین واحد بهداشتی درمانی مراجعه کنید.
برنامه‌ریزی، کلید موفقیت در تربیت فرزندان است
مدیر گروه سلامت خانواده جمعیت مرکز بهداشت استان بیان‌ کرد: داشتن برنامه‌ریزی خوب در زندگی، کلید موفقیت بوده و تربیت صحیح فرزندان در راس برنامه‌های یک خانواده قرار دارد.
مشاوره پیش از بارداری یک ضرورت است
زمانی‌پور با بیان اینکه اعتبار مشاوره پیش از بارداری به مدت یک سال بوده و پس از آن نیاز به تکرار دارد، عنوان کرد: هدف از انجام مشاوره پیش از بارداری بررسی وضعیت سلامت مادر و رفع مشکلات احتمالی حداقل سه ماه قبل از بارداری وی، به منظور ایجاد آمادگی کافی در مادر بوده تا بدون نگرانی و دغدغه به استقبال بارداری برود.
وی یادآور شد: با ورود زنان به دنیای کار و تحصیل و عدم تمایل برخی زوجین به بچه ‌دارشدن تا فراهم آمدن شرایط مناسب، حاملگی پس از ازدواج را به تاخیر انداخته است.
این متخصص زنان و زایمان در ادامه گفت: به تاخیر انداختن بارداری برای رسیدن خانواده به بهترین شرایط اجتماعی و اقتصادی می‌تواند روی بارداری زن و مرد تاثیر گذاشته و باروری را با مشکل مواجه سازد.
زمانی‌پور با اشاره به اینکه یکی از علائم بارداری خستگی است، ادامه داد: دلیل خستگی‌های ابتدای دوران بارداری به دلیل افزایش پی در پی هورمون پروژسترون بوده که روی خواب زنان باردار تاثیر می‌گذارد.
وی با اشاره به اینکه در زمان بارداری تحرک در هر زنی کاهش می‌یابد، عنوان کرد: یک عامل خطر در بارداری افزایش وزن بوده که پس از وضع حمل نیز گریبان‌گیر مادران می‌شود که شیوه زندگی فعال و وضعیت بدنی در افزایش وزن او تاثیرگذار خواهد بود.
مدیر گروه سلامت خانواده جمعیت مرکز بهداشت استان با بیان اینکه سبک زندگی سالم همراه با فعالیت ورزشی مناسب برای جنین و مادر مشکلی ایجاد نمی‌کند، افزود: فعالیت ورزشی موجب کاهش درد لگن و کمر درد، کاهش افسردگی در دوران بارداری و بعد از آن، کنترل وزن در دوران بارداری، کنترل دیابت و مقاومت انسولینی دوران بارداری و کاهش مشکلات کنترل ادراری و بهبود کیفیت زندگی می‌شود.
زمانی‌پور با بیان اینکه مراقبت‌های پس از زایمان مانند دوران بارداری برای مادر اهمیت دارد، گفت: شش ساعت اول پس از زایمان، چنانچه خونریزی مادر تحت کنترل نباشد می‌تواند عوارض جبران ناپذیری را برای مادر ایجاد کند.
وی با اشاره به افسردگی یا اندوه پس از زایمان، عنوان کرد: برخی مادران ممکن است در روزهای سه تا شش و یا حداکثر 14 روز پس از زایمان دچار افسردگی خفیف و گذرا شوند.
این متخصص زنان و زایمان ادامه داد: حمایت عاطفی مادر توسط اطرافیان و علی ‌الخصوص همسر، در پیشگیری و درمان این عارضه تاثیر زیادی دارد.
زمانی‌پورخاطر نشان کرد: مادران باید تا سه ماه پس از زایمان روزانه یک قرص آهن و مولتی ویتامین مصرف و دوران پس از زایمان را جدی بگیرند.
حفظ و ارتقاء شاخص‌های کاهش مرگ و میر مادر و کودک با آموزش، اجرای برنامه‌های تشویقی و ارائه خدمات در راستای افزایش بارداری‌های آگاهانه و برنامه‌ریزی شده است.
فاصله‌گذاری متناسب مادران در سنین بارداری (35-18 سال) و ارتقاء شاخص‌های سلامت مادر و کودک با برنامه‌ریزی آموزشی و ارائه خدمات و افزایش آگاهی خانواده‌ها در راستای پیشگیری از بارداری‌های پرخطر در راستای تحکیم بنیان خانواده‌ها است.
فرزندآوری سالم با در نظر گرفتن ساز و کار مناسب برای آموزش‌های قبل، حین و پس از ازدواج و فراهم آوردن تسهیلات مناسب برای زوجین ایجاد می‌شود.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار می‌دهد.