جمعه, ۱۵ تیر, ۱۴۰۳ / 5 July, 2024
مجله ویستا

برخورد با کودک خجالتی و 5 راهکار ضداسترس


روزنامه ایران: تعداد قابل توجهى از كودكان پيش دبستانى كه در خانه پرحرف و مطمئن به خود هستند در اجتماع به صورت وابسته به ديگران و خجالتى ظاهر مى شوند.


بسيارى از بچه هاى پيش دبستانى كم رو و خجالتى، به سختى خود را با محيط اجتماعى وفق مى دهند، اينگونه كودكان در خانه كاملاً پرحرف و فعال هستند ولى در دنياى خارج از محيط خانه اعتماد به نفس ندارند. اگرچه كودكان خجالتى ممكن است به صورت غيراجتماعى خود را نشان دهند ولى در واقع اينطور نيستند. كارشناسان در اين باره معتقدند: آنان به افراد و موقعيت هاى جديد علاقه دارند، اما اضطراب شان مانع از برقرارى روابط اجتماعى مى شود.

 


برخورد با کودک خجالتی و 5 راهکار ضداسترس


كودكان پيش دبستانى كم رو و خجالتى به تشويق زيادى نياز دارند. البته مى توان با ترتيب دادن و هماهنگ كردن برنامه هاى ساده اى مانند تعيين زمان مشخص براى بازى ، آنها را بيشتر آماده كرد. به كمك چند روش مى توان به كودكان خجالتى كمك كرد تا احساس راحتى بيشترى كنند.


۱- مدرسه خوب انتخاب كنيد.
كودكان خجالتى در محيطى مناسب مى توانند شكوفا شوند. قبل از شروع كلاس ها، فرزندتان را به مدت چند روز به مدرسه جديدش ببريد تا با معلم ها و محيط مدرسه آشنا شود. به معلمش بگوييد كه او خجالتى است.

 


۲- به فرزندتان فرصت آمادگى دهيد.
اگر كودكتان بداند كه در تمام موقعيت ها چه اتفاقى مى افتد، نگرانى او كم مى شود. به نظر روانشناسان بهتر است كودك را از يك هفته قبل براى انجام كارى يا تجربه جديدى آماده كرد. مثلاً اگر قرار است كه فرزندتان را به دندانپزشكى ببريد يك هفته زودتر او را به مطب برده تا محيط آنجا را ببيند و احساس راحتى بيشترى كند.

 


۳- به حرف هاى او با صبر و حوصله گوش كنيد.
كودكتان را تشويق كنيد تا درباره آنچه كه او از آن واهمه دارد، صحبت كند و سعى كنيد بدون اينكه نگرانى اش را فراموش كند روى تجربياتش تأكيد كنيد. بايد بگوييد: بعضى اوقات من هم اين احساس را دارم.

 


۴- در خانه با او تمرين كنيد.
بازى هاى مختلفى خارج از فعاليت هاى روزمره فرزندتان انجام دهيد، مانند ملاقات با يك شاگرد جديد در مدرسه. كارها و بازى هايى را انجام دهيد تا او بتواند بطور يكسان همه موقعيت هاى اجتماعى را تجربه كند.

 


۵- بدبينى او را از بين ببريد.
خجالتى بودن معمولاً از الگوها و تفكرهاى منفى كه موجب بدبينى مى شود نشأت مى گيرد (مانند بچه ها مرا دوست ندارند)‎/ با تقويت و جايگزين كردن افكار مثبت به فرزندتان به از بين بردن بدبينى و تفكرهاى منفى ذهن او كمك كنيد و او را تشويق كنيد كه خود را باور كند و بداند كه او هم مى تواند مثل ديگران خوب بازى كند و كارى را انجام دهد.