چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

اسید فولیک در بارداری، چرا ضروری است؟


همه پزشکان و متخصصان مصرف اسید فولیک در دوران بارداری را به همه خانم‌های باردار توصیه می‌کنند و آن را ضروری می‌دانند. در این میان خیلی از مادران باردار تصور می‌کنند که پزشکان اسید فولیک را برای جلوگیری از کم‌خونی تجویز می‌کنند، در صورتی که آنها باید این قرص را برای سلامتی جنین‌شان مصرف کنند. به همین دلیل ما با دکتر نسرین زارع‌پور، متخصص زنان و زایمان، به گفتگو پرداختیم و درباره دلایل مصرف اسید فولیک در بارداری از او پرسیدیم.
دکتر زارع‌پور، درباره اسید فولیک و نحوه تأمین آن می‌گوید: اسید فولیك از رده ویتامین‌های گروه B است كه در سبزیجات وجود دارد و به ساخت سلول‌های خونی سالم کمک می‌کند. اما از آنجا كه منابع غذایی به تنهایی برای تأمین اسید فولیک بدن كافی نیستند، مصرف مكمل‌های آن به‌ویژه به مادران باردار توصیه می‌شود. نبود یا کمبود اسید فولیک باعث کم‌خونی و کمبود جذب آهن در بدن می‌شود و وجود این ماده از نقص‌های مادرزادی و نخاعی و نقص لوله‌های عصبی هم جلوگیری می‌کند.
همه زنانی كه قصد بارداری دارند و یا در سنین باروری هستند باید روزانه ٤٠٠ تا٨٠٠ میكرو گرم اسید فولیك مصرف كنند. دکتر زارع‌پور در این‌باره می‌گوید: اگر در خانم‌هایی كه سابقه تولد فرزندی با نقایص لوله عصبی را در بارداری قبلی دارند، روزانه ٤ میلی‌گرم اسید فولیك، در ماه قبل از بارداری تجویز شود، در سه ماهه‌ی اول بارداری، خطر 2 تا 5 درصدی تكرار این عارضه بیشتر از ٧٠ درصد كاهش پیدا می‌کند.
 البته این میزان ٤میلی‌گرمی باید به صورت قرص جداگانه برای مادران تجویز شود و نه به صورت تركیب مولتی ویتامین. همچنین در زنان كم‌خطر، مصرف روزانه ٤٠٠ میكروگرم اسید فولیك خوراكی، قبل از لقاح و در سه ماهه‌ی اول بارداری، خطر نقص‌ لوله‌های عصبی را به میزان ٨٠ درصد كاهش می‌دهد.
دکتر زارع‌پور درباره مصرف قرص‌های اسید فولیک بعد از زایمان می‌گوید: بعد از سه ماهه‌ی اول بارداری تا سه ماه بعد از زایمان، برای خانم‌های باردار ویتامین های بارداری تجویز می‌شود كه شامل اسید فولیك هم هست. بنابر‌این مصرف جداگانه این قرص‌ها لازم نیست.
در حال حاضر انواع قرص‌های ایرانی یك میلی‌گرمی و انواع قرص‌های خارجی ٤٠٠ میكرو‌گرمی اسید فولیک در بازار وجود دارند و خانم‌های باردار به راحتی می‌توانند آنها را تهیه کنند. استفاده از مقادیر بیشتر این قرص‌ها تنها با صلاحدید پزشك و تحت نظر او امکان‌پذیر است و مادران باید از مصرف خودسرانه دوز‌های بالای اسید فولیک پرهیز کنند.