چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
آسیب شناسی تغذیه نوجوانان
وقتی میگوییم بلوغ، منظورمان فقط تغییر خصوصیات جسمانی نیست؛ بلکه تغییر روحیات، خلق و خو و رفتار هم، همزمان با بلوغ جسمانی از راه میرسند. نوجوانها در این سنین حالات روحی مثل افسردگی، پرخاشگری، استقلالطلبی و تمایل به گوشهگیری را تجربه میکنند. برای اینکه ارتباط تغذیه با حالات روحی نوجوانی را مورد بررسی قرار دهید، بهتر است به نکات زیر توجه کنید زیرا بررسیها نشان دادهاند که بسیاری از اوقات، کمبودهای احتمالی مواد مغذی و یا عادات بد غذایی عامل شدت یافتن تنشهای این دوران هستند.
نکته اول این است که حالات روحی دوره نوجوانی سرمنشا به وجود آمدن برخی عادات غذایی است که امکان دارد در آینده هم ادامه داشته باشند. مثلا نوجوان مایل است اوقات بیشتری را بیرون از خانه و در جمع دوستانش بگذراند. آنها با هم به رستوران میرود و اغلب فست فودی را که ارزانتر است انتخاب میکنند، یعنی غذاهایی با انرژی بالا و ارزش غذایی پایین را وارد بدن میکنند. ضمن اینکه نمیشود جوان را از بیرون رفتن با دوستانش منع کرد چون او با این کار به یکی از نیازهای اصلیاش دراین دوران یعنی استقلالطلبی پاسخ میدهد. از طرف دیگر، تعدادی از نوجوانان استرسهای طولانی مدت را تجربه میکنند که یکی از راههای رهایی و نجات از آنها (البته برای بسیاری از آدمها) خوردن است، یعنی افراد بدون نیاز خاصی فقط برای فرونشاندن اضطرابشان دست به خوردن تنقلات و شیرینیها میزنند. البته شیرینیها به طور طبیعی آرامش بخشاند ولی زیاده روی در مصرفشان باعث اضافه وزن و چاقی میشود. از این رو، خانوادهها بهتر است که بدانند در ساعتهایی که نوجوان در خانه است، به خصوص موقع درس خواندن و تماشای فوتبال یا فیلم (که موقعیتهای استرس زایی نیز به شمار میآیند) به جای چیپس، پفک و شیرینی، خوراکیهای مفیدی مثل میوههای تازه را در اختیارشان بگذارند، البته اگر نوجوان خود به سراغ میوه نمیرود، میتوانند انواع میوههای فصل و سبزیجاتی مثل خیار، گوجه فرنگی و کاهو را به صورت پوست کنده و قطعه قطعه شده در اختیارشان قرار دهند تا مثل چیپس و پاپ کورن، راحت آنها را در دهان بگذارند و بخورند. یادتان باشد که هدف نوجوان از خوردن رسیدن به آرامش است، پس چه بهتر که ما مواد غذایی مفیدی را در اختیارش قرار دهیم که هم میل به خوردن را تامین کند و هم ویتامینها و مواد مغذی مورد نیازشان را به آنها برساند. در ضمن، بهتر است برای کاهش اضطراب، کمتر از ادویه جات در هنگام خوردن غذاهایشان استفاده کنند (بسیاری از نوجوانان عادت دارند در هنگام خوردن مرغ سوخاری و یا پیتزا، فلفل سیاه و قرمز فراوانی به غذایشان میزنند) و سهم زیادی از وعدههای غذاییشان را به خوراکیهای تازه و کمتر فرآوری شده اختصاص دهند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست