پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
مجله ویستا

اجرای نمایش برای کودکان، عنصر جذابیت فراموش نشود


شهرزاد: كارگردان نمايش افسانه شيرزاد خان معتقد است كودكان نسل كنوني به فانتزي و تخيل نياز دارند و براي اجراي آثار نمايشي ويژه آنان بايد از اين دو عامل استفاده كرد. آدينه سمناني ضمن اشاره به سابقه فعاليت‌هاي هنري خود اظهار داشت: از سال ‪ ۱۳۷۲كار در زمينه تئاتر كودك را با دستيار كارگرداني و نيز نوشتن متن‌هاي نمايشي آغاز كردم وي افزود: افسانه شيرزاد خان را در هشتمين دوره جشنواره بين‌المللي تئاتر عروسكي كودك و نوجوان اجرا كردم و موفق به كسب تنديس اين رويداد هنري شدم اما پس از گذشت ‪ ۱۰سال تصميم گرفتم اين نمايش را با شيوه‌اي متفاوت در تالار هنر به روي صحنه ببرم..
اين نويسنده و كارگردان تئاتر، اجراي نمايش براي كودكان را سخت توصيف كرد و افزود: در يك اثر نمايشي ويژه بزرگسال مي‌توان با چند نشانه از جمله دكور منظور اثر را به مخاطب انتقال داد اما كار براي كودكان متفاوت است زيرا كودكان نيازمند ديدن نمايشي هستند كه آنها را جذب كند.

اجرای نمایش برای کودکان، عنصر جذابیت فراموش نشود


وي تصريح كرد: از اين رو در اجراي يك نمايش براي كودكان بايد با استفاده تخيل و فانتزي و نيز به كارگيري رنگ‌ها و موسيقي‌هاي شاد آنها را جذب اثر كرد.
سمناني نبود محل تمرين و تبليغات براي تئاتر كودك را از عمده مشكلات اينگونه نمايشي برشمرد و افزود: تئاتر كودك با مشكل محل تمرين مواجه است و اين مشكل محدويت‌ها و نيز هزينه‌هاي را بر اعضاي گروه نمايش تحميل مي كند.
وي گفت: براي تمرين نمايش افسانه شيرزاد خان مجبور شديم كه از پلاتوي موسسه فرهنگي كارنامه و در برخي مواقع از خانه اعضاي گروه و در مواقعي ديگر از مكان اجاره‌اي استفاده كنيم.
سمناني در ادامه افزود: تبليغات در زمينه تئاتر كودك به قدري اندك است كه حتي برخي نمي‌دانند كه اين تئاتر وجود دارد.
به گفته وي، تئاتر كودك، تئاتري مظلوم است و نبود تبليغات پيرامون آن سبب ناشناخته بودن اين گونه نمايشي نزد علاقه مندان تئاتر شده است.
اين نويسنده و كارگردان تئاتر كودك در ارزيابي آثار نمايشي ويژه كودكان در سال‌هاي اخير گفت: آثاري كه در تئاتر كودك هم اكنون ارائه مي‌شود از خلاقيت و نواوري برخوردارند اما از تخيل و فانتزي كمتر بهره برده اند.
سمناني افزود: تخيل و فانتزي نيازهاي رواني و روحي كودكان را تامين مي كنند و مي‌توان در آثار نمايشي و با بهره‌گيري از اين دو عامل صحنه‌هاي زيبا و قوي براي جذب كودكان به اثر استفاده كرد.
به گفته وي، يكي از علت‌هاي جذب آثار نمايشي خارجي از سوي كودكان بهره گيري بسيار زياد و به موقع در آنها از تخيل و فانتزي است اما متاسفانه در اينجا متن‌هاي كه از اين دو عامل برخوردارند مورد قبول واقع نمي‌شوند.
سمناني خود را هنرمندي طرفدار استفاده از تخيل و فانتزي در آثار نمايشي كودكان دانست و افزود: در اين روزگار كه افسانه‌ها رو به زوال هستند نمايشنامه نويسان آثار كودك نيز بايد در نوشتن متن‌هاي خود به افسانه ها توجه كنند و با بها دادن به تخيل و فانتزي در آنها آثار جذابي توليد كنند وي گفت: كودكان در حال حاضر كمتر به نصحيت مستقيم اهميت مي‌دهند و به نظر من اگر قرار است در يك اثر نمايشي نصيحتي نيز مطرح شود بهتر است در قالب افسانه و نيز با استفاده از زبان فانتزي و تخيل صورت گيرد.
سمناني درخصوص استقبال از نمايش افسانه شيرزاد خان گفت: خوشبختانه و به رغم فصل امتحانات كودكان، استقبال از اين نمايش راضي‌كننده و خوب بوده است و اين نشان مي‌دهد كه كودكان با آن ارتباط خوبي برقرار كرده اند همچنين بيانگر آن است كه كودكان نمايش‌هاي را كه تخيل آنان را به بازي مي گيرد دوست دارند.
وي با قدرداني از شهرام كرمي مدير تالار هنر گفت: به افسانه شيرزاد خان اجراي عمومي داده نمي‌شد اما آقاي كرمي اين اثر را ديدند و با حمايت‌هاي او سرانجام در تالار هنر به روي صحنه رفت.
سمناني در ادامه افزود: در حال حاضر مشغول نوشتن نمايشنامه‌اي به نام گلدونه و پري خواب‌ها هستم و اين اثر در مرحله گفت وگو نويسي قرار دارد و قصد دارم پس از پايان نگارش و تصويب، آن را در سال جاري در تالار هنر به روي صحنه ببرم.
افسانه شيرزاد خان دومين اثر سمناني در مقام نويسندگي و كارگرداني و پس از جعبه بنفش محسوب مي‌شود.
افسانه شيرزاد خان درباره پسري دو چهره، نيمي انسان و نيمي شير به نام شيرزاد خان است كه براي رهايي از طلسم جادوگر به نبرد او مي‌رود.
در اين نمايش پگاه اويسي، محمدرضا ايمانيان، نسيم زاهدي، اميرمحمد شريفي، نوشين شيرواني تهراني و شاهرخ هدايي ايفاي نقش مي‌كنند.
نمايش افسانه شيرزاد خان تا بيستم خرداد ماه ساعت ‪ ۳۰ :۱۹در تالار هنر به روي صحنه مي‌رود اما با وقفه‌اي ‪ ۸روزه مجددا اجراي خود را تا هفتم تير ماه از سر خواهد گرفت..