سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

پیشگیری از خفگی کودکان بصورت اورژانسی


مهدپرتال: بهترين راه براي حفظ آمادگي اورژانسي، گذراندن دوره­ CPR است. اگر مراحل مانور هايمليچ و CPR را مرور و تمرين كنيد، ملكه ذهنتان خواهند شد و در وضعيت اورژانسي به سرعت و بدون هيچ مشكلي مي توانيد آنها را اجرا كنيد. در يك شرايط ايده ­آل و در زندگي عادي، شما هرگز نياز نداريد كه جان فرزندتان را نجات دهيد اما حتي اگر شما هوشيارترين والدين دنيا هم باشيد باز هم حوادث و وضعيت­ هاي اورژانسي روي مي­دهند و يك نوزاد يا كودكي كه در سنين پيش از مدرسه است ممكن است با تكه­اي از يك ماده­ خوراكي يا يك اسباب­بازي كوچك خفه شود يا در چيزي شبيه نوار پرده گير بيفتد يا در كودكان كم سن و سال­تر حتي از اسباب­ بازي­هاي كششي آسيب ببيند.

پیشگیری از خفگی کودکان بصورت اورژانسی


خوشبختانه با گذراندن كلاس CPR اطفال ياد مي­گيريد كه خودتان به تنهايي بسياري از وضعيت­هاي اورژانسي را مديريت كنيد. اگر قبلاً كلاس CPR نوزادان را گذرانده­ايد، شايد وقت آن باشد كه همزمان با يك سالگي فرزندتان به دوره ­هاي يادآوري برويد: مراحل مانور هايمليچ و CPR براي كودكان بالاي يك سال متفاوت خواهند بود. در كلاس، با تمرين اين قبيل تكنيك­هاي احيا (مانند هايمليچ، فشردن سينه، و ...) تجربه كسب مي­كنيد. مطالعات مختلف نشان داده ­اند كه افراد هر چه بيشتر تمرين مي­كنند، در هنگام وضعيت اورژانسي واقعي اعتماد به نفس بيشتري دارند. با پيدا كردن يك كلاس CPR و آموزش بامانكن تمريني يا آموزش­هاي درون خانه از طريق DVD و استفاده از دستورالعمل ­هاي مربوط به وضعيت اورژانسي خفگي و يا با مرور مراحل CPR ميتوانيد اطلاعات خود را به روز كنيد.
احياي خفگي در كودكان بالاي يك سال
اگر نشانه­ هاي خفگي را در كودك­تان مشاهده مي­كنيد و كودك نمي­تواند سرفه نموده يا نفس بكشد، فوراً مراحل زير را انجام دهيد:
1. ابتدا سريع با كف دست پنج بار بين شانه­ هاي وي ضربه بزنيد.
2. سپس فشارهاي شكمي (هايمليچ) را به تعداد پنج بار آغاز كنيد. مانور هايمليچ در كودكان بالاي يك سال به صورت زير است:
  • پشت كودك خود بايستيد يا زانو بزنيد و بازوهايتان را طوري دور او بپيچيد كه دستان شما جلوي سينه­ اش باشند.
  • یك دست­تان را مشت كنيد(بايد شست را روي ديگر انگشتان مشت كنيد) و به آرامي بالاي ناف كودك ،درست زير جناغ بگذاريد.
  • مشت­تان را با دست ديگرتان بگيريد و به سرعت شكم كودك را به داخل و خارج فشار دهيد تا شيء به بيرون انداخته شود (نسبت به افراد بالغ يا كودكاني كه سن بيشتري دارند، اينجا بايد از نيروي كمتري استفاده كنيد).

3. ضربه ­هاي آرام به پشت و فشارهاي شكمي را ادامه دهيد تا شيء بيرون بيايد و كودك شما بتواند نفس بكشد، سرفه كند يا با شما حرف بزند.
4. اگر كودك هشياري اش را از دست داده، CPR كودكان (پايين) را انجام دهيد.
CPR براي كودكان بالاي يك سال
1. ببينيد كه آيا فرزندتان عكس­العملي نشان مي­دهديا نه. اسمش را صدا كنيد، به كف پايش ضربه بزنيد يا به آرامي شانه­اش را تكان دهيد. اگر پاسخ داد CPR را آغاز نكنيد. در غير اين صورت،بعداز بررسي دقيق دهانش و جستجوي جسم خارجي مي­توانيد CPR را شروع كنيد. اگر شيئي را ديديد و توانستيد كه بدون خطر آن را با انگشت خود خارج كنيد، اين كار را انجام دهيد و CPR را آغاز كنيد. اگر شيئي نمي­بينيد CPR را آغاز كنيد.
2. اگر يك بزرگسال ديگر در كنار شماست بگوئيد با اورژانس تماس بگيرد.
3. سر كودك را طوري روي يك سطح صاف و محكم (نه روي تخت) قرار دهيد كه صورتش رو به بالا باشد و جلوي او بايستيد يا زانو بزنيد.
4. به آرامي سرش را به عقب بلغزانيد. پيشانيش را به سمت عقب هل دهيد و چانه­اش را با قرار دادن انگشتان زير بخش استخواني چانه بالا بياوريد.
5. بررسي كنيد و ببينيد كه آيا فرزندتان نفس مي­كشد يا نه. حدود پنج ثانيه گوش­تان را نزديك دهان و بيني كودك قرار دهيد تا تنفسش را شنيده يا احساس كنيد. ببينيد آيا سينه­ي اش بالا و پايين مي­رود يا نه.
6. دو بار به فرزندتان تنفس بدهيد. اگر فرزندتان نفس نمي­كشد، بينيش را محكم بگيريد، دهان­تان را روي دهانش بگذاريد و به آرامي دو نفس به او بدهيد كه هر كدام از آنها يك ثانيه طول بكشند. در هر بار نفس دادن سينه­ اش را نگاه كنيد و ببينيد كه آيا بالا مي­آيد.
7. فشارهاي سينه را آغاز كنيد. به سرعت لباس­هاي بالا تنه­اش را در آورده و كف يك دست را روي وسط سينه­ يعني بين نوك سينه­ها بگذاريد. اگر سن كودكتان بيشتر است يا جثه­ اش بزرگتر است شايد نياز داشته باشيد كه دست ديگرتان را هم روي دست اول قرار دهيد. 30 بار به مدت 15 ثانيه سينه را فشار دهيد (يعني با سرعت دو فشار در هر ثانيه). به صورت مستقيم از بالا به پايين از عمق يك سوم سينه­ شروع كنيد و تا عمق يك دوم سينه­اش را فشار دهيد. پس از هر فشار، آن قدر فشار را كم كنيد تا سينه به حالت طبيعي باز گردد.
8. فشارها و تنفس دادن­ ها را تكرار كنيد. سيكل دو تنفس و 30 فشار را تكرار كنيد (دو بار تنفس و 30 بار فشار معادل يك چرخه­ CPR هستند). هر بار شما راه هوا را براي تنفس دادن باز مي­كنيد، دهان كودك را باز مي­كنيد و به دنبال جسم خارجي مي­گرديد چون شايد از جاي خودش خارج شده باشد. اگر شيء را ديديد آن را با يك انگشت خارج كنيد و اگر نديديد دو تنفس و 30 بار فشار را ادامه دهيد. اگر تنها هستيد و كسي با اورژانس تماس نگرفته، بعد از پنج چرخه­ CPR خودتان با اورزانس تماس بگيريد.
9. دو بار تنفس و 30 فشار را ادامه دهيد تا كودك خودش تنفس را شروع كند و كمك از راه برسد.