چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
باید و نباید تغذیه ای در دوران بارداری
تمام زنان باردار، وضعیت آزاردهندهای به نام ویار و تهوع صبحگاهی را که معمولا 3 تا4 ماه با آنها میماند را تحمل کرده اند همه خانمها این روزهای سخت را سپری می کنند منتها با شدت های متفاوت. در بعضی موارد این شرایط در کل 9ماه بارداری با مادر همراه است و حتی به کاهش وزن مادر در برخی ماهها و اضافه نشدن میزان طبیعی وزن در ماههای دیگر میانجامد.
بهتر است زنان باردار بدانند بهجز قرصهای معمولی که مصرف میکنند میتوانند با داشتن یک رژیم غذایی مناسب و متعادل از روزهای بارداریشان لذت بیشتری ببرند.
برای باخبر شدن از فوت و فنهای طبیعی مهار ویار و اینکه چطور تهوع و حساسیتتان به بوها را بدون دارودرمانی کنترل کنید با دکتر وحید حقیقی معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی گفت و گویی ترتیب دادیم که در ادامه می خوانید.
در رابطه با نقش تغذیه در زنان باردار توضیح دهید؟
بارداری، دوران رشد جنینی است که تغذیه مناسب مادر قبل و در زمان بارداری بر سلامت و رشد جنین مؤثر است نیاز مادر به انرژی و مواد مغذی در این دوران افزایش می یابد و تأمین نیازهای تغذیه ای برای سلامت مادر و جنین نیز برای آمادگی یک شیردهی موفق لازم است.
تغذیه مناسب مادر در دوران بارداری علاوه بر حفظ سلامت مادر، خطر کمبود وزن هنگام تولد نوزاد و اختلالات رشد و تکامل جنینی را کاهش می دهد و مادر باید افزایش وزن مناسب، با توجه به وزن قبل از بارداری، حدود 12-9 کیلوگرم را داشته باشد.
برنامه غذایی روزانه زنان باردار شامل چه گروه هایی می تواند باشد؟
بدین منظور مادر باید برنامه غذایی روزانه خود را طوری تنظیم کند که از کلیه گروه های غذایی با رعایت تنوع، تناسب و تعادل مصرف نماید.
در این زمینه: گروه های غذایی عبارتند از:
گروه نان و غلات : شامل انواع نان، برنج، ماکارونی، بیسکویت های ساده و غلات صبحانه آماده است. این گروه تأمین کننده انرژی و ویتامین های گروه B، مقداری آهن و پروتئین است. مقدار توصیه شده 11-7 واحد بوده که هر واحد از مواد غذایی این گروه برابر با یک برش 30 گرمی از انواع نان (معادل یک کف دست بدون احتساب انگشتان) یا نصف لیوان برنج یا ماکارونی پخته و یا 5 عدد بیسکویت ساده است.
گروه میوه ها و سبزی ها : شامل انواع میوه ها و سبزی هاست. این گروه تأمین کننده انواع ویتامین ها مخصوصاً Aو Cو مقدار زیادی ویتامین های گروه Bو مواد معدنی است. مقدار زیاد فیبر غذایی در این گروه، موجب تسهیل گوارش و جلوگیری از یبوست می شود. مقادیر توصیه شده، 4-2 واحد از انواع میوه ها و 5-3 واحد از انواع سبزی ها می باشد. هر واحد میوه برابر با یک عدد میوه متوسط مانند سیب، پرتقال و... یا نصف گریپ فروت یا یک چهارم طالبی متوسط یا نصف لیوان گیلاس یا حبه انگور یا 3 عدد زردآلو یا سه چهارم لیوان آب میوه تازه یا یک چهارم لیوان میوه خشک، و هر واحد سبزی برابر با یک لیوان سبزی خام (برگی شکل مانند کاهو و اسفناج) یا نصف لیوان سبزی پخته یا خام خرد شده است.
گروه شیر و فرآورده های آن : شامل شیر، ماست، پنیر، کشک و بستنی پاستوریزه است. این گروه به دلیل داشتن پروتئین، کلسیم و برخی از ویتامین ها، جهت استحکام استخوان ها، دندان ها و سلامت پوست لازم است. در دوران بارداری، مصرف 4-3 واحد در روز توصیه شده است. هر واحد از این گروه، برابر با یک لیوان شیر یا ماست، 45 گرم پنیر یا یک چهارم لیوان کشک یا 2 لیوان دوغ یا یک و نیم لیوان بستنی پاستوریزه
گروه گوشت و فرآورده های آن، تخم مرغ، حبوبات و مغزها (فندق، بادام، گردو و...):
شامل انواع گوشت های قرمز، مرغ، ماهی، تخم مرغ، حبوبات و مغزهاست. این گروه تأمین کننده اصلی پروتئین و آهن مورد نیاز بدن است. در زمان بارداری به دلیل رشد جنین، خون سازی و افزایش سلولهای قرمز خون، نیاز بدن به آهن افزایش می یابد و مقادیر توصیه شده، حداقل 3 واحد است. هر واحد از این گروه برابر با 90-60 گرم از انواع گوشت قرمز، مرغ یا ماهی یا 2 عدد تخم مرغ یا یک لیوان حبوبات پخته یا نصف لیوان انواع مغزها است.
چند توصیه کاربردی جهت پیشگیری از تهوع صبحگاهی ذکر کنید؟
1. صبح ها قبل از برخاستن از رختخواب، یک تکه نان خشک، نان سوخاری یا بیسکویت میل کنید.
2. در طول روز به جای 3 وعده غذا، 5-4 وعده غذا در حجم کم میل کنید.
3. وعده های غذایی را به آهستگی در حدود 20 دقیقه میل کنید.
توصیه ها :
• حتی الامکان از غذاهای نفاخ و حجیم (آش و سوپ ها) و نوشابه های گازدار کمتر استفاده کنید.
• روزانه تا 10 لیوان مایعات مانند آب، چای کم رنگ و دوغ کم نمک بنوشید.
• برای جلوگیری از یبوست از غذاهایی مانند نان های سبوس دار (سنگک و بربری)، میوه ها و سبزی های تازه و آلو در برنامه غذایی خود استفاده کنید.
• مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین Cنظیر پرتقال، لیمو و سبزی های تازه مثل گوجه فرنگی و... همراه غذا توصیه می شود.
• از مصرف چای، حداقل نیم ساعت قبل و 2 ساعت بعد از غذا خوردن برای جلوگیری از کاهش جذب آهن اجتناب کنید.
• فعالیت بدنی سبک مثل پیاده روی را برای حفظ سلامت و تسهیل زایمان در برنامه روزانه خود قرار دهید.
نینیبان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودکیاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار میدهد.
بهتر است زنان باردار بدانند بهجز قرصهای معمولی که مصرف میکنند میتوانند با داشتن یک رژیم غذایی مناسب و متعادل از روزهای بارداریشان لذت بیشتری ببرند.
برای باخبر شدن از فوت و فنهای طبیعی مهار ویار و اینکه چطور تهوع و حساسیتتان به بوها را بدون دارودرمانی کنترل کنید با دکتر وحید حقیقی معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی گفت و گویی ترتیب دادیم که در ادامه می خوانید.
در رابطه با نقش تغذیه در زنان باردار توضیح دهید؟
بارداری، دوران رشد جنینی است که تغذیه مناسب مادر قبل و در زمان بارداری بر سلامت و رشد جنین مؤثر است نیاز مادر به انرژی و مواد مغذی در این دوران افزایش می یابد و تأمین نیازهای تغذیه ای برای سلامت مادر و جنین نیز برای آمادگی یک شیردهی موفق لازم است.
تغذیه مناسب مادر در دوران بارداری علاوه بر حفظ سلامت مادر، خطر کمبود وزن هنگام تولد نوزاد و اختلالات رشد و تکامل جنینی را کاهش می دهد و مادر باید افزایش وزن مناسب، با توجه به وزن قبل از بارداری، حدود 12-9 کیلوگرم را داشته باشد.
برنامه غذایی روزانه زنان باردار شامل چه گروه هایی می تواند باشد؟
بدین منظور مادر باید برنامه غذایی روزانه خود را طوری تنظیم کند که از کلیه گروه های غذایی با رعایت تنوع، تناسب و تعادل مصرف نماید.
در این زمینه: گروه های غذایی عبارتند از:
گروه نان و غلات : شامل انواع نان، برنج، ماکارونی، بیسکویت های ساده و غلات صبحانه آماده است. این گروه تأمین کننده انرژی و ویتامین های گروه B، مقداری آهن و پروتئین است. مقدار توصیه شده 11-7 واحد بوده که هر واحد از مواد غذایی این گروه برابر با یک برش 30 گرمی از انواع نان (معادل یک کف دست بدون احتساب انگشتان) یا نصف لیوان برنج یا ماکارونی پخته و یا 5 عدد بیسکویت ساده است.
گروه میوه ها و سبزی ها : شامل انواع میوه ها و سبزی هاست. این گروه تأمین کننده انواع ویتامین ها مخصوصاً Aو Cو مقدار زیادی ویتامین های گروه Bو مواد معدنی است. مقدار زیاد فیبر غذایی در این گروه، موجب تسهیل گوارش و جلوگیری از یبوست می شود. مقادیر توصیه شده، 4-2 واحد از انواع میوه ها و 5-3 واحد از انواع سبزی ها می باشد. هر واحد میوه برابر با یک عدد میوه متوسط مانند سیب، پرتقال و... یا نصف گریپ فروت یا یک چهارم طالبی متوسط یا نصف لیوان گیلاس یا حبه انگور یا 3 عدد زردآلو یا سه چهارم لیوان آب میوه تازه یا یک چهارم لیوان میوه خشک، و هر واحد سبزی برابر با یک لیوان سبزی خام (برگی شکل مانند کاهو و اسفناج) یا نصف لیوان سبزی پخته یا خام خرد شده است.
گروه شیر و فرآورده های آن : شامل شیر، ماست، پنیر، کشک و بستنی پاستوریزه است. این گروه به دلیل داشتن پروتئین، کلسیم و برخی از ویتامین ها، جهت استحکام استخوان ها، دندان ها و سلامت پوست لازم است. در دوران بارداری، مصرف 4-3 واحد در روز توصیه شده است. هر واحد از این گروه، برابر با یک لیوان شیر یا ماست، 45 گرم پنیر یا یک چهارم لیوان کشک یا 2 لیوان دوغ یا یک و نیم لیوان بستنی پاستوریزه
گروه گوشت و فرآورده های آن، تخم مرغ، حبوبات و مغزها (فندق، بادام، گردو و...):
شامل انواع گوشت های قرمز، مرغ، ماهی، تخم مرغ، حبوبات و مغزهاست. این گروه تأمین کننده اصلی پروتئین و آهن مورد نیاز بدن است. در زمان بارداری به دلیل رشد جنین، خون سازی و افزایش سلولهای قرمز خون، نیاز بدن به آهن افزایش می یابد و مقادیر توصیه شده، حداقل 3 واحد است. هر واحد از این گروه برابر با 90-60 گرم از انواع گوشت قرمز، مرغ یا ماهی یا 2 عدد تخم مرغ یا یک لیوان حبوبات پخته یا نصف لیوان انواع مغزها است.
چند توصیه کاربردی جهت پیشگیری از تهوع صبحگاهی ذکر کنید؟
1. صبح ها قبل از برخاستن از رختخواب، یک تکه نان خشک، نان سوخاری یا بیسکویت میل کنید.
2. در طول روز به جای 3 وعده غذا، 5-4 وعده غذا در حجم کم میل کنید.
3. وعده های غذایی را به آهستگی در حدود 20 دقیقه میل کنید.
توصیه ها :
• حتی الامکان از غذاهای نفاخ و حجیم (آش و سوپ ها) و نوشابه های گازدار کمتر استفاده کنید.
• روزانه تا 10 لیوان مایعات مانند آب، چای کم رنگ و دوغ کم نمک بنوشید.
• برای جلوگیری از یبوست از غذاهایی مانند نان های سبوس دار (سنگک و بربری)، میوه ها و سبزی های تازه و آلو در برنامه غذایی خود استفاده کنید.
• مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین Cنظیر پرتقال، لیمو و سبزی های تازه مثل گوجه فرنگی و... همراه غذا توصیه می شود.
• از مصرف چای، حداقل نیم ساعت قبل و 2 ساعت بعد از غذا خوردن برای جلوگیری از کاهش جذب آهن اجتناب کنید.
• فعالیت بدنی سبک مثل پیاده روی را برای حفظ سلامت و تسهیل زایمان در برنامه روزانه خود قرار دهید.
نینیبان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودکیاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار میدهد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست