دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

كاهش اشتهاي كودك در دوره پش دبستانی نگران کننده نیست


فارس نیوز: یك متخصص تغذيه گفت: دوران پيش دبستاني دوران دشواري براي والدين است زيرا كودكان در اين دوران دچار كاهش اشتها مي‌شوند و جدال بر سر غذا خوراندن كودك بي حاصل است اما اين دوره گذرا است.

سيدضياء‌الدين مظهري افزود: دوران پيش دبستاني دوران دشواري براي والدين است به دليل اينكه والدين نگران كاهش اشتهاي كودك خود هستند.

وي گفت: جدال بر سر غذا خوراندن كودك بي حاصل است. هيچ كودكي را نمي‌توان به زور به غذاخوردن وادار كرد. كافي است كه پدر و مادر به خاطر داشته باشند اين دوره بخشي از سير تكامل كودك بوده و گذراست.

اين متخصص تغذيه افزود: آنچه بايد به عنوان يك نكته مهم در نظر داشت اين است كه در اين مرحله از دوران زندگي ايجاد تنوع غذايي و همچنين تهيه مواد غذايي مغذي و سالم براي كودك بهترين راه تأمين نيازهاي تغذيه‌اي او خواهد بود. توسل به زور و اجبار نه تنها فايده ندارد بلكه باعث غذا نخوردن كودك مي‌شود.

مظهري اضافه كرد: كودك از غذا نخوردن به عنوان حربه‌اي براي مقابله با والدين خود استفاده مي‌كند. كودكان پيش دبستاني اشتهاي متغيري دارند و حجم معده آنها كم است. بنابراين بهتر است غذاهاي آنها در حجم كم و در وعده‌هاي زياد تهيه شود.

وي افزود: كودك پيش دبستاني به جز وعده‌هاي اصلي غذا نياز به ميان وعده‌هاي حاوي مواد مغذي باشد و از نظر زماني طوري به كودك داده شود كه در عين كمك به دريافت كامل موادغذايي روزانه باعث بي اشتهايي و اختلال در صرف وعده‌هاي اصلي غذا نشود.

اين متخصص تغذيه اضافه كرد: اندازه وعده‌هاي غذايي ممكن است به نظر بالغان كم و ناكافي باشد اما بايد دانست اگر كودك از يك يا 2 نمونه غذايي كه از همه گروه‌هاي غذايي تهيه شده، حداقل يك قاشق غذاخوري به ازاي هر سال سن خود مصرف كند، مناسب است و اگر اشتهاي بيشتري دارد مي‌توان به او غذاي بيشتري داد.

مظهري گفت: اكثر كودكان در اين سن 4 تا 6 بار در روز غذا مي‌خورند. ميان وعده سالم و بي ضرر عبارتند از ميوه‌هاي تازه نان، پنير، سبزي‌هاي خام و پخته، شير، آب ميوه، ميوه‌هاي فصل، آجيل‌هاي شور، شيرين است.

وي افزود: در كودكان پيش دبستاني به جز طعم غذا عوامل ديگري در پذيرش غذا از سوي كودك نقش دارد. آنان در اين سن دوست ندارند غذاهاي مختلفي در ظرف ريخته و با هم مخلوط شود. بيشتر تمايل دارند، غذا ولرم نه خيلي سرد و نه خيلي گرم باشد.

اين متخصص تغذيه گفت: به علت عدم تنوع غذايي كامل و عدم تأمين مواد مغذي مهم و يكنواختي مواد دريافتي كودك دچار بدغذايي و سوء تغذيه مي‌شود. بعضي مادران به آنچه كه به كودكان خود مي‌خورانند، حساس هستند و اغلب تصورات غيرواقعي از آنچه كه بايد به كودك خود بيشتر غذا دهند. وقتي كودك از خوردن غذا به مقدار مورد انتظار آن امتناع مي‌كند به او اصرار مي‌ورزد و اين عمل باعث مقاومت كودك در برابر غذاخوردن مي‌شود.