شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

زایمان در آب، نظر متخصصان را بدانید


زایمان در آب یکی از مسائل در خصوص انواع زایمان است که به تازگی معروف شده است. اما کماکان بین انواع زایمان ها، هنوز محبوبیت لازم را به دست نیاورده است و در بسیاری از کشورها به معنای واقعی رواج پیدا نکرده و از ایمن بودن آن اطمینانی حاصل نشده است.
در اینجا تلاش می شود تا آگاهی والدین عزیز در این زمینه افزایش پیدا کند.
رییس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت با اشاره به مزیت‌های زایمان طبیعی نسبت به سزارین، از اجرای روش وان زایمان در آب در سه بیمارستان کشور خبر داد و عنوان کرد:حتما باید وضعیت جسمی مادر بررسی شود تا در صورت مشکل امکان این نوع زایمان از مادر سلب شود.
گرچه چند سالی است که برای تشویق مادران به زایمان طبیعی و درد از زایمان، زایمان در آب تبلیغ می شود اما حتی این زایمان بدون درد هم نتوانسته اعتماد مادران را جلب کند و آمار سزارین را پایین بیاورد. به همین دلیل، بیمارستان های انگشت شماری هستند که خدمات زایمان در آب را ارائه می دهند که بیشترشان خصوصی هستند. هزینه این نوع زایمان در بیمارستان های خصوصی، بدون بیمه تکمیلی حدود یک میلیون و 500 هزار تومان است و با بیمه تکمیلی به 250 هزار تومان می رسد.
یک زایمان بدون درد
مژگان کرم نیای فر متخصص زنان و زایمان در این باره می گوید: زایمان در آب با قرار دادن مادر داخل وان تمیز و ضدعفونی شده با دمای حدود 37 درجه(آب ولرم) به دو روش صورت میگیرد، قرار دادن مادر برای کاهش دردهای زایمان تا زمانی که سر نوزاد نمایان شود یا مادر از همان اول تا زمان پایان زایمان در داخل آب قرار بگیرد.
مناسب بودن این نوع زایمان
با اینکه هر دو نوع زایمان در آب سبب کاهش درد و استرس می شود اما روش اول به علت راحت بودن پزشک مناسب تر است.
خاصیت ریلکس کردن مادران در آب
آب با کاهش سفتی عضلات و در نهایت ریلکس شدن آنها، همراه با تحریک ترشح ماده اندورفین نقش مؤثری در حس تحمل درد زایمان ایجاد می‌کند و مادر هم در مرحله اول و هم در مرحله دوم زایمان درد کمتری را حس خواهد کرد.
هر چند که این خاصیت ذکر شده آب، مهم‌ترین اثر آن محسوب می‌شود اما فواید دیگری برای زایمان در آب عنوان شده است به عنوان مثال دهانه رحم سریع تر باز شده، افزایش سرعت زایمان، کاهش مدت زمان عمل و کاهش نیاز به تزریق داروی بیهوشی است ولی این نوع زایمان به این معنی نیست که اصلا دردی را احساس نکنید.
خطرهای زایمان در آب
دکتر آزاده دیباج متخصص زنان و زایمان همچنین در مورد عوارض این نوع زایمان بیان کرد:  احتمال خفگی، مسمومیت در آب که هنگام زایمان به علت فشار سر جنین به روده بزرگ مادر به صورت غیر ارادی مدفوع خارج می شود و جنین هم در همان آب به دنیا می آید.
دکتر کرم نیای فر در مورد افرادی که مناسب برای زایمان در آب هستند، عنوان کرد: زنان باردار باید در طول بارداری هیچ عوارضی نداشته باشند، ضربان قلب جنین منظم باشند، مادر عفونت داخل واژن و پارگی طولانی مدت کیسه آب نداشته باشد، لگن مادر در شرایط مناسب باشد،جنین درشت نباشد، زایمان کاملا فیزیولوژیکی صورت بگیرد و حداکثر زمان زایمان 3-4 ساعت باشد، البته این نوع زایمان برای زنان بارداری که اولین بار است باید طبق نظر پزشک معالج و دارای شرایط مد نظر باشد ولی در زایمان های دوم به بعد این روش بسیار مناسب تر است.
شباهت‌های زایمان در آب با زایمان طبیعی
وی گفت: البته مادر پس از زایمان طبیعی بسیار سریع‌تر به شرایط دوران قبل از بارداری بازمی‌گردد و با توجه به بهبودی سریع‌، ارتباط میان مادر و نوزاد به نحوه بهتری برقرار شده و شیردهی سریع‌تر آغاز می‌شود و شباهت زیادی به روند زایمان طبیعی دارد.
مناسب ترین زمان بارداری
تحقیقات زیادی در مورد زمان های متفاوت بارداری انجام داده اند و نتیجه اینکه بالاترین نقطه و اوج توانایی باروری در زنان در ۲۴ سالگی است.
تمامی خانم ها در هنگام تولد بالاترین میزان تخمک ها را جهت باروری دارند. اما وقتی به سن بلوغ می رسند این میزان به حدود ۳۰۰ هزار عدد می رسد و مسئله اینجاست که از این تعداد فقط در حدود ۳۰۰ تخمک در دوره فعالیت تخمدانها آزاد می شود و امکان باروری می یابد. به همین دلیل است که امکان بروز مشکلات و اختلالات کروموزومی و ناهنجاری های ژنتیکی مانند سندروم داون در سنین پایین تر به مراتب کمتر از سنین بالا می باشد.
 
خطرات بارداری در دهه سی زندگی
در عین حال احتمال بروز سقط جنین نیز در سنین بالا بیشتر است. این احتمال در زنانی که بین ۲۰ تا ۲۴ سال سن دارند احتمال سقط جنین ۱۰ درصد است در حالی که این رقم در زنان ۳۵ تا ۳۹ ساله ۱۸ درصد و زنان ۴۰ تا ۴۴ ساله به ۳۴ درصد می رسد. البته فقط بارداری مهم نیست و پس از زایمان مراقبت های مربوط به نوزاد و اینکه مادر بتواند با بیداری های کودک بیدار بماند و با خوابیدن های او استراحت نماید. 
از طرف مقابل فرزند داشتن در سنین کم نیز به دلیل تجربه کم والدین سختی هایی دارد و والدین به دلیل توجه زیاد به فرزند ممکن است از توجه کافی به یکدیگر غافل شوند. این امر در بسیاری موارد در مادران جوان منجر به افسردگی های پس از زایمان می شود و در پدران جوان نیز ناراحتی های ناشی از کمبود توجه همسرشان مشکل ساز است.
بررسی ها نشان داده فرزندان زنانی که در سنین بین ۱۵ تا ۲۴ متولد شده اند از نظر رفتاری مشکلات بیشتری دارند و آن هم بیشتر به دلیل فقدان مهارت های تربیتی لازم در مادران خیلی جوان است.
این متخصص زنان زایمان در خصوص مناسب ترین زمان بارداری می گوید: بهترین زمان برای باردار شدن بین بیست تا سی سالگی است. در این زمان بدن بیشتر از هر زمان دیگری انرژی و آمادگی لازم برای بارداری را دارد. البته بارداری در هر سنی مزایا و سختی های خاص خود را دارد اما بین بیست تا سی سالگی بدن از نظر آمادگی باروری در بهترین و مناسبترین وضعیت قرار دارد.
سزارین ؛گزینه آخر
نوزادانی که در آب به دنیا می آیند معمولاً آرام هستند و کمتر از نوزادان دیگر گریه می کنند و حسی شبیه آبی دارد که درون رحم مادر داشتند را احساس می کند. نوزاد به طور غریزی راه تنفسی خود را می بندد و موجب می شود در آب نفس نکشدهمچنین پزشک معالج در حین فرآیند زایمان نوزادتان را بررسی میکند تا از  اکسیژن کافی به بدن نوراد اطمینان حاصل کند.
البته ناگفته نماند امکان دارد والدین نگران باشند که با اولین تنفس نوزاد آب به داخل ریه اش وارد شود. اما نوزادان سالم تا قبل از این که اعصاب صورت، دهان و بینی شان تحت تأثیر تماس با هوا و تغییر دما تحریک نشود، شروع به تنفس نمی کنند.
زایمان زیرپوست بیمارستان‌های شهر!
 نوسانات شدید قیمت خدمات زایمان به جایی رسیده است که این خدمت با ایجاد لیستی انتخابی در قالب زایمان سزارین به قیمت 5میلیون و700 و با اتاق و همراه6 میلیون،زایمان طبیعی 4 میلیون و 500 وبا اتاق خصوصی 4 میلیون و 700 ،زایمان در آب 4 میلیون و 800 وباا تاق وهمراه 5 میلیون و700 ودر نهایت زایمان اپی دورال با قیمت 5 میلیون و700 و با اتاقوهمراه 6 میلیون به صورت تقریبی  به علت دست مزد پزشک، متخصص بیهوشی، کمک جراح، ماما و…….رقم خورده است. هزینه های  سنگینی که موجب نارضایتی  خانواده  های زیادی در سراسر کشور شده است.
به طور کلی در زایمان های طبیعی که مطابق با فیزیولوژی بدن مادر  است، مادر به سرعت به زندگی عادی خود برمی گردد . البته ناگفته نماند که در زایمان های طبیعی به علت این که جنین با میکروب های طبیعی واژن بر خورد می کند سیستم ایمنی بهتری دارند و به علت فشار به قفسه ی سینه ترشحات ریه راحت تر انجام می شود.