دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

وارونگی رحم در دوران بارداری چه زمانی رخ می دهد؟


با این که طول دوران بارداری و حتی روند زایمان طبیعی، برای هر مادری دوران بسیار شادی است، اما در برخی از موارد هم پیچیدگی های خاص خودش را دارد. به همان اندازه که مراقبت از مادر و نوزاد داخل رحم او مهم می باشد، جلوگیری از عوارض خاصی که ممکن است در طی دوران بارداری، در مورد سلامتی مادر و فرزندش به وجود آید، هم ضروری خواهد بود. یکی از عوارض مهم مربوط به دوران بارداری، وارونگی رحم مادر است.

وارونگی رحم در دوران بارداری چه زمانی رخ می دهد؟


وارونگی رحم یکی از عوارض بسیار نادر دوران بارداری است، که در کل جهان و بین زنان باردار 1 در 3000 مورد رخ می دهد. با این حال، اگر زمان زایمان طبیعی شما به عنوان یک مادر باردار مشخص شده است و انتظار می رود تا در زمان بسیار نزدیکی، تولد فرزندتان روی دهد، افزایش آگاهی شما از عللی که سبب این عارضه در یک مادران حامله می شود، بسیار مهم خواهد بود.
رحم وارونه چیست؟
وارونگی رحم به عنوان یک بیماری شناخته شده است که یا قبل از زایمان در رحم وجود داشته و یا به دلایل دیگری پس از تولد نوزاد، در رحم مادر ظاهر خواهد شد. زمانی که وارونگی رحم در یک مادر اتفاق می افتد، قسمت بالای رحم او که با عنوان "فوندوس" شناخته می شود، خود را آرام آرام به منطقه گردن رحم رسانده و حتی گاهی اوقات، از مهبل (واژن) هم بیرون می آید.
عواملی که باعث ایجاد رحم وارونه در مادر باردار می شود:
همان طور که می دانید، به طور معمول پس از پایان یافتن روند زایمان طبیعی، جفت که تا به حال وظیفه تغذیه جنین داخل رحم مادر را به عهده داشته بود، همراه با نوزاد از رحم او خارج خواهد شد. در ادامه این مقاله، تعدادی از علل بروز وارونگی رحم در مادران بیان شده است. این علل عبارتند از:
• گاهی اوقات در برخی از زایمان های طبیعی ممکن است جفت، همراه نوزاد از رحم خارج نشود که می تواند تبدیل به یک مسئله جدی و خطرناک در مورد سلامتی مادر شود.
• امکان دارد که پزشک معالج شما بخواهد با وارد نمودن دست خود از طریق واژن شما و لایه برداری بافت ها، جفت را از رحم خارج نماید.
• اما در موارد عادی، پزشک معالج پس از به دنیا آمدن نوزاد با روش زایمان طبیعی، بلافاصله از شما می خواهد که به آرامی و با وارد کردن فشار، به روند خروج جفت از رحم کمک کنید.
• وارونگی رحم در مواردی که جفت به خودی خود از رحم مادر خارج نگردد، رخ می دهد.
• همچنین، به خاطر داشته باشید که گاهی اوقات، وارونگی رحم مادر بدون هیچ گونه توضیح و یا وجود علت قبلی اتفاق می افتد.
اثرات وارونگی رحم در مادران:
اگر وارونگی رحم در مادران بلافاصله درمان نشود، می تواند به شرایط تهدیدکننده ای برای زندگی مادر منجر شود. عوارضی که وارونگی رحم در مادر ایجاد می کند، عبارتند از:
• خونریزی غیر قابل کنترل
• بروز شوک در مادر
• تروما
• مرگ
در این حالت، تیم پزشکی بلافاصله با انجام اعمال اورژانسی، شرایط مادر را اضطراری اعلام می کنند.
درمان وارونگی رحم در مادران:
بسیاری از پزشکان متخصص، آموزش های مخصوصی دیده اند که در صورت روی دادن چنین مشکلی در هر زایمانی، اقدامات لازم را برای رسیدگی به مادر بیمار اعمال کنند. برخی از این اقدامات عبارتند از:
• در این حال، پزشک معالج شما، معمولا برای درمان سعی خواهد کرد که فشار فوندوس را از طریق گردنه رحم اندازه گیری کرده و برای برگرداندن دوباره رحم به موقعیت عادی، تلاش کند.
• به عنوان یک مادر باردار به یاد داشته باشید که هنگامی که پزشک معالج، رحم شما را به وضعیت طبیعی خود برگرداند، شما در وضعیت IV قرار خواهید گرفت و مجبور می شوید برخی از داروهای ضد درد را برای از بین بردن درد و ناراحتی ناشی از این جابه جایی استفاده کنید.
• تزریق مداوم هورمون اکسی توسین به شما مادر بیمار، در وضعیت IV، به حرکت رحم کمک نموده و آن را در محل طبیعی خود قرار خواهد داد.
• علاوه بر این ها، تزریق هورمون اکسی توسین سبب کنترل خونریزی بعد از انجام این فرآیند هم در مادر بیمار خواهد شد.
• پس از انجام این عمل توسط پزشک معالج شما، مطمئن شوید که رحم سرجای خود قرار گرفته باشد، چون کادر پزشکی، فشاری را که بر این منطقه از بدن شما اعمال می شود، با یک دست از داخل واژن و دست دیگرش از روی شکم کنترل نموده و از این طریق به تراکم بیشتر رحم کمک می کنند. همین روال، سبب از دست دادن خون در مادر خواهد شد.
• به احتمال زیاد، شما خودتان در حالت هوشیاری جزئیات کار را تحت نظر خواهید گرفت، تا وضعیت شما تثبیت شود.
• تزریق خون به صورت مکرر بعد از عمل و استفاده از آنتی بیوتیک ها، برای جلوگیری از بروز هر نوع عفونت در این مرحله الزامی است.
کارهایی که یک بیمار، بعد از درمان رحم وارونه باید انجام دهد:
به عنوان بیماری که تازه از بیمارستان ترخیص شده اید، مطمئن شوید که احتمالا با عوارض پیش بینی نشده زیادی در منزل رو به رو خواهید شد. لازم است بدانید که احساس ضعف و سرگیجه نیز از عوارض شایع دیگری است که در بعضی از بیماران مشاهده می شود. شما به عنوان یک مادر زائو برای مبارزه با این عوارض، فقط می توانید باید استراحت کامل، سبب التیام سریع زخم ها در بدن خود شوید.
نکات دیگری که شما به عنوان یک بیمار باید در خانه به خاطر داشته باشید، عبارتند از:
• مقدار زیادی مایعات بنوشید.
• یک رژیم غذایی متعادل، سالم و مغذی داشته باشید.
• تمام دستورالعمل های داده شده توسط پزشک معالج خودتان را اجرا نمایید.
و در آخر به خاطر داشته باشید که:
اگر تا به حال، شما سابقه وارونگی رحم را در هنگام زایمان-های قبلی خود داشته اید، این احتمال وجود دارد که شما وارونگی دوباره رحم را در بارداری های بعدی خود نیز تجربه کنید و از آن رنج ببرند. پس در این حالت مطمئن شوید که با اطلاع رسانی پزشک یا مامای معالج خودتان، در مورد عوارض آن آگاه شده و همیشه یک نسخه پشتیبان را برای مواقع اضطراری، همراه خود داشته باشید.
همچنین، همیشه به خاطر داشته باشید که گفتگو با پزشک معالج خود و آشنایی با عوارضی که ممکن است رخ دهد، هم سبب از بین رفتن بسیاری از نگرانی های شما درباره این بیماری خواهد شد. چون این نوع بیماری یک مورد نادر و اورژانسی در هنگام زایمان است، فراموش نکنید که خود شما، با مراقبت های بهداشتی دقیق در دوران بارداری و کسب اطلاعات بیشتر در این مورد، قادر خواهد بود تا از خودتانبه نحو احسن مراقبت نموده و جلوی زایمان زودرس ناشی از وارونگی رحم را بگیرید.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار می‌دهد.