دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
چرا کودکان باید ماهی بخورند؟(1)
خیلی از والدین نگرانند که چه میزان و چه نوع ماهی برای کودکان ایمن است. ماهی منبع غنی از اسیدهای چرب امگا – 3 است. ماهی همچنین چربی اشباع کم و میزان بالایی پروتئین، ویتامین دی و سایر مواد مغذی دارد.
از طرف دیگر، بعضی از انواع ماهی حاوی آلاینده های ی هم چون جیوه هستند. در دوز بالا، این فلز برای رشد مغز و سیستم عصبی کودک مضر است. بیش تر کارشناسان اتفاق نظر دارند که بچه ها بایستی مقداری ماهی مصرف کنند. اما خوب است بدانیم کدام نوع ایمن هستند و چند وقت یکبار سرو شود.
در ادامه، راهنمایی هایی را برای محدود کردن کودک در معرض جیوه قرار داده ایم که همزمان مواد مغذی مورد نیاز او نیز تأمین شود.
جیوه چگونه وارد ماهی می شود؟
جیوه همه جا هست، حتی در هوایی که تنفس می کنیم. بعضی منابع (مانند آتش فشان ها و آتش های جنگلی) طبیعی هستند. هم چنین از طریق نیروگاه های برق، کارخانه های سیمان و کارخانه های صنعتی و شیمیایی پخش می شوند. در ساخت ترموستات ها و ترموسترها استفاده می شود و ممکن است هنگام انبار کردن پخش شود.
هنگامی که جیوه وارد آب می شود، باکتری آن را تبدیل به جیوه متیلیک یا همان متیل مرکوری می کند. ماهی متیل مرکوری را از آبی که در آن شنا می کند و غذایی که میل می کند می خورد. متیل مرکوری محکم به پروتئین های ماهیچه ی ماهی می چسبد و حتی پس از طبخ ماهی در آن باقی می ماند.
اگرچه ماهی ها و صدف ها مقداری جیوه دارند، اما ماهی شکارچی بزرگ از همه بیشتر اندوخته است. زیرا ماهی شکارچی ماهی ها را – ماهی هایی که خودشان جیوه جذب کرده اند – نیز می خورد. هر چه ماهی شکارچی بزرگتر باشد، ماهی بیشتری می خورد. ماهی های بزرگتر بیش تر از ماهی های کوچکتر عمر می کنند، بنابراین زمان بیشتری برای جذب جیوه در بدنشان دارند.
اگر فرزندم ماهی حاوی مقادیر بالای جیوه را بخورد چه اتفاقی ممکن است رخ دهد؟
بدن به آسانی متیل مرکوری را از ماهی جذب می کند و فلز مثل یک سم عصب گرا عمل می کند که به معنای آن است که می تواند مغز و سیستم عصبی را تحت تأثیر قرار دهد. نوزادان (شامل جنین در رحم) و بچه های کوچک از همه بیشتر در معرض آسیب سطوح بالای متیل مرکوری هستند زیرا که مغزهایشان و سیستم های عصبی شان هنوز در حال رشد است.
کارشناسان هم چنان در حال مناظره درباره ی میزان خطرناک جیوه هستند، اما همه ی آنها بر این عقیده اند که خوب است از مصرف ماهی های با مقادیر بالای جیوه در کودکان جلوگیری کرده و ماهی را در رژیم غذایی آنها محدود (و نه حذف) کنیم.
چرا ماهی را به سادگی از فهرست فرزندم حذف نکنم؟
ماهی یک انتخاب بسیار مغذی مخصوصاً در سنین ابتدایی کودکی است – حذف کردن آن، بیشتر کارشناسان موافقند که فواید مصرف ماهی بیش از خطرات آن است.
پس لازم نیست – و حتی ممکن نیست – تا تمامی آنچه در معرض جیوه است را اجتناب نمود. مقادیر پایین زیان بار نیستند.» چارلز سانتر، پروفسور علم سم شناسی مواد غذایی و کارشناس آلاینده های ماهی این را می گوید. « اگر والدین برای اجتناب از جیوه ماهی را از غذای کودک حذف کنند کودک مواد مغذی سالم موجود در ماهی را از دست می دهد. »
مطالعات نشان داده شده است که دریافت کافی امگا – 3 در بارداری و دوران نوزادی (از طریق شیر مادر یا شیر خشک تغذیه شدن) تأثیر مثبتی روی بینایی کودک و رشد ادراک او دارد.
کدام ماهی ها مقادیر بالای جیوه دارند؟
در سال 2004 سازمان غذا و دارو امریکا (FDA) و EPA یک هشدار مشترک درباره ی جیوه ی ماهی انتشار دادند. در آن 4 نوع ماهی که کودکان (و زنان بارور) نباید مصرف کنند به علت سطوح بالای جیوه ذکر شده بود: کوسه، شمشیر ماهی، شاه ماهی خال مخالی (ماهی استومری)، و کاشی ماهی.
سایر کارشناسان و گروه های مدافع مایلند تا این فهرست را گسترش دهند. سم شناس پردو سانتر توصیه می کند که کودکان 2 تا 6 ساله ماهی تازه یا یخ زده ی تون، ماهی خاردار راه راه، ماهی آبی، ماهی خارداری دریای برباس، ماهی قاشقک طلایی، نیزه ماهی، نارنجی زبر، جک عنبر، جک سروال، ماهی خال مخالی اسپانیایی از خلیج مکزیک و اردک ماهی از دریاچه های عظیم.
بنابراین چه میزان از کدام ماهی را با امنیت خاطر برای فرزندم طبخ کنم؟
براساس توصیه ی FDA و EPA اشکالی ندارد که هفته ای دو واحد غذایی از ماهی یا صدف برای کودکتان سروکنید، اما چهار نوعی که نباید هرگز سرو شوند: کوسه ماهی، شمشیر ماهی، شاه ماهی خال مخالی (ماهی استومری)، و کاشی ماهی هستند. در ادامه محدودیت ها کنسرو تن را خواهیم خواند. هر واحد غذایی کودک یک اونس (حدود 30 گرم) برای یک تا دو سالگی و یک و نیم اونس برای سه تا شش سالگی، و دو اونس برای بالای شش سال است.
فیله ماهی سرخ کرده در این معادله جای ندارند زیرا که به طورکلی جیوه ی پایینی دارند و البته منبع خوبی برای امگا – 3 نیستند.
ادامه دارد...
از طرف دیگر، بعضی از انواع ماهی حاوی آلاینده های ی هم چون جیوه هستند. در دوز بالا، این فلز برای رشد مغز و سیستم عصبی کودک مضر است. بیش تر کارشناسان اتفاق نظر دارند که بچه ها بایستی مقداری ماهی مصرف کنند. اما خوب است بدانیم کدام نوع ایمن هستند و چند وقت یکبار سرو شود.
در ادامه، راهنمایی هایی را برای محدود کردن کودک در معرض جیوه قرار داده ایم که همزمان مواد مغذی مورد نیاز او نیز تأمین شود.
جیوه چگونه وارد ماهی می شود؟
جیوه همه جا هست، حتی در هوایی که تنفس می کنیم. بعضی منابع (مانند آتش فشان ها و آتش های جنگلی) طبیعی هستند. هم چنین از طریق نیروگاه های برق، کارخانه های سیمان و کارخانه های صنعتی و شیمیایی پخش می شوند. در ساخت ترموستات ها و ترموسترها استفاده می شود و ممکن است هنگام انبار کردن پخش شود.
هنگامی که جیوه وارد آب می شود، باکتری آن را تبدیل به جیوه متیلیک یا همان متیل مرکوری می کند. ماهی متیل مرکوری را از آبی که در آن شنا می کند و غذایی که میل می کند می خورد. متیل مرکوری محکم به پروتئین های ماهیچه ی ماهی می چسبد و حتی پس از طبخ ماهی در آن باقی می ماند.
اگرچه ماهی ها و صدف ها مقداری جیوه دارند، اما ماهی شکارچی بزرگ از همه بیشتر اندوخته است. زیرا ماهی شکارچی ماهی ها را – ماهی هایی که خودشان جیوه جذب کرده اند – نیز می خورد. هر چه ماهی شکارچی بزرگتر باشد، ماهی بیشتری می خورد. ماهی های بزرگتر بیش تر از ماهی های کوچکتر عمر می کنند، بنابراین زمان بیشتری برای جذب جیوه در بدنشان دارند.
اگر فرزندم ماهی حاوی مقادیر بالای جیوه را بخورد چه اتفاقی ممکن است رخ دهد؟
بدن به آسانی متیل مرکوری را از ماهی جذب می کند و فلز مثل یک سم عصب گرا عمل می کند که به معنای آن است که می تواند مغز و سیستم عصبی را تحت تأثیر قرار دهد. نوزادان (شامل جنین در رحم) و بچه های کوچک از همه بیشتر در معرض آسیب سطوح بالای متیل مرکوری هستند زیرا که مغزهایشان و سیستم های عصبی شان هنوز در حال رشد است.
کارشناسان هم چنان در حال مناظره درباره ی میزان خطرناک جیوه هستند، اما همه ی آنها بر این عقیده اند که خوب است از مصرف ماهی های با مقادیر بالای جیوه در کودکان جلوگیری کرده و ماهی را در رژیم غذایی آنها محدود (و نه حذف) کنیم.
چرا ماهی را به سادگی از فهرست فرزندم حذف نکنم؟
ماهی یک انتخاب بسیار مغذی مخصوصاً در سنین ابتدایی کودکی است – حذف کردن آن، بیشتر کارشناسان موافقند که فواید مصرف ماهی بیش از خطرات آن است.
پس لازم نیست – و حتی ممکن نیست – تا تمامی آنچه در معرض جیوه است را اجتناب نمود. مقادیر پایین زیان بار نیستند.» چارلز سانتر، پروفسور علم سم شناسی مواد غذایی و کارشناس آلاینده های ماهی این را می گوید. « اگر والدین برای اجتناب از جیوه ماهی را از غذای کودک حذف کنند کودک مواد مغذی سالم موجود در ماهی را از دست می دهد. »
مطالعات نشان داده شده است که دریافت کافی امگا – 3 در بارداری و دوران نوزادی (از طریق شیر مادر یا شیر خشک تغذیه شدن) تأثیر مثبتی روی بینایی کودک و رشد ادراک او دارد.
کدام ماهی ها مقادیر بالای جیوه دارند؟
در سال 2004 سازمان غذا و دارو امریکا (FDA) و EPA یک هشدار مشترک درباره ی جیوه ی ماهی انتشار دادند. در آن 4 نوع ماهی که کودکان (و زنان بارور) نباید مصرف کنند به علت سطوح بالای جیوه ذکر شده بود: کوسه، شمشیر ماهی، شاه ماهی خال مخالی (ماهی استومری)، و کاشی ماهی.
سایر کارشناسان و گروه های مدافع مایلند تا این فهرست را گسترش دهند. سم شناس پردو سانتر توصیه می کند که کودکان 2 تا 6 ساله ماهی تازه یا یخ زده ی تون، ماهی خاردار راه راه، ماهی آبی، ماهی خارداری دریای برباس، ماهی قاشقک طلایی، نیزه ماهی، نارنجی زبر، جک عنبر، جک سروال، ماهی خال مخالی اسپانیایی از خلیج مکزیک و اردک ماهی از دریاچه های عظیم.
بنابراین چه میزان از کدام ماهی را با امنیت خاطر برای فرزندم طبخ کنم؟
براساس توصیه ی FDA و EPA اشکالی ندارد که هفته ای دو واحد غذایی از ماهی یا صدف برای کودکتان سروکنید، اما چهار نوعی که نباید هرگز سرو شوند: کوسه ماهی، شمشیر ماهی، شاه ماهی خال مخالی (ماهی استومری)، و کاشی ماهی هستند. در ادامه محدودیت ها کنسرو تن را خواهیم خواند. هر واحد غذایی کودک یک اونس (حدود 30 گرم) برای یک تا دو سالگی و یک و نیم اونس برای سه تا شش سالگی، و دو اونس برای بالای شش سال است.
فیله ماهی سرخ کرده در این معادله جای ندارند زیرا که به طورکلی جیوه ی پایینی دارند و البته منبع خوبی برای امگا – 3 نیستند.
ادامه دارد...
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست