شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

کم کاری تیروئید در بارداری، عوارض


تغذیه مناسب با میزان كافی ید كه می تواند با مصرف انواع ماهیها، میگو و دیگر آبزیان و همچنین مقدار توصیه شده نمک یددار تصفیه تامین شود، ضامن سلامت جنین و مادر باردار است.
تغییرات عملكرد تیروئید در بارداری
بارداری طبیعی منجر به یكسری تغییرات فیزیولوژیك و هورمونی می شود كه بر عملكرد تیروئید تأثیر میگذارند. بهمین دلیل تفسیر نتایج آزمایش تیروئید یک خانم حامله باید با دقت صورت پذیرد.اندازه تیروئید نیز در یك بارداری طبیعی، بخصوص در مناطقی كه ساكنین آن با كمبود ید روبرو هستند، ممكن است به انداره 10 تا 15 درصد بزرگ‌تر از حد طبیعی شود. اما معمولأ این بزرگی تیروئید در معاینه بیمار واضح نیست ولی گاهی ممكن است بصورت گواتر در ناحیه جلوی گردن مشاهده شود.
ارتباط عملكرد تیروئید مادر و جنین در دوران بارداری چگونه است؟
در طی سه ماه اول بارداری، جنین كاملأ وابسته به هورمونهای تیروئید مادر است كه از جفت عبور نموده و به جنین می‌رسند. پس از پایان سه ماه اول بارداری غده تیروئید جنین فعالیت خود را شروع نموده و هورمون تیروئید تولید می‌كند. از این زمان تا پایان بارداری جنین برای تولید هورمون تیروئید نیاز به ید دراد كه باید از طریق مادر به او برسد.
نكات مهم:
در خانم‌های بارداری كه دچار بیماری كم كاری تیروئید بوده و یا مقادیر كافی ید دریافت نمی‌كنند، جنین آنها با خطر بروز بیماری كم كاری مادرزادی تیروئید و اختلال در رشد مغز و دستگاه عصبی روبرو هستند. نیاز خانم‌های باردار به ید بیشتر از افراد غیر حامله و حدود 200 میكرو گرم در روز است. تغذیه مناسب با میزان كافی ید كه می تواند با مصرف انواع ماهیها، میگو و دیگر آبزیان و همچنین مقدار توصیه شده نمك یددار تامین شود، ضامن سلامت جنین و مادر باردار است.
عوارض كم کاری تیرویید در دوران بارداری
- زایمان زودرس
- سقط (بخصوص در سه ماهه اول بارداری)
- جدا شدن زودرس جفت
- زجر جنین
- مرگ داخل رحمی جنین
- تولد نوزاد نارس
- تولد نوزاد با وزن کم
- پره اکلامپسی (فشارخون بارداری و مسمومیت بارداری)
- بروز بیماری تیروئید در جنین و نوزاد
- افزایش میزان سزارین
- بروز اختلالات شناختی و عصبی در جنین
- خونریزی پس از زایمان
عوارض پرکاری تیرویید در دوران بارداری
- زایمان زودرس
- سقط خود بخود
- مرگ داخل رحمی جنین
- تولد نوزاد نارس
- تولد نوزاد با وزن کم
- نارسایی قلبی در مادر
- پره اکلامپسی (فشارخون بارداری و مسمومیت بارداری)
- بروز بیماری تیروئید در جنین و نوزاد
- بیماری قلبی در جنین و نوزاد
درمان بموقع و مناسب بیماریهای تیروئیدی در دوران بارداری، از بروز كلیه عوارض پیشگیری می نماید . با انجام غربال گری بیماری كم كاری مادرزادی تیروئید در روزهای 3-5 تولد، از عقب ماندگی ذهنی ناشی از این بیماری پیشگیری نمایید.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار می‌دهد.