شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
دنبالهدارها، بذرافشان حیات روی زمین
یکی از کهنترین پرسشهای بشر درباره چیستی منشا حیات روی زمین است. بهدنبال این پرسشها کاوشهایی نیز آغاز شده است.
یکی از تحقیقات برای نزدیک شدن به پاسخ، شبیهسازی شرایط عناصر در فضاست.
در آزمایش تازهای که با کمک آن شرایط موجود در اعماق فضا شبیهسازی شده، مشخص شد که واحدهای پیچیده سازنده حیات میتوانند در غبار یخی میانسیارهای سازماندهی شده، به زمین حمل شده باشند و آغازی جهشی برای حیات روی زمین بوده باشند.
پژوهشگران دانشگاههای هاوایی در مانوا و برکلی در کالیفرنیا نشان دادند شرایط موجود در فضا امکان ایجاد مولکولهای پیچیده دیپپتید ـ مولکولی را که از پیوند بین دو آمینواسید با از دست دادن یک مولکول آب تولید میشوند ـ را فراهم میکند. آنها واحدهای ضروری سازنده همه موجودات زنده هستند.
این کشف، احتمال حمل این مولکولها از طریق شهابوارها و دنبالهدارها به زمین را قویتر میکند؛ گویی آنها شکلگیری پروتئینها (پلیپپتیدها)، آنزیمها و حتی مولکولهایی با پیچیدگی بیشتر مثل قند را که ضرورتی بیبدیل برای حیات محسوب میشود، سرعت بخشیدهاند.
این خارقالعاده است که بدانیم بیشتر واحدهای پایهای بیوشیمیایی سازنده حیاتِ زمین، منشا برونزمینی دارند.
با اینکه دانشمندان مولکولهای پایهای آلی متعددی از قبیل آمینواسیدها را در شمار زیادی از شهاب سنگهای سقوط کرده بر زمین کشف کردهاند، هنوز ساختارهای مولکولی پیچیدهتر را که پیشنیاز حیات زمینی هستند در هیچ یک از آن شهابسنگها نیافتند.
در نتیجه، دانشمندان همیشه فرض را بر این گذاشته بودند که شیمی بسیار پیچیده حیات باید محصولی سازمانیافته در اقیانوسهای اولیه زمین باشد!
پژوهشگران این مطالعه، یک گلوله یخی حاوی منواکسیدکربن، آمونیاک و هیدروکربنهای مختلفی از جمله متان، اتان و پروپان را که درست به نمونههایی فضایی خود شبیه بود در محفظه خلأ در برودت منفی ۲۶۳ درجه سانتیگراد ـ ۱۰ درجه کلوین ـ قرار دادند: سپس آنها آزمایش را با تاباندن ذرات سریع و پرانرژی مثل الکترونها برای شبیهسازی پرتوهای کیهانی آغاز کردند و در نهایت شگفتی مشاهده کردند عناصر شیمیایی برای تشکیل ترکیبات آلی پیچیدهتری بویژه دیپپتیدها واکنش دادند.
در ادامه، پژوهشگران دانشگاه برکلی ریشههای آلی را از طریق «تحلیلگر مواد آلی مریخ» که دستگاهی طراحیشده توسط پژوهشگری از همین مطالعه است، بررسی کردند. این دستگاه برای تشخیص و شناسایی مولکولهای آلی بسیار کوچک در منظومه شمسی مورد استفاده قرار میگیرد.
آنها توانستند وجود مولکولهای پیچیدهای ـ ۹ مولکول آمینواسید و حداقل دو دیپپتید ـ را که قادر به سرعت بخشیدن به تکامل زیستی روی زمین بودند، شناسایی کنند!
این پژوهش میتواند پنجره جدیدی از منشا پیدایش حیات روی زمین را در برابر بشر قرار دهد.
منبع: newsberkeley
مترجم: نیلوفر فشنگساز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست