جمعه, ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ / 19 July, 2024
مجله ویستا

استرس بارداری، صدمات وارده بر جنین


یکی از مهم‌ترین اتفاقات در زندگی هرزوجی، بچه‌دار شدن است؛ تصمیمی‌که مسئولیت سنگینی برای پدر و مادر به همراه دارد؛ مسئولیتی مادام‌العمر. طبیعی است که چنین تصمیمی‌باید با آگاهی کامل گرفته شود و علاوه بر آن لازم است که والدین از سلامت جسم و روان برخوردار باشند.
دیابت، هپاتیت، بیماری‌های قلبی – عروقی و… هر کدام ممکن است بارداری پرخطری را برای زنان به دنبال داشته باشد. با توجه به اینکه بارداری یک حادثه فیزیولوژیک وبه عنوان یک دوران مهیج و لذت بخش در زندگی زنان در نظر گرفته شده است، در این زمان تغییرات شگرفی در خلق و خو و جسم مادر رخ می‌دهد. اما اینکه سلامت روان مادر چقدر اهمیت دارد؟ با دکتر سحر انصاری، روان‌پزشک و عضو انجمن روانپزشکان ایران ، در اینباره گفتگو کردیم. وی در ابتدا گفت : بارداری از حساس ترین دوران‌های زندگی است، صدمات وارده بر جنین در دوران بارداری می‌تواند زمینه ساز بسیاری از اختلال‌های جسمی‌و روانی در سال‌های بعدی زندگی فرد باشد ، به طوری که زمینه بسیاری از اختلال‌های روانپزشکی دوران بزرگسالی را باید در دوران جنینی جستجو کرد.دکتر انصاری با بیان اینکه "بهداشت روانی در دوران بارداری از مسائلی است که امروزه بسیار مورد
توجه قرار دارد”، ادامه داد: ثابت شده که از ابتدای بارداری ، اضطراب و هیجان‌های زن باردار تاثیر مستقیمی‌بر روی جنین خواهد داشت. نداشتن اطلاعات کافی در مورد بارداری و تغییرات آن می‌تواند موجب بروز اضطراب و آشفتگی‌های روانی شود. تغییر خلق ، تغییر اشتها ، تهوع و استفراغ گاه و بی گاه ، تغییر تمایلات غذایی ، سلیقه‌ها و ده‌ها نوع دیگر از این قبیل ، هر یک می‌تواند به تنهایی باعث ایجاد گرفتاری‌هایی در این دوران شود. این عضو انجمن روانپزشکان ایران شایع ترین و مهم ترین عوامل استرس زا برای زنان باردار را اینگونه بیان کرد:
شایع ترین و مهم ترین عوامل استرس زا برای زنان باردار شامل:
۱- اضطراب و نگرانی در مورد سلامت جنین
۲- مرگ و بیماری یکی از نزدیکان
۳- مشاجره و مشکلات ارتباطی با همسر و خانواده او
۴- مشکلات اقتصادی و درآمدی خانواده
۵- نگرانی در مورد دشواری‌های بارداری
۶- کم تجربگی مادران جوان از بارداری
۷- نگرانی بابت تغییر ظاهری بدن در این دوران
وی در اینباره ادامه داد : سه ماهه اول بارداری آسیب پذیری نسبت به استرس بیشتر است و وجود همزمان سایر عوامل خطر نظیر عفونت ، سوء تغذیه و دیابت و فشار خون حاملگی و سایر بیماری‌ها موجب تشدید اثرات منفی استرس روی مادر و جنین می‌شود. این روانپزشک در پایان گفت : مطالعات و بررسی‌های متعدد روی زنان باردار نشان دهنده این فرضیه است که سطح بالای استرس‌های روانی – اجتماعی ، اضطراب و افسردگی در طول بارداری خطر زایمان زودرس و در نتیجه تولد نوزاد با وزن کمتر از میزان طبیعی را افزایش می‌دهد و روی فرآیند رشد و تکامل روانی جنین اثر سوء دارد و موجب اختلال‌های رفتاری در دوران کودکی و حتی ابتلا به بیماری بیش فعالی – کم توجهی به ویژه در پسران و… می‌شود.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار می‌دهد.