چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

شیر مادر دادن به نوزاد، اثرات جسمی و روانی


اثرات مثبت روانی شیر مادر
در زمان شیردهی، مادر و کودک، از طریق پوست، چشم، گرمای بدن، بو، صدا و... باهم در تماس هستند که در نتیجه آن رابطه‌ای آرامش بخش و در عین حال مستحکم و جدانشدنی، بین مادر و کودک پایه‌گذاری می‌شود.
 
این رابطه اثرات روانی فراوانی - هم برای مادر و هم برای کودک - به همراه دارد؛ به عنوان مثال تماس از طریق پوست اجازه می‌دهد که کودک با آرامش بخوابد. روانکاوان، به تغذیه با شیر مادر بسیار تاکید دارند.

آنها معتقدند که شیردهی، سلامت روانی مادر و کودک را تا حد زیادی تضمین می‌کند؛ اعتماد به نفس مادر را بهبود می‌دهد و نزدیک شدن به کودک را برای او آسان‌تر می‌کند.
مادر برای اینکه بتواند در مواقع لزوم به نیازهای فرزندش پاسخ بدهد، باید همیشه در کنار کودک باشد؛ این همراهی، کودک را آرام می‌کند و باعث می‌شود استرس و ترس او از محیط ناشناخته پیرامونش از بین برود و احساس امنیت، آرامش و دوستی و آسایش را برای او به ارمغان بیاورد. این احساس برای خودکفا شدن و رشد کودک ضروری است و رابطه خاص عاطفی را بین مادر و کودک شکل می‌دهد.
طبق مطالعات انجام شده، رابطه‌ای معکوس بین تغذیه با شیر مادر و سرخوردگی کودکان وجود دارد. از طرفی این همراهی باعث می‌شود مادران شیرده، اضطراب و استرس کمتری داشته باشند.
 
سازمان بهداشت جهانی در گزارشی اعلام کرده است که شیردهی تا حدی برهوش کودکان تأثیرگذار است. تغذیه با شیر مادر باعث رشد فکری و مغزی کودک می‌شود. در اغلب موارد، شیردهی تنها راهی است که باعث می‌شود، مادرانی که کودک نارس به دنیا آورده‌اند و یا کودکا‌ن‌شان در بیمارستان بستری شده‌اند، احساس سودمندی برای نوزادان خود داشته باشند.

اثرات مثبت جسمی: برگ برنده
شیر مادر به دلایل مختلفی - که به ترکیب کیفی و کمی در پروتئین، کربوهیدرات و چربی مرتبط است – مناسب‌ترین و کامل‌ترین غذا برای کودک می‌باشد. با وجود اینکه علم، در زمینه تولید شیر خشک پیشرفت فراوانی داشته، اما باز یکسری از مواد تشکیل دهنده شیر مادر منحصر به فرد و بی‌نظیر مانده است.
این ترکیب باعث شده که شیر مادر مزایای تغذیه‌ای و رشدی فراوانی برای کودک به همراه داشته باشد. از آنجایی که بدن مادر، شیر را به بهترین نحو تولید می‌کند، با نیازهای کودک سازگار است. ترکیب شیر در جهت تغذیه‌ای ایده‌آل- بسته به سن کودک و حتی زمان شیردهی - تغییر می‌کند. تولید شیر به تعداد دفعات شیردهی و تقاضای کودک بستگی دارد: هر چه کودک بیشتر شیر بخورد، تولید شیر بیشتر می‌شود.