یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

چند وقت یک بار برای کودک کتاب می خوانید؟


نی نی بان: سایت نی نی‌ بان یک نظرسنجی با عنوان «شما با چه ترتیب زمانی برای فرزندتان کتاب می‌خوانید؟» ترتیب داد که در آن مخاطبان طبق نظرات شخصی خود به گزینه‌های «هر روز»، «هفته ای یک بار» و «گاهی» رای دادند.
طبق آخرین آمار گرفته شده،  38% افراد به گزینه «هر روز»،  21% افراد به گزینه «هفته ای یک بار» و 41% مخاطبین هم به گزینه «گاهی» رای داده‌اند. با توجه به نتایج نظرسنجی اکثریت مخاطبان نی نی بان گهگاه برای کودکان خود کتاب می خوانند. 

چند وقت یک بار برای کودک کتاب می خوانید؟


روانشناسان معتقدند که اساس و زیربنای شخصیت انسان در سالهای اول زندگی پایه‌گذاری می شود و آموخته های این دوران، تاثیر عمیقی بر آینده ی زندگی فرد دارد. بنابراین اگر مطالب خواندنی مفید و سازنده در اختیار کودکان ونوجوانان قرار گیرد و آنها از همان سنین کودکی به مطالعه عادت کنند، راه و رسم زندگی را خواهند آموخت و تحت تاثیر داستانها و کتابهای آموزنده، به رشد و تعالی خواهند رسید و در آینده نیز برای حل مشکلات خود از کتاب کمک خواهند گرفت.
بر اساس تحقیقات موسسه آمریکایی پزشکی کودک، به محض تولد نوزاد، حتما کتاب خواندن برای او را آغاز کنید. او متوجه کلمات و معانی آنها نمی شود، اما صدای شما را می شنود و اصوات گوناگون را تشخیص می دهد. این کار باعث پرورش مهارت شنیداری کودک می شود. مهم نیست فرزند شما چند سال دارد، کتاب خواندن برای کودک بهترین فرصت برای در آغوش گرفتن و ایجاد رشته های الفت و مهربانی است. اگر از همان ابتدا کودک خود را به مطالعه کتاب عادت دهید، کتاب به جزوی جدانشدنی از زندگی او تبدیل خواهد شد و از آن لذت خواهد برد.
کتاب خوانی برای کودک باعث می شود تا به طور همزمان، دایره لغات، تصویرسازی و مهارت های ارتباطی او تقویت شود. در حقیقت، هر چه زودتر سعی کنید با فرزند خود صحبت کنید، همان قدر برای رشد و پرورش او بهتر استکتاب خواندن برای کودک او را با داستان های مختلف، اعداد، رنگ ها و اشکال آشنا می کند و اطلاعات مفیدی در مورد دنیای اطراف به او می دهد. این کار همچنین مهارت های لغوی و حافظه کودک را نیز افزایش می دهد. در نتیجه این کار هنگامی که او فقط یکسال دارد، تقریبا همه صداها و حروفی که برای صحبت به زبان مادری خود نیاز دارد را یاد گرفته است. هر چه کودک کلمات بیشتری بشنود، بهتر صحبت خواهد کرد.
خواندن کتابها و داستانهای مختلف موجب شکل گیری ارزشهای گوناگون در ذهن کودک می شود. حساسیت او را رشد می دهد و احترام به دیگران در  او شکل می گرد. رضایتی که کودک از مطالعه به دست می آورد او را متکی به خود بار خواهد آورد. سوالاتی که بر اثر مطالعه برای کودک مطرح می شود و مقایسه هایی که او بین مسائل مختلف می کند. در مجموع موجب می شود که او فردی خلاق بار بیاید.
با بهره گیری از تخیل که ضرورت اساسی خلاقیت است دنیایی بزرگ و پهناور در مقابل چشمان کودک گشوده می شود و او قادر است آزادانه خیال پردازی کند. کودک در این شرایط هنوز خود را محدود و محبوس در حصار واقعیتها و امور مشهود نمی بیند.
تا جایی که می توانید برای کودکان با صدای بلند کتاب بخوانید این کار به کودکان کمک می کند تا قدرت ذهنی و خلاقیت آنها پرورش یابد. کودکان علاقه دارند تا قصه ها را هیجانی تر بشنوند تا راحت تر قصه ها را حل و فصل کنند این کار سبب به وجود آمدن نوعی آرامش در کودکان می شود. حال خود قضاوت کنید، آیا بهتر نیست برای کودکان خود کمی بیشتر وقت بگذاریم و برای آنها فقط یک صفحه از کتاب را بخوانبم!
شما با چه ترتیب زمانی برای کودکتان کتاب می‌خوانید؟