پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

گریه نوزاد، علتش را در این لیست بیابیم


شهرزاد: بچه­ ها گريه مي­كنند و پدر و مادرها دست و پاي‌شان را گم مي­كنند. مشكل اينجاست كه آن‌هايي كه به تازگي به جمع والدين اضافه شده­اند از چم و خم كار بي­خبرند. در واقع آن‌ها نمي­دانند هنگامي كه نوزاد گريه سر مي­دهد در واقع مي­خواهد چيزي به پدر و مادرش بگويد. راحت‌تر اين‌كه گريه، زبان نوزاد است. مهم است كه به عنوان پدر و مادر بدانيد بچه­ ها هيچ‌وقت بي­دليل گريه نمي­كنند. يعني اصلا نوزادي وجود ندارد كه از سر دلخوشي فريادش به آسمان بلند شود. پس هر وقت صداي اين فرشته­ هاي كوچك درمي­آيد بدانيد كه آن‌ها به واسطه نياز يا مشكلي كه درآن لحظه دارند اشك­هاي‌شان سرازير شده. با اين وضعيت بهتر است با دلايل گريه بچه‌­ها  آشنا شويد. اگر نوزاد شما وقت و بي‌وقت گريه سر مي­دهد، مي­توانيد دليلش را در ليست پيش رو جستجو كنيد.

گریه نوزاد، علتش را در این لیست بیابیم


1- گرسنگي
شايد گرسنگي اولين احتمالي باشد كه به واسطه گريه نوزادتان در نظر بگيريد. بهتر است روش پيشگيري را در اين مورد ياد بگيريد. پيشگيري از گريه نوزادان به دليل گرسنگي نياز به دانستن زمان گرسنگي آن‌ها دارد. براي اين امر هم حتما لازم نيست جيغ و فرياد راه بيندازند. شما بايد علائم گرسنگي آن‌ها را دريابيد. نوزادان گاهي در اين شرايط است كه حتي دست‌شان را مي­خورند. اگر در آغوش باشند سرشان را به نشانه شيرخوردن به سمت سينه مادر مي­چرخانند. بچه ­ها گاهي اوقات بابت گرسنگي فقط نق مي­زنند و البته بعضي وقت­ها هم ملچ و ملوچ راه مي­اندازند كه اينها همگي مي­توانند نشانه­ هاي گرسنگي نوزاد باشند؛ پيش از آن‌كه بابت بي­توجهي شما به همه اين علائم صداي گريه­ شان به آسمان بلند شود.
2- پوشك كثيف!
بعضي از بچه ­ها به محض اين‌كه پوشك خود را كثيف مي­كنند داد و فرياد راه مي­اندازند. بعضي ديگر اما پر تحمل هستند و صداي‌شان هم درنمي­آيد. اگر نوزاد شما جزو دسته دوم است بهتر است خودتان زود به زود پوشك او را نگاهي بيندازيد تا مانع از سوختگي پاهايش شويد.
3- خواب آلودگي
آيا بچه ­ها خوشبخت نيستند؟ آن‌ها وقتي خسته هستند به راحتي مي­توانند بخوابند؛ هر زماني كه بخواهند و هر جايي كه باشند. خب! اين شايد تصور شما باشد. در واقعيت ماجرا اما خوابيدن بچه‌ها به اين راحتي ­ها هم نيست كه شما فكر مي­كنيد، آن‌ها هميشه هم بابت خواب‌آلود بودن چشم‌هاي‌شان را نمي­مالند بلكه نق مي­زنند و گريه سر مي­دهند. آن‌ها را بلند كنيد. شعري دلنشين را به آرامي هر چه تمام­تر در گوش‌شان زمزمه كنيد و آهسته آهسته تكان‌شان بدهيد. اگر هم شعر بلد نيستيد بهتر است با جملات دلنشين آن‌ها را خواب كنيد. شما از كجا مي­دانيد، شايد آن‌ها كلمه به كلمه حرف­هاي شما را متوجه شوند!
4-نوزاد شما آغوش شما را مي­خواهد!
نوزادان بيش از آن چيزي كه فكر مي­كنيد به نوازش و آغوش شما احتياج دارند. اين نكته مهم را هرگز از ياد نبريد كه نوزادان به شدت دوست دارند صورت پدر و مادرشان را از نزديك ببينند صداي آن‌ها را از نزديك بشنوند و البته به صداي تپش قلب‌شان گوش بدهند. نوزادان حتي دوست دارند بوي تن  پدر و مادرشان مشام آن‌ها را پر كند؛ بويي كه فقط مختص پدر و مادر آن‌هاست و نه هيچكس ديگري. گريه آن‌ها شايد دليلش اين باشد كه آغوش پدر و مادرشان را مي­خواهند. شايد پيش خودتان فكر كنيد زيادي در آغوش گرفتن بچه­ ها آن‌ها را لوس مي­كند اما حداقل در چند ماه اول نوزادي اصلا چنين اتفاقي نخواهد افتاد و به واقع آغوش پدر و مادر براي بچه­ ها يك نياز ضروري است.
5- مشكلات شكمي
نفخ معده نوزادان از جمله مشكلاتي است كه گريه­ هاي پر سرو صداي بچه­ ها را در پي دارد. يادتان باشد مشكل نفخ معده بچه­ ها اگر حل نشود ممكن است در طول هفته 3 تا 4 بار  بچه ­ها را چنان آزار دهد كه صداي گريه آن­ها به آسمان بلند شود. اگر كوچولوي شما به طور معمول بعد از غذا خوردن گريه سر مي­دهد، شك نكنيد كه او با مشكل هواي معده كه منجر به درد مي­شود، مواجه است. بهتر است قبل از اين‌كه سرخود از شربت­هايي مانند گريپ‌ميكچر استفاده كنيد حتما پزشك فرزندتان را در جريان بگذاريد و در صورت تاييد او سراغ چنين داروهايي برويد. به طور كلي روش طبيعي براي رفع نفخ معده نوزاد و جلوگيری از گريه ­هاي بي‌امان او اين است كه در چنين صورتي نوزاد را روي شكم بخوابانيد و آرام آرام پشت او را مالش دهيد. همچنين مي­توانيد پاهاي او را در همين حالت به دست بگيريد و به آرامي هر چه تمام­تر مانند ركاب زدن دوچرخه حركت دهيد تا مشكل نفخ معده­اش حل شود.
6- كمك كنيد آروغ بزند!
خالي كردن هواي معده يا به زبان ساده‌تر همان آروغ زدن يك الزام نيست اما اگر كوچولوي شما بعد از غذا خوردن گريه مي­كند، شايد به كمك‌تان نياز دارد تا هواي معده­اش را از طريق آروغ زدن خالي كند. بچه ­ها معمولا وقتي از سينه مادر يا بطري شير مي­خورند مقداري هوا را هم همراه شير قورت مي­دهند و همين سبب مي­شود بعدا به آروغ زدن احتياج پيدا كنند و اگر اين اتفاق نيفتد صداي گريه­ شان در مي­آيد!
7- يا خيلي گرمشان است يا خيلی سرد
مواظب باشيد! اگر همواره حين عوض كردن پوشك بچه لباس او را در مي­آوريد و آن وقت است كه فريادش به آسمان بلند مي­شود تصور نكنيد صرفا از عمل تعويض پوشك و لباس شاكي است و بابت آن گريه مي­كند بلكه ممكن است كوچولوي شما آنقدر سردش شده باشد كه گريه ­اش درآمده و اين اشك­ها به واقع  نشانه اعتراض  باشد. يادتان باشد نوزادان معمولا دوست دارند لباس كافي به تن داشته باشند و گرم بمانند و البته نه زيادي گرم!
براي اين‌كه در سرما و گرماي بچه­ ها دچار اشتباه نشويد، بهتر است يك نكته را به عنوان قانون همواره به ياد داشته باشيد. يك نوزاد بايد هميشه يك لايه لباس بيشتر از شما به تن كند. بنابراين دماي بدن او را با توجه به سرما و گرماي خودتان و ميزان لباسي كه مي­پوشيد، تنظيم كنيد. بچه‌ها به طور معمول به خاطر گرما كمتر شكايت مي­كنند اما بابت سرما حسابي شاكي مي­شوند و گريه راه مي­اندازند.
8- يك چيز كوچولو
 گاهي اوقات هر چه تلاش مي­كنيد متوجه علت گريه نوزاد خود نمي­شويد. در اين مواقع بهتر است در بدن او سراغ يك مشكل كوچك بگردید. ممكن است يك تار موي ظريف دور انگشت شست پايش پيچيده باشد و  آ‍زارش بدهد. ممكن است يك تكه از نخ لباسش به بدن او چسبيده باشد. ممكن است مارك لباسش اذيتش كند؛ يك دليل كوچك كه شايد به راحتي با چشم شما قابل رويت نباشد. تلاش كنيد علت را پيدا كنيد چون در غير اين صورت ساعت­ها با چشمان معصوم و البته اشك ­آلود او مواجه مي­شويد!
9- تولد دندان­ها
يكي از دلايل شايع گريه كردن­هاي بيش از حد بچه­ها تولد دندان­هاي آن‌هاست. يادتان باشد كه هر يك دنداني كه قرار است از ميان لثه­ هاي حساس نوزاد شما بيرون بيايد كلي درد برای او به همراه دارد. بعضي از بچه­ ها حين دندان درآوردن درد بيشتري را نسبت به بعضي ديگر تحمل مي‌كنند. به طور كلي اگر گریه­ هاي نوزاد شما امان‌تان را بريده و قطع هم نمي­شود و البته شما هم دليلش را پيدا نمي­كنيد با انگشتان خود به آرامي لثه او را لمس كنيد. اگر به قسمت سختي رسيديد بدانيد كه مشكل از ظهور دندان­هاست. به طور معمول اولين دندان نوزاد در فاصله زماني 4 تا 7 ماه متولد مي­شود. البته همواره اين احتمال وجود دارد كه دندان­ها زودتر خودشان را نشان بدهند. بنابراين اصلا از اين بابت تعجب نكنيد.
10- وقتي كسي دركشان نمي­كند!
بهتر است بعضي مواقع بچه ­ها را درك كنيد. آن‌ها گاهي بابت سرو صداي زياد دور و اطراف‌شان كلافه مي­شوند. گاهي براي اين‌كه زياد بغل‌شان مي­كنند، كلافه مي­شوند. گاهي براي اين‌كه زياد بغل‌شان مي­كنند، عصباني مي­شوند. بوسه­ ها ديوانه­ شان مي­كند! بنابراين بعضي وقت­ها گريه­ هاي از ته دل نوزاد يعني اين‌كه «لطفا اين همه محبت ديوانه‌كننده را بس كنيد!» در چنين مواقعي بهتر است مادر يا پدر، نوزاد را به گوشه خلوتي ببرند و او را در آرامش براي دقايقي در آغوش بگيرند و به آرامي تكانش بدهند.
11- وقتي احساس آرامش نمي­كند!
اگر همه نيازهاي اوليه نوزاد را بررسي كرده ­ايد و بابت همه چيز مطمئن شده­ايد اما او همچنان گريه مي­كند، ممكن است مشكلي داشته باشد كه اين چنين آرامشش را از دست داده. دماي بدنش را كنترل كنيد چون شايد تب كرده و اين تب مي­تواند نشانه يك بيماري باشد. شايد يك سرماخوردگي ساده است كه او را كلافه كرده است. شايد هم به توجه شما احتياج دارد. يادتان باشد بچه­ ها گاهي صرفا براي جلب توجه شما اشك مي­ريزند. گاهي نياز دارند شما آن‌ها را در آغوش بگيريد و به آن‌ها توجه كنيد. پس لطفا به اندازه كافي به‌آن‌ها توجه كنيد حتي بعضي وقت‌ها بيش از اندازه به آن‌ها توجه كنيد.

12-گريه­ هاي غيرعادي

گاهي وقت­ها صداي گريه نوزاد شما حالتي غيرعادي به خود مي­گيرد. گريه ­اي كه هرگز نظيرش را نشنيده­ايد. در چنين شرايطي بعد از اين‌كه نيازهاي اوليه نوزاد را به سرعت بررسي كرديد و با مشكل مواجه شديد حتما سراغ پزشك او برويد. اين نكته را فراموش نكنيد كه گريه ­هاي غيرمعمول معمولا مقدمه بيمار شدن كودك شماست. پس قبل از اين‌كه بيماري جدي شود براي پيشگيري آن اقدام كنيد.