یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

فواید زایمان طبیعی، برای مادران


در شرایطی که انجام اعمال سزارین به پدیده ای رایج در زایمان مادر ایرانی تبدیل شده است، پزشکان بر ضرورت تلاش جهادگونه برای تغییر این فرهنگ غلط و ترویج زایمان طبیعی به عنوان تضمین کننده حیاط مادران باردار تاکید دارند.
اهمیت تلاش برای تبلیغ فرهنگ زایمان طبیعی در دنیا به اندازه ای است که چندین کانال تلویزیونی ماهواره ای در کشورهای پیشرفته غربی به صورت شبانه روزی برنامه های زنده ای را با این موضوع برای مردم نمایش می دهند.
در دولت تدبیر و امید نیز اقدامات بسیار خوب و ارزنده ای از سوی وازرت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در خصوص ترویج زایمان های بی درد انجام شده است.
ارائه خدمات زایمان طبیعی و توانمندسازی مادران، راه اندازی مراکز مهارت آموزی بالینی ویژه زایمان طبیعی، افزایش مراکز آموزش عملی ویژه زایمان بی درد، فرهنگسازی، بهینه سازی و توسعه بلوک های زایمان و ایجاد فضای آموزشی برای مادران و ارایه دهندگان خدمت، از جمله اقدامات این وزارت است.
 
متخصص و جراح زنان و زایمان و رئیس بیمارستان 29 بهمن تبریز می گوید: زایمان طبیعی یک امر بسیار طبیعی و شایع برای زنان در سن باروری است و از نظر علمی نیز بهترین نوع زایمان است.
دکتر لیدا حیدری با بیان اینکه 85 درصد زنان باردار می توانند بطور طبیعی زایمان کنند، افزود: در همین راستا زایمان های نوین و بی درد برای کاهش دردهای طبیعی هنگام زایمان انجام می شود.
وی اظهار کرد: زایمان های بی درد می تواند به صورت بی حسی موضعی، یا با استفاده از داروهای بی دردی و همچنین بدون مداخله پزشک به صورت کاملا طبیعی انجام شود که لازمه آن آموزش های قبل از زایمان است.
وی ادامه داد: یکی از انواع زایمان های فیزیولوژیک زایمان در آب است که می تواند به صورت دوشی یا در وان آب انجام شود.
دکتر حیدری خاطرنشان کرد: یکی از سیاست های وزارت بهداشت انجام زایمان های 'ال دی آر' است که در آن بیمار در همان اتاقی که پذیرش شده زایمان می کند و در طول زایمان شوهر می تواند در کنار همسر حضور داشته باشد.
وی اضافه کرد: در پنج ماهه نخست سال جاری 50 مادر با استفاده از این روش در بیمارستان 29 بهمن تبریز زایمان موفقیت آمیز داشته اند.
 
رئیس بیمارستان 29 بهمن تبریز با اشاره به برگزاری کلاس های زایمان فیزیولوژیک در این بیمارستان گفت: این کلاس ها بصورت رایگان برای مادران باردار برگزار می شود و با استقبال خوب بانوان مواجه شده است.
وی تاکید کرد: مادرانی که تجربه یکبار عمل سزارین داشته اند در صورتی که این عمل به صورت دلخواه و بدون هیچ گونه منع پزشکی بوده، می توانند با بررسی پزشک معالج در خصوص شرایط بیمار و جنین و ارزیابی های دقیق و تخصصی، زایمان بعدی خود را به صورت طبیعی انجام دهند.
دکتر حیدری با اشاره به اجرای طرح 'مامای همراه' در بیمارستان 29 بهمن تبریز گفت: این ماماها آموزش های فیزیولوژیک را قبل از زایمان آموزش می دهند و از زمان آغاز درد جهت کنترل های لازم در کنار بیمار حضور می یابند.
 
کارشناس ارشد مامایی و مسئول اتاق زایمان بیمارستان 29 بهمن تبریز نیز در این خصوص با اشاره به انواع زایمان های بی درد، گفت: زایمان بی درد غیردارویی در واقع همان حالت سنتی قدیمی است که مادر بدون دخالت اضافی پزشک، زایمان می کند.
مریم صغیری افزود: در گذشته زنان فعالیت های بدنی خوبی داشتند و عضلات آنها ورزیده بود ولی اکنون به دلیل زندگی ماشینی فعالیت های بدنی زنان نیز کاهش یافته به همین دلیل در زمان بارداری و زیر 20 هفته جلسات آموزشی و ورزشی برای انجام زایمان بی دردی برگزار می شود.
وی ادامه داد: در این جلسات مادر با ساختمان بدن و لگن، فرآیند زایمان، بهداشت روانی و نوع تغذیه دوران بارداری آشنا می شود.
صغیری اظهار کرد: از جلسه چهارم در کنار مادر یک نفر همراه نیز پذیرش می شود تا آموزش های لازم جهت انجام ماساژ درمانی برای تسکین دهی درد زایمان و آموزش تنفس درست برای یادآوری و کمک به مادر در حین زایمان آموزش داده می شود.
وی گفت: همچنین جلسه ای نیز برای پدران برگزار می شود که در آن نسبت به حمایت های عاطفی از همسر، تقسیم وظایف و آماده شدن از لحاظ روحی برای پدر شدن آموزش داده می شود.
 
کارشناس ارشد مامایی و مسئول اتاق زایمان بیمارستان 29 بهمن تبریز با اشاره به موسیقی درمانی و عطر درمانی گفت: در زایمان های نوین استفاده از موزیک آرامبخش برای مادر و عطردرمانی استفاده می شود.
یک پرستار بیهوشی نیز در خصوص انواع روش های بی درد دارویی، گفت: در این روش تزریق داروی بی حسی از داخل نخاع از ناحیه کمر انجام می شود که 90 تا 100 درصد بی حسی در بیمار ایجاد می شود.
زکیه ایمانی افزود: در این نوع بی حسی ممکن است مادر انقباضی را حس نکند به همین دلیل ماما در کنار مادر حضور میابد و مراحل زور زدن را یادآور می دهد.
وی ادامه داد: در روش داخل وریدی بی حسی نیز که از طریق سرم انجام می شود کنترل درد با مشارکت خود بیمار انجام می شود و70 تا 80 درصد بی دردی ایجاد می کند.