سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

تغذیه سالم در بارداری، پیشنهاد


تغذیه سالم در دوران باردارى از اهمیت بالایى برخوردار است. باید مطمئن باشید که هم خودتان و هم جنینتان، به مقدار کافى، مواد مغذى دریافت مى‌کنید. بارداری زمان مناسبى براى رژیم گرفتن نیست بلکه بهترین زمان براى خوردن مواد غذایى مقوى و مورد نیاز است. البته باید مراقب میزان وزنی که اضافه می‌کنید هم باشید زیرا اضافه وزن بارداری می‌تواند عوارض غیر قابل جبرانی بر سلامت خودتان و جنین داشته باشد.
 
چند نکته کاربردی برای تغذیه زنان باردار:
- خوب صبحانه بخورید. در این وعده شما قواى جسمانى براى کل روزتان را تأمین مى‌کنید. صبحانه‌اى غنى از پروتئین، چربى، کربوهیدرات و فیبر احساس بهترى براى بقیه روز به شما مى‌دهد.
- سعى کنید تعداد وعده‌هاى غذایى را بیشتر کرده و حجم آن‌ها را کم کنید. به جاى سه وعده غذاى سنگین از میان‌وعده‌هاى سبک استفاده کنید.
- پروتئین را در هر میان‌وعده جاى دهید، و از مصرف غذاهاى حاوى شکر یا قند تصفیه شده، یا آرد سفید فرآورى شده پرهیز کنید. با این کار میزان قند خونتان در حالت تعادل باقى مى‌ماند و هرگز گرسنگى به سراغتان نمى‌آید.
- میوه و سبزیجات را با برنامه منظم در وعده‌هاى غذاییتان جاى دهید. مى‌توانید سبزیجات گوناگون را ریز خرد کرده و با تخم مرغ هم بزنید و املتى مقوى براى صبحانه میل کنید. یا مى‌توانید کدو سبز، یا هویج رنده شده را به همراه نان کم چرب میل کنید. سیب و خیار حلقه شده را با صبحانه میل کنید. به سالادهایتان، سیب خرد شده، کشمش، برگه زردآلو یا میوه‌هاى خشک، اضافه کنید.
- از فولات غافل نشوید. از آنجایى که اکثر زنان باردار به اندازه کافى فولیک اسید دریافت نمى‌کنند، پزشکان روزانه ٤٠٠ تا ٨٠٠ میکروگرم فولیک اسید براى زنان باردار تجویز مى‌کنند. ممکن است زنانى که اضافه وزن دارند، نیاز به فولیک اسید بیشترى نسبت به زنان لاغر داشته باشند. زنانى که جنینشان در معرض خطر نقص تشکیل سیستم نخاعى قرار دارند، نیز باید مقدار بیشترى فولیک اسید دریافت کنند. اما بدون نظر پزشک مصرف فولیک اسید را از حد تجویز شده بالاتر نبرید.
- چربى‌هاى اشباع نشده و خوب را (مانند: روغن زیتون، کانولا، بادام زمینى) جایگزین چربى‌هاى اشباع شده و بد (مانند: چربى حیوانى، روغن پالم، مارگارین) کنید.
 
پیشنهاد‌هایى براى میان وعده:
براى جلوگیرى از دردهاى ناشى از گرسنگى از این میان‌ وعده‌هاى سبک کمک بگیرید:
- یک سیب به همراه یک مشت بادام یا گردو - یک تکه نان سبوس دار آغشته به یک قاشق غذاخورى کره بادام زمینى
- یک لیوان حاوى ١٥٠ گرم شیر کم چرب و موز - نصف فنجان ماست ساده به همراه کمى عسل
- شش عدد بیسکویت بدون قند به همراه سى گرم پنیر کم چرب - یک عدد تخم مرغ آب پز به همراه مقدارى سبزیجات تازه مانند، کرفس، هویج و فلفل دلمه‌اى
 
پیشنهادهایی برای نوشیدنی:
مراقب نوشیدنى‌هایتان باشید. هر چیزى حاوى قند مصنوعى، مى‌تواند سطح قند خونتان را بالا ببرد و باعث سردرد و احساس گرسنگى شود. براساس تحقیقات به عمل آمده توسط انجمن دیابت آمریکا، حتى نوشابه‌هاى بدون قند نیز منجر به اضافه وزن مى‌شوند. به جاى نوشیدنى‌هاى مصنوعى از این نوشیدنى‌های طبیعی و مفید استفاده کنید:
- آب سبزیجات کم سدیم
- مقدارى آب مخلوط با آب انار و چند برگ نعناء
- مخلوطى از آب هویج و آب پرتقال
- شیر سویا بدون قند با طعم وانیل یا شکلات
- شیر کم چرب خنک با کمى عصاره وانیل یا فندق به یاد داشته باشید که استفاده از شیرین کننده‌هاى مصنوعى در حد اعتدال مشکلى ندارد، اما از مصرف ساخارین، که همان قند موجود در شکر است، جداً خوددارى کنید زیرا باعث جدا شدن جفت از جنین مى‌شود. اگر با برنامه غذاییتان مشکل دارید اگر براى ترتیب دادن به برنامه غذایى مشکل دارید، از یک متخصص تغذیه کمک بگیرید تا یک رژیم غذایى مناسب براى تقویت شما و جنینتان ارائه دهد. اگر به خوردن غذا اعتیاد دارید و از این قضیه رنج مى‌برید، نگران نباشید، مى‌توانید از یک روانشناس و متخصص تغذیه کمک بگیرید. قبل از آغاز رژیم غذایى جدید حتماً پزشکتان را در جریان بگذارید.