سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا
ویار بارداری، توصیه های غذایی مناسب
پرسش: تازه باردار شده ام و اولین تجربه است که می خواهم طی کنم اما چون سالها به بعلت حساسیت معده تهوع و استفراغهای زیادی داشتم اندسکوپی دادم بهتر شدم اکنون از این موضوع بشدت نگرانم از ویار بارداری تا الان یکبار شدیدا استفراغ کرده ام شکمم سنگین می شود نفسم تنگ می شود و دچار یبوست می شوم هر غذایی را نمی توانم بخورم احساس سنگینی شدید دارم گرسنگی ام فشار می آورد و معده ام درد می گیرد چه باید بکنم.
پاسخ: ویار داشتن، یکی از مشکلات شایع دوران بارداری است که بیشتر مادران تجربه اش می کنند. البته ویار انواع مختلفی دارد ولی معمولا از الگوی خاصی پیروی می کند و راهحل های مشخصی هم دارد. منظور از ویار در این جا، دو نوع حالت مختلف در دوران بارداری است. مفهوم اولی ، همان تمایلات مادر به خوردن مواد غذایی و غیرغذایی در دوران بارداری است که همه تا حدی با این حالت از ویار آشنا هستند: "مثلا مادر گاهی میل زیادی به خوردن ترشی، قره قوروت و لواشک دارد و گاهی تمایل به خوراکی های شیرین. البته خوردن این مواد غذایی در حدی که تعادل تغذیه ای زن باردار را به هم نزند، اشکالی ندارد. اما بعضی اوقات مادران باردار همین مواد غذایی بی ضرر را آن قدر زیاد مصرف می کنند که تعادل غذایی شان به هم می خورد و این رفتار مضری است که اصلا توصیه نمی شود."
به خانواده زنان باردار توصیه می کنیم که مواد غذایی طبیعی و سالم را که زن باردار هوس خوردن شان را دارد، تهیه کنند و در اختیارش قرار دهند چون: "تأمین ماده غذایی که زن باردار به آن تمایل دارد توسط خانواده، به خصوص همسر، از نظر روحی و روانی اهمیت زیادی دارد و نشانه حمایت عاطفی اطرافیان است ولی به این شرط که حتما حواس شان باشد که مادر باردار بیش از اندازه از این مواد مصرف نکند و برنامه غذایی اش مختل نشود."
گاهی هم زنان باردار به خوردن موادی تمایل پیدا می کنند که خوراکی نیستند.گاهی تمایل مادر به خوردن گچ، خاک، مُهر و نشاسته خیاطی است که این ویارها اغلب نشانه کمبود غذایی در بدن مادر است. کمبود موادی مثل آهن، کلسیم و روی می تواند دلیل این مشکل باشد. درنتیجه متعادل کردن رژیم غذایی با غذاهایی که منبع این مواد هستند یا تجویز مکمل های غذایی مثل مکمل آهن و کلسیم، می تواند این مشکل را کم کند. در این گونه موارد نباید اجازه داد که زن باردار به خوردن موادی از قبیل مُهر و زغال اقدام کند چون نه تنها این مواد عوارض دارند بلکه باعث تشدید کمبود غذایی مادر هم می شوند."
دل به هم خوردگی در اوایل صبح
تعریف دیگر ویار، تهوع صبحگاهی است که خیلی ها با آن آشنایی دارند و در بیشتر فیلم ها و سریال ها اولین نشانه عامیانه بارداری به حساب میآید. البته تعدادی از خانم های باردار این تهوع را تجربه نمی کنند ولی کم نیستند کسانی که چند هفته از دوران بارداری شان را با حالت تهوع می گذرانند.
70 درصد مادران باردار، به خصوص در اولین بارداری شان این تهوع را تجربه می کنند. تهوع صبحگاهی اغلب در هفته چهارم بارداری شروع می شود و در هفته چهاردهم پایان می یابد. علت این تهوع تغییرات هورمونی است که در بدن مادر ایجاد می شود و نهایتا اختلالی است که در متابولیسم چربی به وجود می آید. لذا پزشک و متخصص تغذیه باید با ایجاد تغییراتی در برنامه غذایی این حالت را فرو نشانند."
توصیههایی برای کاهش تهوع صبحگاهی
* از جمله این که خانم های باردار، صبح به محض بیدار شدن و ترک رختخواب، کمی نان خشک یا بیسکویت بخورند.
* توصیه دیگر این که نیم ساعت قبل و نیم ساعت بعد از صبحانه و حتی در حین خوردن صبحانه، مایعات ننوشند چون نوشیدن مایعات تهوع را تشدید می کند.
* ضمن این که بهتر است تعداد وعدههای غذایی را زیاد و مقدار غذای مصرفی در هر وعده را کم کنند یعنی به جای 3 وعده، 5 تا 6 وعده کوچک غذا بخورند تا معده شان هیچ وقت خالی نماند چون خالی ماندن معده دستگاه گوارش را تحریک می کند.
* در ضمن زنان باردار باید از مصرف سیر، پیاز و کلم که ترکیبات گوگردی بودار و محرک دارند خودداری کنند.
* غذاهای سرخ کرده و چرب و سُسدار هم به علت تشدید اسید معده، می توانند باعث تشدید حالت تهوع شوند.
* ما به خانم های بارداری که ویار دارند توصیه می کنیم که موقع آشپزی پنجرهها را باز کنند که بوی حاصل از طبخ غذا بیرون برود تا معده شان را تحریک نکند. ضمن این که از عطرهای تند و مُحرک استفاده نکنند."
* برای بعضی از خانم های باردارخوردن شیرینی ها و مواد نشاسته ای باعث کاهش حالت تهوع می شود، دکتر کشاورز در این باره می گوید: "گرچه ما مصرف مواد نشاسته ای و شیرینی جات را برای همه گروه های سنی محدود می کنیم ولی در مورد خانم های باردار چون مصرف شان کاهنده تهوع است، مصرف این مواد را آزادتر می گذاریم."
گوشت با چاشنی
بعضی از خانم های باردار در خوردن یک سری مواد غذایی مثل گوشت، شیر و مرغ مشکل دارند و با خوردن این مواد غذایی دچار تهوع می شوند. دکتر کشاورز در اینباره می گوید: "اگر شیر چرب باشد طبیعی است که زن باردار دچار تهوع شود پس بهتر است شیر کم چرب مصرف شود. علاوه بر آن، خوردن شیر در قالب شیرموز و شیرکاکائو می تواند بوی آن را از بین ببرد. در مورد گوشت هایی هم که ممکن است خانم های باردار را اذیت کنند باید برای طبخ شان ترفندهایی را به کار برد که بویش گرفته شود مثل اضافه کردن چاشنی های بی ضرر از قبیل آبلیمو و آب نارنج. ضمن این که می شود به جای گوشت، مرغ و ماهی را جایگزین کرد ولی اگر حساسیت فرد در دوران بارداری به این خوراکی ها شدید باشد و نتواند هیچ کدام از آن ها را مصرف کند به ناچار، باید از مکمل های آهن، کلسیم و روی استفاده کرد."
تو صیه های تغذیه ای مناسب در درمان یبوست :
1- رژیم غذایی متکی بر کر بوهیدرات به همراه سبزیجات و میوه جات مطمئن ترین درمان برای یبوست است.
2- تقریباً اکثر مردم، اثرات مثبت آلو را در مورد یبوست می شناسند. آلو می تواند به فرد مبتلا به یبوست کمک کند. بدین طریق که تغییراتی در افزایش فعالیت قسمتهای پایینی روده داده و به یبوست پایان می دهد.
می توانید روزانه 10 تا 15 عدد آلو را خیس کنید تا خوردن آن راحت شود.
3- مصرف حبوبات (حبوبات حاوی انواع فیبرها بخصوص فیبرهای بسیارجاذب آب، یعنی سلولزوهمی سلولزمی باشند) می تواند به اجابت مزاج تا حد زیادی کمک نماید.
4 - نوشیدن روزانه بین 8 تا 12 لیوان آب
فیبر در جلوگیری از بروز یبوست نقش موثری دارد. غذای غنی از فیبر، حرکات روده را افزایش می دهد و به ایجاد مدفوع نرم و دفع راحت تر کمک می کند، در نتیجه به دیواره های مقعد آسیبی وارد نمی شود همچنین فیبر از فشار زیاد برای دفع جلوگیری می نماید.
غذاهای غنی از فیبر:
1- غلات کامل: این غلات عبارتند از: برنج، ذرت، جو، گندم و... که حاوی فیبر بالایی هستند در میان آن ها جو، حاوی فیبر قابل حل می باشد و می توان از آن به ویژه در صبحانه استفاده نمود.
مکمل های حاوی سبوس نیز در جلوگیری یا بهبود یبوست نقش موثری دارند.
2- حبوبات: حبوبات (مانند عدس، لوبیا، نخود و لوبیای سویا) غذاهایی غنی از فیبر می باشند.
3- میوه ها: اگر چه میزان فیبر محتوی میوه ها به اندازه غلات یا حبوبات نمی باشد، اما میوه ها نیز حاوی مقدار زیادی فیبر هستند. میوه های غنی از فیبر شامل پرتقال، سیب، انجیر، توت فرنگی، کیوی، موز، گلابی و انگور می باشند.
4- سبزیجات: سبزی ها هم غنی از فیبر هستند و در میان آن ها می توان به هویج، سیب زمینی، اسفناج و کنگر فرنگی اشاره نمود.
5- مغزها: گردو، بادام و... نیز مقداری فیبر دارند.
نینیبان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودکیاری» و «سلامت جنسی» در اختیار مخاطبان قرار میدهد.
براي عضويت در خبرنامه ني ني بان و اطلاع از بهترين و پربيننده ترين مطالب، کافي است يک بار فرم عضويت ما را از اينجا پر کنيد.
پاسخ: ویار داشتن، یکی از مشکلات شایع دوران بارداری است که بیشتر مادران تجربه اش می کنند. البته ویار انواع مختلفی دارد ولی معمولا از الگوی خاصی پیروی می کند و راهحل های مشخصی هم دارد. منظور از ویار در این جا، دو نوع حالت مختلف در دوران بارداری است. مفهوم اولی ، همان تمایلات مادر به خوردن مواد غذایی و غیرغذایی در دوران بارداری است که همه تا حدی با این حالت از ویار آشنا هستند: "مثلا مادر گاهی میل زیادی به خوردن ترشی، قره قوروت و لواشک دارد و گاهی تمایل به خوراکی های شیرین. البته خوردن این مواد غذایی در حدی که تعادل تغذیه ای زن باردار را به هم نزند، اشکالی ندارد. اما بعضی اوقات مادران باردار همین مواد غذایی بی ضرر را آن قدر زیاد مصرف می کنند که تعادل غذایی شان به هم می خورد و این رفتار مضری است که اصلا توصیه نمی شود."
به خانواده زنان باردار توصیه می کنیم که مواد غذایی طبیعی و سالم را که زن باردار هوس خوردن شان را دارد، تهیه کنند و در اختیارش قرار دهند چون: "تأمین ماده غذایی که زن باردار به آن تمایل دارد توسط خانواده، به خصوص همسر، از نظر روحی و روانی اهمیت زیادی دارد و نشانه حمایت عاطفی اطرافیان است ولی به این شرط که حتما حواس شان باشد که مادر باردار بیش از اندازه از این مواد مصرف نکند و برنامه غذایی اش مختل نشود."
گاهی هم زنان باردار به خوردن موادی تمایل پیدا می کنند که خوراکی نیستند.گاهی تمایل مادر به خوردن گچ، خاک، مُهر و نشاسته خیاطی است که این ویارها اغلب نشانه کمبود غذایی در بدن مادر است. کمبود موادی مثل آهن، کلسیم و روی می تواند دلیل این مشکل باشد. درنتیجه متعادل کردن رژیم غذایی با غذاهایی که منبع این مواد هستند یا تجویز مکمل های غذایی مثل مکمل آهن و کلسیم، می تواند این مشکل را کم کند. در این گونه موارد نباید اجازه داد که زن باردار به خوردن موادی از قبیل مُهر و زغال اقدام کند چون نه تنها این مواد عوارض دارند بلکه باعث تشدید کمبود غذایی مادر هم می شوند."
دل به هم خوردگی در اوایل صبح
تعریف دیگر ویار، تهوع صبحگاهی است که خیلی ها با آن آشنایی دارند و در بیشتر فیلم ها و سریال ها اولین نشانه عامیانه بارداری به حساب میآید. البته تعدادی از خانم های باردار این تهوع را تجربه نمی کنند ولی کم نیستند کسانی که چند هفته از دوران بارداری شان را با حالت تهوع می گذرانند.
70 درصد مادران باردار، به خصوص در اولین بارداری شان این تهوع را تجربه می کنند. تهوع صبحگاهی اغلب در هفته چهارم بارداری شروع می شود و در هفته چهاردهم پایان می یابد. علت این تهوع تغییرات هورمونی است که در بدن مادر ایجاد می شود و نهایتا اختلالی است که در متابولیسم چربی به وجود می آید. لذا پزشک و متخصص تغذیه باید با ایجاد تغییراتی در برنامه غذایی این حالت را فرو نشانند."
توصیههایی برای کاهش تهوع صبحگاهی
* از جمله این که خانم های باردار، صبح به محض بیدار شدن و ترک رختخواب، کمی نان خشک یا بیسکویت بخورند.
* توصیه دیگر این که نیم ساعت قبل و نیم ساعت بعد از صبحانه و حتی در حین خوردن صبحانه، مایعات ننوشند چون نوشیدن مایعات تهوع را تشدید می کند.
* ضمن این که بهتر است تعداد وعدههای غذایی را زیاد و مقدار غذای مصرفی در هر وعده را کم کنند یعنی به جای 3 وعده، 5 تا 6 وعده کوچک غذا بخورند تا معده شان هیچ وقت خالی نماند چون خالی ماندن معده دستگاه گوارش را تحریک می کند.
* در ضمن زنان باردار باید از مصرف سیر، پیاز و کلم که ترکیبات گوگردی بودار و محرک دارند خودداری کنند.
* غذاهای سرخ کرده و چرب و سُسدار هم به علت تشدید اسید معده، می توانند باعث تشدید حالت تهوع شوند.
* ما به خانم های بارداری که ویار دارند توصیه می کنیم که موقع آشپزی پنجرهها را باز کنند که بوی حاصل از طبخ غذا بیرون برود تا معده شان را تحریک نکند. ضمن این که از عطرهای تند و مُحرک استفاده نکنند."
* برای بعضی از خانم های باردارخوردن شیرینی ها و مواد نشاسته ای باعث کاهش حالت تهوع می شود، دکتر کشاورز در این باره می گوید: "گرچه ما مصرف مواد نشاسته ای و شیرینی جات را برای همه گروه های سنی محدود می کنیم ولی در مورد خانم های باردار چون مصرف شان کاهنده تهوع است، مصرف این مواد را آزادتر می گذاریم."
گوشت با چاشنی
بعضی از خانم های باردار در خوردن یک سری مواد غذایی مثل گوشت، شیر و مرغ مشکل دارند و با خوردن این مواد غذایی دچار تهوع می شوند. دکتر کشاورز در اینباره می گوید: "اگر شیر چرب باشد طبیعی است که زن باردار دچار تهوع شود پس بهتر است شیر کم چرب مصرف شود. علاوه بر آن، خوردن شیر در قالب شیرموز و شیرکاکائو می تواند بوی آن را از بین ببرد. در مورد گوشت هایی هم که ممکن است خانم های باردار را اذیت کنند باید برای طبخ شان ترفندهایی را به کار برد که بویش گرفته شود مثل اضافه کردن چاشنی های بی ضرر از قبیل آبلیمو و آب نارنج. ضمن این که می شود به جای گوشت، مرغ و ماهی را جایگزین کرد ولی اگر حساسیت فرد در دوران بارداری به این خوراکی ها شدید باشد و نتواند هیچ کدام از آن ها را مصرف کند به ناچار، باید از مکمل های آهن، کلسیم و روی استفاده کرد."
تو صیه های تغذیه ای مناسب در درمان یبوست :
1- رژیم غذایی متکی بر کر بوهیدرات به همراه سبزیجات و میوه جات مطمئن ترین درمان برای یبوست است.
2- تقریباً اکثر مردم، اثرات مثبت آلو را در مورد یبوست می شناسند. آلو می تواند به فرد مبتلا به یبوست کمک کند. بدین طریق که تغییراتی در افزایش فعالیت قسمتهای پایینی روده داده و به یبوست پایان می دهد.
می توانید روزانه 10 تا 15 عدد آلو را خیس کنید تا خوردن آن راحت شود.
3- مصرف حبوبات (حبوبات حاوی انواع فیبرها بخصوص فیبرهای بسیارجاذب آب، یعنی سلولزوهمی سلولزمی باشند) می تواند به اجابت مزاج تا حد زیادی کمک نماید.
4 - نوشیدن روزانه بین 8 تا 12 لیوان آب
فیبر در جلوگیری از بروز یبوست نقش موثری دارد. غذای غنی از فیبر، حرکات روده را افزایش می دهد و به ایجاد مدفوع نرم و دفع راحت تر کمک می کند، در نتیجه به دیواره های مقعد آسیبی وارد نمی شود همچنین فیبر از فشار زیاد برای دفع جلوگیری می نماید.
غذاهای غنی از فیبر:
1- غلات کامل: این غلات عبارتند از: برنج، ذرت، جو، گندم و... که حاوی فیبر بالایی هستند در میان آن ها جو، حاوی فیبر قابل حل می باشد و می توان از آن به ویژه در صبحانه استفاده نمود.
مکمل های حاوی سبوس نیز در جلوگیری یا بهبود یبوست نقش موثری دارند.
2- حبوبات: حبوبات (مانند عدس، لوبیا، نخود و لوبیای سویا) غذاهایی غنی از فیبر می باشند.
3- میوه ها: اگر چه میزان فیبر محتوی میوه ها به اندازه غلات یا حبوبات نمی باشد، اما میوه ها نیز حاوی مقدار زیادی فیبر هستند. میوه های غنی از فیبر شامل پرتقال، سیب، انجیر، توت فرنگی، کیوی، موز، گلابی و انگور می باشند.
4- سبزیجات: سبزی ها هم غنی از فیبر هستند و در میان آن ها می توان به هویج، سیب زمینی، اسفناج و کنگر فرنگی اشاره نمود.
5- مغزها: گردو، بادام و... نیز مقداری فیبر دارند.
نینیبان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودکیاری» و «سلامت جنسی» در اختیار مخاطبان قرار میدهد.
براي عضويت در خبرنامه ني ني بان و اطلاع از بهترين و پربيننده ترين مطالب، کافي است يک بار فرم عضويت ما را از اينجا پر کنيد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست