دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
اگر معتاد به استفاده از فیس بوک هستید
چه قبول کنیم چه نه، شبکههای اجتماعی، مخصوصا در این روزها فیسبوک، زندگی همه ما یا اکثریت ما را تغییر داده است؛ کافی است یک روز برق نباشد یا اینترنت قطع باشد تا خیلی از ماها حس بدی داشته باشیم و مدام اضطراب داشته باشیم و دنبال راهی برای چک کردن صفحههای شخصیمان باشیم، این قطعا یک اعتیاد است؛ اعتیادی که البته برخیها آن را بد نمیدانند اما در این مطلب کاملا علمی بر اساس شواهد و یافتهها و پژوهشها خوب و بدهای شبکههای اجتماعی و تاثیرات آنها را روی افراد نوشتهایم تا خودتان نتیجهگیری کنید.
● یک بر صفر به نفع فیسبوک
خوب: یک شبکه حامی پیدا میکنید
دکتر جوان کانتر، پروفسور روانشناس و نویسنده کتاب «خلاق باشید، از اضطراب دور شوید» میگوید: انسان نیاز دارد که اجتماعی باشد، شبکههای اجتماعی هم بر اساس همین نیاز طراحی شدهاند، بر اساس نیاز انسان به داشتن روابط اجتماعی و تعلق به یک گروه و جمعیت و... خبر داشتن از اقوام و فامیل و دوستان و سهیم شدن در احساسات آنها میتواند حال انسانها را خوب کند، به خصوص که به وسیله شبکههای اجتماعی شما به سرعت از اتفاقات باخبر میشوید و حس خوبی پیدا میکنید.
● یک یک مساوی
بد: بلد نخواهید بود خوب حرف بزنید
پس از یک روز سخت خیلی راحت است که مقابل لپتاپ یا موبایلتان بنشینید و در عرض یک ساعت از حال و احوال همه دوستان باخبر شوید، اما صبر کنید، پروفسور شری ترکل، فوقتخصص روانشناسی بالینی از دانشگاه MNT و نویسنده کتاب «تکنولوژی ما را از هم دور میکند» میگوید: «نتیجه تحقیقات ۳ ساله نشان میدهد که اعتیاد به استفاده از سایتهای اجتماعی و فیسبوک روی مهارتهای ارتباطی انسانها تاثیر میگذارد. تحقیقات ما نشان داده که هر چند ساعتهای بیشتری در فیسبوک بگذرانید کمتر و کمتر حرف خواهید زد و در نتیجه در درازمدت اصلا از امکان ارتباط برقرار کردن با کلام استفاده نخواهید کرد. مطالعات ما نشان داده که متوسط حرف زدن انسانهایی که به شبکههای اجتماعی معتاد میشوند بسیار پایین میآید و حتی در مواردی آنها اعتماد به نفس لازم برای صحبت کردن هدفمند را از دست میدهند.»
● دو یک به نفع فیسبوک
خوب: سریع در جریان قرار میگیرید
با شبکههای اجتماعی اخبار و اطلاعات به سرعت منتقل میشوند. در واقع شبکههای اجتماعی باعث میشوند معلومات و دانستههای افراد بالاتر برود. حالا کافی است که به فهرست دوستانتان نگاهی بیندازید تا از افراد مختلف سؤالات خود را بپرسید و سریع به جواب آن برسید. در واقع شبکههای اجتماعی باعث میشوند که هر فردی امکان دسترسی به دانستههای تعداد زیادی از انسانها را داشته باشد.
● دو دو مساوی
بد: مغزتان کند میشود
به طور معمول انسانها در زمان سر زدن به شبکههای اجتماعی غذا میخورند، با تلفن حرف میزنند یا کارهای خود را انجام میدهند اما این کار به نفع مغز انسان نیست. دکتر استفان ایوانز، فوقتخصص نورولوژی در بیمارستان جان هاپکینز میگوید: تحقیقات جدید نشان داده که مولتی تکس بودن به نفع مغز نیست، در واقع وقتی میخواهید چند کار را با هم انجام دهید حافظه کوتاهمدت شما دچار مشکل میشود و مرتب ایست میکند و میپرسد: خب کجا بودم؟ اینگونه کیفیت عملکرد مغز پایین میآید و میزان اضطراب کلی در بدن بالا میرود. مطالعات ما نشان داده که افرادی که در طول روز به مدت زیادی از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند قدرت خلاقیت و توان حل مسائل خود را از دست میدهند و سرعت عکسالعمل مغزی آنها برای حل مسائل کاهش پیدا میکند.»
● سه دو به نفع فیسبوک
خوب: افرادی مثل خودتان را پیدا میکنید
دکتر بنجامین میلر، مدیر مرکز سلامت اجتماعی دانشگاه کلرادو میگوید: «شاید بزرگترین حسن شبکههای اجتماعی این است که در آن شما میتوانید افرادی مثل خودتان را به سهولت پیدا کنید.
در این شبکهها میتوان بر اساس علایق و دیدگاههای مشترک افرادی مشابه خود را پیدا کرد و با آنها ارتباط برقرار کرد. در واقع حالا گروههای بسیاری مثل افرادی که برای حفاظت از محیط زیست یا نجات گونههای کمیاب حیوانات تلاش میکنند عمده فعالیت خود را از طریق عضویابی در این شبکهها انجام میدهند.
● سه سه مساوی
بد: همیشه در حالت ترس هستید
دکتر اسکارلت آلا پرکینز، متخصص روانشناسی که تحقیقات طولانیمدتی را روی رفتار نوجوانان و جوانان انجام داده است میگوید: «شبکههای اجتماعی و به خصوص فیسبوک حالت بسیار ناراحتکننده و شایعی را رقم زدهاند که ما آن را به اختصار FoMo (ترس از دست دادن) مینامیم. در این حالت همه به خصوص جوانها با حضور در شکبههای اجتماعی احساس کمبود نسبت به دیگران دارند. آنها دائما این حس را دارند که دیگران شاد و خوشحال و موفق هستند و آنها از بقیه عقب ماندهاند و فرصت را از دست دادهاند. خاصیت شبکههای اجتماعی در این است که اغلب افراد لحظات خوش و خاطرات خوب و موفقیتهایشان را ثبت میکنند و این میتواند به دیگرانی که عکسها و نوشتههای آنها را دنبال میکنند حس عقب ماندن و ناراحتی بدهد.»
● چهار چهار مساوی
بد: مغزتان پر میشود از اطلاعات به درد نخور
در پایان یک روز حتی اگر هیچ کاری هم نکرده باشید احساس خستگی میکنید، چرا که مغز شما مشغول پالایش و تصفیه اطلاعات پراکنده اما گستردهای است که از این شبکهها گرفتهاید. فکرش را بکنید که با یک ربع گشت و گذار در فیسبوک ممکن است مطالبی در مورد قتلهای خانوادگی در بنگلادش، بیسرپناه بودن گربهها در مکزیک، زندانی شدن معترضان در چین، به همراه شرح سفر یکی از دوستانتان، خاطره دوست دیگر و آشپزی یک دوست دیگر را در ذهنتان داشته باشید، طبیعی است که مغز شما در این حالت پر از اطلاعات پراکنده و غالبا بیفایده میشود که فقط به کار خسته کردن مغز میآیند. دکتر هانس ورلن اشمیت، از دانشگاه دارمشتات آلمان میگوید: «انیشتین هر وقت در حل مسئلهای به مشکل برمیخورد به ماهیگری میرفت. اغلب هم راهحل مسئله را پیدا میکرد، فکر میکنید اگر میخواست در زمان حل مسئله به فیسبوک یا توییتر مراجعه کند میتوانست پاسخ سؤال را پیدا کند؟»
● چهار سه به نفع فیسبوک
خوب: میتوانید الگوهای مناسب پیدا کنید
دکتر جولی آپ تاون جونیور، مسئول انجام پژوهش رفتارهای تقلید شده از اینترنت در دانشگاه کلرادو میگوید: «استفاده از شبکههای اجتماعی میتواند برای شما الگو و مدل ایجاد کند، برای مثال کسی که موفق شده با رژیم غذایی از وزن خود بکاهد میتواند شما را هم ترغیب به گرفتن رژیم غذایی کند.»
● پنچ چهار به ضرر فیسبوک
بد: همیشه ترس از تنها شدن دارید
دکتر تارکلر میگوید: «تکنولوژی باعث شده که انسان همیشه بخواهد با دیگران در ارتباط باشد اما این حالت دو مشکل اساسی را ایجاد کرده است؛ اول اینکه انسانها با این حالت همیشه «ترس از تنهایی» پیدا میکنند و اگر فقط یک ساعت امکان دسترسی به فناوریهای دیجیتال را نداشته باشند ترس و اضطراب آنها را فرامیگیرد. این روزها میتوانید انسانی را پیدا کنید که بتواند از یکی،دو ساعت تنها ماندن با خود لذت ببرد و از این زمانها استفاده کند؟»
● شش چهار به ضرر فیسبوک
بد: حسادت یقه شما را میگیرد
در یک مطالعه گسترده مشخص شد که نوجوانان پس از استفاده روزمره از شبکههای اجتماعی احساس نامناسبی داشتند و همگی متذکر میشدند که پس از استفاده از شبکههای اجتماعی حال روحی آنها بدتر از زمان قبل از استفاده بوده است. جالب است که اصلیترین حسی که استفاده از فیسبوک در افراد این گروه سنی ایجاد کرده است «حس حسادت» و بعد از آن «حس خشم» بوده است!
● هفت چهار به ضرر فیسبوک
بد: بیشتر پول خرج میکنید
تحقیقات انجام شده در فرانسه نشان داده است که استفاده افراطی از شبکههای اجتماعی باعث میشود فرد تمایل بیشتری به پول خرج کردن و رفتارهای افراطی در این زمینه داشته باشد. در واقع هرقدر میزان استفاده از این شبکهها بیشتر باشد، به همین میزان هزینه کردن افراد به خصوص برای مسائل غیرضروری و به خصوص در زمینه پوشاک، لوازم آرایشی و جواهرات بیشتر است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست