شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا
نکاتی در مورد شیر مادر، کیفیت تغذیه کودک
سالم و مقوی
اولین غذای هر نوزاد بعد از تولد شیر است. این خوراک، اصلیترین و مقویترین غذای کودک تا زمانی است که بتواند از غذاهای کمکی تغذیه کند. اهمیت تغذیه با شیر مادر به اندازهای است که اغلب متخصصان توصیه میکنند تا تغذیه کودکان با شیر مادر تا دو سالگی و حتی در کنار غذاهای کمکی حفظ شود چرا که شیر هر مادری به طور اختصاصی برای کودک خودش فرموله شده و اصلیترین مواد غذایی مورد نیاز کوچولوها را برایشان تامین میکند. در این مطلب نکات و توصیههایی در مورد شیر مادر را با شما به اشتراک گذاشتهایم:
فواید شیر مادر
جالب است بدانید که شیر هر مادری به صورت خاص برای کودک خودش فرموله شده است. شیر مادر به طور کلی از سلولهای آنتی بیوتیکی و پروتئنینی سرشار است که به سلامتی و شادابی کودک کمک میکند. شیر دادن به نوزاد زمان مشخصی ندارد و پی بردن به زمانهای شیر دادن به او، مستلزم شناخت زمانهای خاص نیاز اوست. بعد از مدت زمانی که با کودک خود سپری میکنید به تدریج متوجه زمانهای مشخص نیاز او خواهید شد. تغذیه با شیر مادر برای سلامتی کودک از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین به کودکتان کمک کنید تا از مواد مغذی لازمی که برای رشدش در بدنتان آماده کردهاید، استفاده کند. پی بردن به اصول شیردهی نوزاد، نیازمند تمرینات خاصی است. البته باید توجه داشته باشید که یک فرمول خاص برای همه مادران وجود ندارد. ما با توصیههایی در زمینه شیردهی، به شما و کوچولوهایتان کمک میکنیم تا اطلاعاتی در این مورد پیدا کنید:
آغوز را دست کم نگیرید
تا قبل از روان شدن شیر به صورت عادی از پستان شما، بدنتان مشغول فراهم کردن مادهای به نام آغوز برای کوچولوست. این مایع غلیظ و زرد رنگ، شیر نیست اما سرشار از پروتئین و آنتی بادیهایی است که به نوزاد در مقابله با بیماریها کمک میکند. آغوز سریعترین غذایی است که بدن مادر برای ایمنی کودک فراهم میکند. این مایع برای ایمنی اولیه کودک در مقابله با بیماریها بسیار مهم است. به وسیله آغوز کودک شما میزان زیادی آب و چربی در اختیار دارد که بدن مادر برایش آماده کرده است. شکم نوزاد در روزای اولیه ظرفیتی برابر با یک قاشق چایخوری دارد به همین دلیل بهتر است اصراری به پر کردن معده او بیش از این ظرفیت نداشته باشید.
شیردهی، چند بار در روز؟
قبل از اینکه شیر شما کامل شود، کوچولو در یکی دو روز اول تولدش نیاز به مراقبت بیشتری دارد و باید هر ساعت از شیر مادرش تغذیه کند تا فرایند کامل شدن شیر شما هم سریعتر شکل بگیرد. ظرف مدت دو تا چهار روز، بدن شما خودش را با شرایط طبیعی بدن یک مادر منطبق میکند. اگر بخواهیم تعداد شیردادن های شبانه روز شما را حساب کنیم شیردهی بین هشت تا دوازده بار نرمال است. بعد از آبکی شدن شیر مادر، ظاهر آن با آغوزی که در روزهای اول میدیدید متفاوت میشود. توجه داشته باشید که از یک پستان نرمال، شیری شبیه خامه، رقیق و سفید رنگ خارج میشود.
چطور کیفیت شیرمان را بهتر کنیم؟
برای داشتن شیری مغذی، باید همزمان با کودکتان بخوابید، بنابراین خوب خوابیدن مادر از اهمیت بالایی برخوردار است. حتما نوشیدنیهای سالمی مثل آب، شیر و آبمیوه را زیاد بنوشید و حتما به یاد داشته باشید که استرس و اضطراب برای شما و کودکتان اثرات منفیای خواهد داشت. پس در دوران شیردهی سعی کنید آرامشتان را بیش از قبل حفظ کنید. نکته دیگری که باید به یاد داشته باشید این است که برای داشتن شیری خوب، داشتن یک رژیم غذایی درست و اصولی بسیار مهم است. با این حال تصور نکنید که برای داشتن رژیمی مناسب حتما باید از خوراکیهای فانتزی و گرانقیمت استفاده کنید. به طور کلی بدن شما به گرسنگی کودکتان عکس العمل نشان میدهد. وقتی کودک شما زیاد شیر نخورد بدن شما هم شیر زیادی تولید نمیکند.
چه زمانی به نوزادمان شیر بدهیم؟
پاسخ به این سوال بسیار ساده است. به نوزادتان هر زمانی که گرسنه بود، شیر دهید. بدن نوزادان به طور غریزی به گرسنگی عکس العمل نشان میدهد و شما باید با هر بار گرسنه شدن کوچولو، او را با شیرتان سیر کنید. نوزادان در روزهای اول تولد به علت پایین بودن حجم معدهشان شیر زیادی نمیخورند. آنها در روزهای ابتدایی بین ده تا دوازده بار در شبانه روز شیر میخورند که این میزان به نسبت میزان نیاز آنها به شیر در هفتهها و ماههای آینده بسیار کم است. بعد از کامل شدن شیر، باید نوزادتان را هر سه ساعت یکبار در طول روز و هر چهار ساعت یک بار در طول شب برای شیر دادن بیدار کنید. در این مدت آنها برای خوب شیر خوردن کاملا گرسنه و آماده هستند. بعد از یک مدت که همه چیز روی روال طبیعی بیفتد، او خودش شما را برای شیر خوردن بیدار میکند.
چطور مطمئن شویم نوزادمان سیر شده؟
مثل خیلی از مادرها ممکن است شما هم از سیر شدن کودکتان مطمئن نباشید. ما به شما چند راه ساده پیشنهاد میکنیم تا از این طریق خیالتان بابت سیر شدن نوزادتان راحت شود:
به صدای بلع کودکتان دقت کنید. او تا زمانی که شیر را قورت میدهد یعنی هنوز گرسنه است ولی اگر چانهاش بی حرکت ماند یا شیر را قورت نداد یعنی سیر شده است.
نشانه بعدی خواب اوست. اگر پروسه شیر خوردن فسقلی کامل باشد و جایش هم خیس نباشد، نوزاد به احتمال زیاد بعد از سیر شدن میخوابد. نوزادها معمولا تا شش هفتگی شان در طول یک شبانه روز شش بار خودشان را خیس میکنند که هر بار هم بعد از شیر خوردن اتفاق میافتد.
عمل دفع نوزادان هم دو تا پنج بار در شبانه روز انجام میشود. مادران باید دقت داشته باشند که ادرار نوزادان معمولا زرد کمرنگ است نه زرد پررنگ یا نارنجی. این ها همه نشانه خوب غذا خوردن نوزاد است. البته از بدن خودتان هم میتوانید متوجه شوید. بعد از هر بار شیردهی، پستان شما احساس خالی شده و حالت نرمی خواهد داشت.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست