دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

افسردگی والدین و تاثیر آن بر آینده کودک


ایسنا: محمد جعفري اظهار كرد: به عقيده پزشکان، افسردگي مادر در دوران كودكي فرزندش، بر رفتارهاي اجتماعي وي در دوران بزرگسالي تأثير دارد، اما در مورد پدران، نتايج تغيير روحيه و افسردگي آن‌ها به سرعت روي کودکان مشخص مي‌شود و رشد رواني آنها را دچار اختلال مي‌کند. وي با بيان اينكه پسراني که پدرشان مبتلا به افسردگي هستند، دو برابر بيشتر از دختران در دوران پيش از مدرسه دچار اختلالات رفتاري و احساسي مي‌شوند، خاطرنشان كرد: افسردگي در سنين پايين، علامت افسردگي در دوران بزرگسالي نيست، به همين دليل است که توجه کمتري به آن مي‌شود، همچنين شناخت اين بيماري در کودکان، تا حدي دشوارتر است. اين روان‌شناس خطاب به والدين جوان، توصيه كرد: والدين جوان در صورتي که براي بار اول صاحب فرزند مي‌شوند، حتماً از مشاوران خانواده جهت تثبيت روحي خود کمک بخواهند تا با حفظ بهداشت رواني خود، به کودکشان نيز بيشتر کمک کنند.

افسردگی والدین و تاثیر آن بر آینده کودک


جعفري با اشاره به اينكه کودک افسرده علائم بزرگسالان را دارا نمي‌باشد، تصريح كرد: افسردگي در كودكان مي‌تواند به صورت عصبانيت، تحريک‌پذيري و گاهي پرخاشگري خود را بروز دهد، به همين دليل گاهي اين اختلال، درست تشخيص داده نشده و يا با علائم دوره بلوغ اشتباه گرفته مي‌شود.

وي، اختلال در خواب كودك را يكي از مهم‌ترين علائم افسردگي در کودکان و نوجوانان دانست و يادآورشد: با بروز افسردگي در بزرگسالان، مشکل کم‌خوابي و در کودکان و نوجوانان مشکل پرخوابي ايجاد مي‌شود، کودکان افسرده به بيدار بودن رغبتي نشان نداده و تا نيمه‌هاي روز در خواب هستند.

اين روانشناس، با اشاره به اينكه افسردگي از اختلالات نسبتاً شايع در سن نوجواني و پيش از نوجواني است، اظهار كرد: در اين بيماري حتي ممکن است که شادي و افسردگي با هم همراه باشند و اين امر باعث شود که والدين در تشخيص بيماري با مشکل روبه‌رو شوند.

جعفري، افسردگي مادران باردار را عامل مهمي در ايجاد اختلال در رشد جنين برشمرد و تصريح كرد: زناني که در دوران بارداري دچار افسردگي هستند، نه تنها به جنين خود آسيب مي‌رسانند، بلكه فرزندشان بعد از تولد نيز از رشد رواني و جسمي کندتري نسبت به ساير كودكان برخوردار خواهد شد.

وي با اشاره به اينكه احتمال بروز مشکلات رفتاري و ادراکي در کودکاني که مادرشان دچار افسردگي است، 50 درصد بيشتر از ديگران است، ادامه داد: بروز افسردگي در دوران بارداري مي‌تواند در دوران پس از زايمان هم منجر به افسردگي شديد مادر شود و اين موضوع احتمال بروز مشکلات در فرزندان را افزايش مي‌دهد، همچنين افسردگي در دوران بارداري به تنهايي مي‌تواند احتمال بروز مشکلات در فرزندان را 34 درصد افزايش دهد.

اين روان‌شناس در خاتمه به تأثيرات منفي افسردگي مادران اشاره كرد و گفت: مادراني که در هنگام بارداري دچار افسردگي هستند، رفتارهاي خشونت آميز 4 برابر بيشتر فرزندشان را در دوران نوجواني تهديد مي‌كند، اين كودكان همچنين با احتمال بيشتري نسبت به ديگر کودکان ممکن است دست به ارتکاب رفتارهاي ضداجتماعي زنند.