چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
آیا میتوان کودکان خوابآلود را سحرخیز کرد؟
مجله سیب سبز: رسیدن دوباره روزهای مدرسه پر از خاطرات خوب و شور و شوق بچهها برای رفتن به یک کلاس بالاتر است. اشتیاق آن ها برای خرید لوازم مدرسه و پیدا کردن دوست های جدید است، اما همین اتفاق خوب دردسرهای خاص خودش را هم دارد؛ دردسرهایی که گاهی بچه ها به خاطرش حتی از روزهای اول مدرسه بیزار می شوند.
رسیدن دوباره روزهای مدرسه پر از خاطرات خوب و شور و شوق بچه ها برای رفتن به یک کلاس بالاتر است. اشتیاق آن ها برای خرید لوازم مدرسه و پیدا کردن دوست های جدید است اما همین اتفاق خوب دردسرهای خاص خودش را هم دارد؛ دردسرهایی که گاهی بچه ها به خاطرش حتی از روزهای اول مدرسه بیزار می شوند.
البته نه فقط بچه ها بلکه حتی پدر و مادرها! خب، این دردسرها چه چیزهایی هستند؟ یکی از مهم ترین آن ها صبح زود بیدار شدن بچه هاست.
بچه هایی که عادت داشته اند در روزهای تعطیل تابستان تا لنگ ظهر بخوابند، ناگهان باید از فردا صبح زود بیدار شده و روانه مدرسه بشوند. پدر و مادرها هم باید با کلی اصرار و خواهش از کودک بخواهند که از تختخواب بیرون بیاید. این مشکل تقریبا در همه خانواده هایی که بچه مدرسه ای دارند شایع است. پس شاید بد نباشد راه های مقابله با آن را یاد بگیرید.
عادت کودکان را تغییر دهید
اگرچه زود بیدار شدن عادت پسندیده ای است و همه بزرگان دین و پژوهشگران علم این کار را توصیه کرده اند ولی متاسفانه در اغلب خانواده ها در روزهای تعطیل این عادت بر هم می خورد(اگر از قبل وجود داشته باشد!) و بچه ها هم از این قاعده مستثنی نیستند.
در روزهای تعطیل و بلند تابستان بچه ها اغلب نزدیک ظهر بیدار می شوند و همین موضوع باعث می شود روند خواب آن ها در یک چرخه معیوب بیفتد؛ بیدار ماندن تا دیر وقت و خوابیدن تا نزدیک ظهر.
برای این که این چرخه اشتباه را تغییر دهید یک شبه نمی توانید اقدام کنید بلکه باید از یک هفته یا ۱۰روز قبل از شروع مدارس سعی کنید کم کم ساعت خواب کودک را جلو بکشید و ساعت بیداری او در صبح را نیز زودتر معین کنید. برای این کار کافی است هر شب نیم ساعت زودتر فرزندتان را به تختخواب بفرستید و هر روز صبح یک ربع زودتر او را بیدار کنید.
زود بخوابد، زود بیدار می شود!
زود خوابیدن شرط اصلی زود بیدار شدن است. این موضوع برای بزرگسالان هم صادق است که اگر دچار کم خوابی باشند، به سختی می توانند صبح بیدار شوند، چه برسد به کودکان.کودکان دبستانی تقریبا به ۱۰ ساعت خواب شبانه نیاز دارند و این به آن معناست که اگر شما می خواهید کوچولوی کلاس اولی تان را صبح ها ساعت ۷ بیدار کنید، باید شب قبل او در ساعت ۹ به تختخواب رفته باشد.
چگونه کودکم راساعت ۹ شب بخوابانم؟
متاسفانه شلوغی و هیاهوی دنیای امروز که به داخل خانه های ما هم رخنه کرده، روی کودکان هم تاثیر می گذارد. روشن بودن دائمی تلویزیون یا کامپیوتر بدترین اتفاقی است که برای خانه های ما افتاده. این موضوع نه تنها باعث می شود تا حساب وقت و زمان از دست ما خارج شود بلکه موجب تنش و استرس بیشتر اعضای خانواده و به خصوص کودکان می شود.
اگر دوست دارید فرزندتان در ساعت معینی به تختخواب برود، باید یکی، دو ساعت قبل فضای خانه را آرام کنید تا کودک فرا رسیدن شب و احساس نیاز به خواب و آرامش را درک کند.
برای این که ساعت مناسبی را انتخاب کنید، باید در رفتار و حالات فرزندتان کمی بیشتر دقت کنید. هنگام شب مراقب باشید در چه ساعتی کودک خسته شده و کم کم سرعت کارهایش کاهش می یابد. در این ساعت ها کودک بیشتر آماده خوابیدن است و راحت تر به خواب می رود.
سعی کنید، شام فرزندتان را زود بدهید و از دادن نوشیدنی های حاوی کافئین مانند چای و قهوه و به خصوص نوشابه در وعده شام پرهیز کنید زیرا این نوشیدنی ها باعث بی قراری و بی خوابی کودک می شوند.
بعد از شام تلویزیون را خاموش کنید و اجازه ندهید کودک پای بازی های کامپیوتری یا ویدئویی بنشیند. کودک را برای خواب آماده کنید و از او بخواهید حتما به دست شویی برود.
همچنین به او یاد بدهید، مسواک بزند و بعد از مسواک زدن تا موقع خواب چیزی نخورد. برای این که فضا را بیشتر برای خواب آماده کنید می توانید نور منزل را کم کنید. در ضمن بهتر است هنگام خواب او را تنها به اتاقش نفرستید و زمانی را در کنار کودک بمانید، با نور کم برای او کتاب بخوانید و سپس به او شب به خیر بگویید.
وقتی فرزندتان را به تختخواب می فرستید سعی کنید، سر و صدا و نور محیط منزل را کم کنید. اگر کودک فکر کند که هنوز همه چیز زندگی مانند میانه ظهر جریان دارد، طبیعی است که او هم بخواهد در آن جریان شریک باشد!
اتاق کودک سحرخیز
وقتی فرزندتان را به تختخواب می فرستید سعی کنید، سر و صدا و نور محیط منزل را کم کنید. اگر کودک فکر کند که هنوز همه چیز زندگی مانند میانه ظهر جریان دارد، طبیعی است که او هم بخواهد در آن جریان شریک باشد!
اتاق کودک همیشه باید مرتب باشد؟
برای این که فرزندتان بتواند صبح ها زود از خواب بیدار بشود، لازم است که در اتاق او هم تغییراتی بدهید. سعی کنید، اتاق کودک همیشه جمع و مرتب باشد. دیدن نظم بصری در اطراف، به ساختن نظم درونی و رفتاری بچه ها کمک می کند.
برای پرده اتاق کودک، لازم نیست از پرده های بسیار ضخیم که هیچ نوری را از خودشان عبور نمی دهند استفاده کنید. برعکس، جنس پرده اتاق باید طوری باشد که با روشن شدن هوا نور خورشید را به درون اتاق راه بدهد.
همچنین بسیار مهم است که در طول روز نور خورشید به درون اتاق بتابد زیرا بدن ما چرخه خواب و بیداری را با نور خورشید تنظیم می کند. اگر کودک در طول روز از نور خورشید محروم باشد، بدن او نمی تواند ساعت درونی خود را به درستی تنظیم کند. در این صورت حتی خوابیدن به موقع در شب هم دشوار می شود.
دمای هوا را تنظیم کنید
نکته دیگری که باید در مورد اتاق کودک به آن توجه کرد تنظیم صحیح دمای آن است. این موضوع به خصوص در روزهای سرد پاییز و زمستان اهمیت دارد. اگر اتاق کودک به حدی سرد باشد که به محض بیدار شدن از خواب و بیرون آمدن از زیر پتو کودک ترجیح بدهد دوباره به تختخواب برگردد، شما در برنامه سحرخیز کردن کودک تان شکست خورده اید!
برعکس، هوای اتاق نباید بیش از حد گرم باشد که باعث رخوت و خواب آلودگی بیشتر شود. دمای معتدل و گرمای ملایم بهترین گزینه است. درصورتی که می توانید، شب ها کمی لای پنجره اتاق کودک را باز بگذارید تا هوای تازه صبحگاهی به سحرخیزی کودک تان کمک زیادی کند.
اما مهم ترین نکته درباره اتاق کودکی که صبح ها زود از خواب بیدار می شود آن است که در چنین اتاقی از تلویزیون خبری نیست. بسیاری از والدین تصور می کنند وجود تلویزیون یا کامپیوتر در اتاق کودک باعث راحتی و رفاه کودک می شود اما این طور نیست.
در اتاق کودکان نباید هیچ وقت تلویزیون وجود داشته باشد. وجود تلویزیون یعنی بیدار ماندن شبانه کودک و دیر بیدار شدن او در صبح روز بعد. حتی اگر می توانید، کامپیوتر را هم از اتاق فرزندتان به جای دیگری منتقل کنید، جایی که فقط برای مطالعه و کار با کامپیوتر درنظر گرفته اید مانند اتاق مطالعه یا اتاق کار.
به کودک تان کمک کنید
بخش مهمی از فرآیند سحرخیزی تشویق روانی کودک است. برای کودک از فواید سحرخیزی صحبت کنید. به او بگویید زود بیدار شدن او فقط به دلیل رسیدن به مدرسه نیست، بلکه کمک می کند تا در طول روز شادتر و سرحال تر باشد و درس ها را بهتر متوجه شود.
برای بیدار کردن کودک از داد و تنبیه استفاده نکنید. این کار باعث اضطراب فرزندتان شده و کم کم سبب می شود او از مدرسه رفتن هم به دلیل همین تجربه ناخوشایند بیزار شود.
برای زود بیدار شدن کودک جایزه های کوچک تعیین کنید و اگر توانست مدت یک هفته هر روز زود بیدار شود، به او یک جایزه بزرگ تر بدهید. هر روز او را با یک چیز کوچک خوشحال کنید.
مثلا به او بگویید زود بیدار شود تا صبحانه مورد علاقه اش را بخورد. از روزهای تعطیل غافل نشوید. روزهای تعطیل هم نباید اجازه بدهید او بیش از حد بخوابد. البته این به آن معنا نیست که فرزندتان را درست سر ساعتی که هر روز به مدرسه می رود بیدار کنید بلکه فقط یک یا ۲ ساعت خواب بیشتر برای روزهای تعطیل کافی است.
ممکن است فرزند شما، از ساعت خوابش شکایت داشته و ناراحت باشد بچه ها معمولا در دوران مدرسه خود را با دوستان شان مقایسه می کنند و خیلی دوست ندارند که تفاوت زیادی بین آن ها وجود داشته باشد بنابراین در چنین شرایطی به او بگویید که هر فردی عادات خاص خود را دارد و این ساعت خواب برای او مناسب است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست