سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

بچه‌دارشدن ویکتوریا بکهام با سندرم‌تخمدان(2)


ایده آل: ویكتوریا بكهام، خواننده گروه انگلیسی اسپایس گرلز و همسر دیوید بكهام، فوتبالیست مشهور، سال‌های زیادی را با سندروم تخمدان پلی كیستیك گذرانده است. او هیچ وقت بیماری‌اش را از مردم پنهان نكرده و همواره تلاش می‌كند خانم‌های جوان را از عوامل خطرساز و علائم آن آگاه کند. در ادامه به عوامل موثر سندروم تخمدان اشاره می کنیم.
عامل خطر شماره 3: ژنتیك
سندروم تخمدان پلی كیستیك مثل دیگر بیماری‌های زنانه از جمله فیبروم می‌تواند زمینه ژنتیك و مادرزادی داشته باشد، به‌خصوص اگر چاقی موروثی نیز در خانواده دیده‌ شود. درحال حاضر محققان در پی كشف ژن‌های عامل آن هستند و تاكنون توانسته‌اند تعدادی از آنها را پیدا كنند. بنابراین اگر در اعضای خانواده‌تان به‌خصوص مادر، خواهر، خاله و عمه سابقه این بیماری وجود دارد باید بدانید كه در خطر بیشتری هستید.

بچه‌دارشدن ویکتوریا بکهام با سندرم‌تخمدان(2)


تشخیص با سونوگرافی و آزمایش خون
برای تشخیص این سندروم لازم است سونوگرافی و آزمایش‌های به‌‌خصوصی درخواست شود. درواقع وقتی بیمار با علائمی چون افزایش آكنه، موهای زائد، نامرتبی عادت ماهانه یا حتی نازایی مراجعه می‌كند برای او آزمایش‌هایی در روز دوم عادت ماهانه تجویز می‌شود تا سطح هورمون‌های هیپوفیزی LH و FSH، هورمون AMH و دیگر هورمون‌ها اندازه‌گیری شود. در سونوگرافی نیز به‌خصوص اگر به طریق واژینال انجام شود معمولا فولیكول‌های زیر 10 میلی‌متری بسیار زیادی دورتادور تخمدان مشاهده خواهد شد.
اگر می‌خواهید بارور بمانید...
یكی از نگرانی‌های شایع درمورد بیماری تخمدان پلی كیستیك، مساله باروری است. متاسفانه گاهی اوقات پزشكان به بیماران ترس‌های واهی می‌دهند و به آنها می‌گویند كه شاید هیچ‌وقت نتوانند بچه‌دار شوند. درحالی كه با اصلاح رژیم غذایی و سبك زندگی و درمان‌های دیگر بالاخره بارداری اتفاق می‌افتد. پس اگر می‌خواهید قدرت باروری خود را حفظ كنید، حتما بیماری‌تان را تحت درمان قرار دهید.
با موهای زائد و آكنه چه كنیم؟
برای كاهش موهای زائد در این سندروم می‌توان از داروهایی مثل اسپیرونولاكتون استفاده كرد. این دارو مدر است و علاوه بر كاهش موهای زائد، رشد موهای سر را هم بهبود می‌بخشد. برای رفع آكنه نیز معمولا از داروهای ضد آكنه موضعی یا حتی داروی داكسی سایكلین استفاده می‌شود. اما اگر آكنه خیلی شدید باشد گاهی فرد مجبور می‌شود تحت نظر متخصص پوست از داروی روآكوتان استفاده كند. این دارو حاوی اسید رتینوئیك است و باید با انجام آزمایش‌های كبدی در فواصل منظم، مصرف شود.
علائم این بیماری چیست؟
سندروم تخمدان پلی كیستیك با علائمی چون اختلالات قاعدگی، ریزش موهای سر به حالت مردانه در دو طرف شقیقه‌ها، افزایش موهای زائد صورت و بدن و آكنه همراه است. البته این بیماری طیف گسترده‌‌ای دارد و ممكن است همه مبتلایان علائم یكسانی نداشته باشند. برای مثال ممكن است دورتادور تخمدان فقط فولیكول‌های ریز با فاصله 2 تا 9 میلی‌متر وجود داشته باشد و بیمار هیچ گونه علامتی نداشته باشد. درمقابل، بعضی‌ها نیز بر اثر این بیماری اصلا در سال عادت ماهانه نمی‌شوند و تمام بدن‌شان از موهای زائد پوشیده می‌شود. به‌طور كلی سندروم تخمدان پلی كیستیك معمولا ابتدا با بی‌نظمی قاعدگی شروع می‌شود، به این صورت كه عادت ماهانه‌ها یک تا 2 هفته عقب می‌افتند.
درنهایت نیز بیماری به‌جایی می‌رسد كه فرد فقط با استفاده از آمپول‌ها یا قرص‌های پروژسترون قاعده می‌شود. این سندروم همچنین زمینه‌ساز دیابت و فشار خون در سنین بالاست و اگر تحت درمان قرار نگیرد، علاوه بر ناباروری می‌تواند منجر به سرطان رحم و سینه در زندگی آینده فرد شود.
درمان تا آخر عمر ادامه دارد!
سندروم تخمدان پلی كیستیك به‌طور كامل درمان نمی‌شود و باید همیشه تحت كنترل باشد. به عبارتی كیست‌های ایجاد شده معمولا از بین نمی‌روند اما با رعایت نكات تغذیه‌ای، ورزش و مصرف متفورمین یا داروهای دیگر تحت نظر پزشك می‌توان تعداد آنها را كاهش داد، بنابراین بیمار بعد از برطرف شدن علائم خود نباید بگوید كه دیگر خوب شده‌ام و نیازی به ادامه درمان ندارم. افرادی كه لاغر هستند و در عین حال بیماری تخمدان پلی كیستیك دارند نیز برای رفع علائم‌شان باید میزان ورزش خود را افزایش دهند. اگر هم هیچ یك از روش‌های درمانی تاثیرگذار نباشند و قاعدگی منظم نشود از لاپاراسكوپی استفاده می‌كنیم و فولیكول‌های ریز را با الكترود می‌سوزانیم.