چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

دنبال شادی می گردید همین جا كلیك كنید


دنبال شادی می گردید همین جا كلیك كنید

حتما شما هم زیاد شنیده اید كه شادابی و نشاط به انسان روحیه و انگیزه می دهد و خیلی كارهای خوب و قشنگ دیگر را موجب می شود ولی آیا واقعا قضیه به همین سادگی است

سعی كن همیشه بخندی- ! چشم.

یك وقت نبینم كه غصه داری- ! چشم.

همیشه شاد باش- ! چشم.

همیشه بانشاط باش - چشم.

نظر شما چیست؟! حتما شما هم زیاد شنیده‌اید كه شادابی و نشاط به انسان روحیه و انگیزه می‌دهد و خیلی كارهای خوب و قشنگ دیگر را موجب می‌شود... ولی آیا واقعا قضیه به همین سادگی است. یعنی می‌توان به همین راحتی تنها بنا به توصیه دیگران همه مشكلات، درگیری‌های كاری و غیركاری را به دست فراموشی سپرد و لبخند زد... از شما چه پنهان، من فكر می‌كنم این كار بسیار سختی باشد.

البته كتاب‌های زیادی در این باره وجود دارد و یا مقالات و نوشته‌هایی كه شاد شدن را طی چند حركت توصیه می‌كنند... اما به نظر می‌رسد برای اینكه شاد شویم و شاد بمانیم باید مجهز به تجهیزاتی باشیم. این درست مثل آن است كه كسی به شما بگوید: برای پختن فلان غذای خوشمزه نیاز به عوامل یك و دو و سه داری، ولی طرز پخت و پز و رازهای خوشمزه شدن غذا را به شما نگوید. در این صورت است كه شانس موفقیت شما خیلی كم می‌شود، به خصوص اگر مشكلاتی هم در سر راه داشته باشید، این شانس كمتر هم می‌شود.

● با حقیقت وجودی خود آشنا شویم

اولین گام در راه شاد شدن و شاد ماندن، آشنایی یا بهتر بگوییم آگاهی از حقیقت وجودی خودمان است. بگذارید این جمله روشنفكرانه را كمی باز كنیم و صورتی عملی به این توصیه‌های كتابی بدهیم:

هر یك از ما در محتوای تفكر خود یك مثلث شناختی داریم و از آنجا كه هر مثلثی سه راس دارد، پس هر یك از ما در ذهن خود سه نقطه برای ساختن سه راس این مثلث داریم. قبل از خواندن ادامه این متن، لحظه‌ای فكر كنید و ببینید نظرتان راجع به این سه راس چیست...

این سه راس شامل موارد زیر است:

▪‌ خویشتن

▪ تجارب فعلی

▪ آینده

در اصل هر یك از این رئوس در برگیرنده محتوای تفكرمان درباره یكی از این سه موضوع است:

▪ خویشتن مثل:

من به هیچ دردی نمی‌خورم. من هیچ كاری را به درستی انجام نمی‌دهم.

▪ تجارب فعلی مثل:

هیچ یك از كارهایی كه می‌كنم، درست از آب درنمی‌آید.

▪ آینده مثل:

هرگز حالم بهتر نخواهد شد. هرگز دوباره از ته قلب شاد نخواهم بود.

می‌بینید! این مثلث می‌تواند خیلی سیاه و تاریك باشد و یا خیلی روشن و درخشان، كه صد البته ظاهر مثلث هر یك از ما كاملا به نوع فكرهایمان مربوط است.

هر آنچه در راه شاد شدن انجام می‌دهید، درواقع روی یكی از اینها اثر می‌كند. جالب است بدانید كه گاه عوض كردن رنگ یك راس از سیاه به سفید، می‌تواند تاثیر زیادی روی روحیه و احساسات ما بگذارد.

● دویدن با مانع!

وقتی همه ما در میدان‌های گوناگون زندگی مشغول دویدن هستیم، به موانع زیادی برخورد می‌كنیم، ولی در اطراف خود افرادی را می‌شناسیم كه باوجود برخورد با همان نوع موانع یا حتی بیشتر از آن، همیشه لبخند می‌زنند، شوخی می‌كنند و ما به خودمان می‌گوییم (اینها دیگر عجب دل خوشی دارند)!

ولی حقیقت این است كه آنها دانسته یا ندانسته باكمك مثلث شناختی خود‌، از روی موانع عبور می‌كنند. درست مثل چهارپایه‌ای كه در زیر پا قرار می‌دهیم تا از روی یك مانع رد شویم.

اگر شما جزو آن دسته از انسان‌های خوش شانسی هستید كه اكثر اوقات شادند، بدانید و آگاه باشید كه مثلثتان شكل گرفته است و اگر روزی احساس كردید كه نشاط خود را از دست داده‌اید، شكل مثلث را در ذهن بیاورید و فكر كنید كه كدام یك از راس یا راس‌هایش صدمه خورده است.

اگر هم جزو آن گروه هستید كه اغلب اوقات دل گرفته و غمگین‌اند و تصادفا همین الان مشغول خواندن این مطلب هستید، چند لحظه، فقط چند لحظه برای خودتان ارزش قائل شوید و نگاهی به مثلث شناختی خود بیندازید.

در عین حال به خاطر داشته باشید كه گام اول در جاده شادابی و نشاط پی بردن به كشف آن راسی است كه نیاز به تعمیر و ترمیم دارد. پس توقع نداشته باشید كه با پایان خواندن این نوشته‌ها، ناگهان احساس شادمانی و شعف كنید.

گام دوم در رسیدن به شادی، صبور بودن است. تغییر احساسات نیاز به زمان دارد. درست مثل گیاهی كه مدت‌ها از توجه كمی برخوردار بوده است و حالا كه مورد رسیدگی قرار گرفته است، نیاز به زمان دارد تا دوباره سبز و شاداب شود. بنابراین شما هم باید به خود فرصت بدهید. اینكه برای هر فردی چه قدر زمان لازم است تا تغییر در روحیه او رخ دهد، قابل پیش‌بینی نیست. این مسأله بستگی مستقیم به خود شما دارد. هر چقدر بیشتر تلاش كنید و عیب‌های مثلث خود را بیابید، سریع‌تر به روحیه‌ای شاد و پرنشاط دست می‌یابید.

گام سوم این است كه به خود امكان اشتباه كردن را بدهید. گاهی ممكن است مدت‌ها روی یك راس از مثلثتان كار كنید و بعد متوجه شوید كه راه را به خطا رفته‌اید. اشتباه اصلی این است كه تصور كنید زمان را بیهوده به هدر داده‌اید. همان مسیری كه تا به این جا طی كرده‌اید، قطعا و بدون شك تجربیات زیادی را برای شما به ارمغان آورده است. اگر باور ندارید... كمی صبور باشید تا به شما ثابت شود.

● تازه رسیدیم به اول كلام...

بعد از اینكه مدتی روی مثلث شناختی خود كار كردید، صبور بودید و البته گاهی هم اشتباه كردید، تغییراتی را در روحیه خود حس می‌كنید و حتی در روابطی كه با دیگران دارید؛ ولی برای ماندگار شدن این تغییرات مثبت، نیاز به كارهای دیگری هم هست كه به تدریج و در شماره‌های بعد درباره آنها خواهیم نوشت.‌

دكتر ژامك مدرسی- روانپزشك