سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

چهارشنبه سوری، کلینیک پوست


سلامت: هر سال در چهارشنبه‌سوری تعداد بسیار زیادی از هموطنانمان دچار حوادث ناشی از آتش و موادمنفجره می‌شوند.
دکتر محمدعلی نیلفروش‌زاده، متخصص بیماری‌های پوست و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران
کمک‌های اولیه در سوختگی
آمارهای اورژانس‌های کشور نشان می‌دهد مصدومان بیشتر در گروه سنی 16 تا 23 سال هستند. مواد منفجره بسیار خطرناکند و اولین و کمترین عارضه آنها سوختگی است. سوختگی باعث سوزش، درد و عفونت می‌شود و حتی در صورت عمیق بودن، مشکل‌های حرکتی ایجاد می‌کند. مشکل اصلی سوختگی‌های عمیق، بدشکلی‌های دائمی از نظر زیبایی است و اقدام‌های درمانی بسیار پرهزینه‌ای دارد. به‌طور کلی، سوختگی‌ها در چهارشنبه‌سوری 2 نوع هستند؛ آنهایی که عوارض زودرس ایجاد می‌کنند و سوختگی‌هایی که عوارض درازمدت به‌وجود می‌آورند. از عوارض زودرس سوختگی می‌توان به عفونت و قطع عضو اشاره کرد. عوارض درازمدت هم درمان‌های متوالی و محدودیت حرکتی و چروک پوستی است.

چهارشنبه سوری، کلینیک پوست


مواد محترقه حاوی نیترات پتاسیم، کلرات باریم، آرسنیک، نیترات سالیسیوم و پرکلرات پتاسیم و کربن هستند و همیشه باعث سوختگی نمی‌شوند. موادشیمیایی حاوی کلر و کلرات درجه آتش‌گیری پایینی دارند و معمولا حساسیت‌های پوستی و ریوی ایجاد می‌کنند ولی ترکیب‌های نیتراتی سوختگی شدیدی دارند. سوختگی نباید اتفاق بیفتد اما در صورت مواجهه با سوختگی به این نکته‌ها توجه کنید: خونسردی خود را حفظ و مصدوم را آرام کنید. محل سوختگی را با آب تمیز و فراوان 10 دقیقه بشویید. زیورآلات، ساعت، کمربند، انگشتر و... را خارج کنید. اگر لباس به ناحیه سوختگی نچسبیده بود، به سرعت آن را از بدن خارج کنید.
اگر لباس به پوست چسبیده بود، دورتادور آن را در محل سوختگی با قیچی ببرید. در این مواقع به هیچ‌وجه برای جدا کردن لباس از پوست تلاش نکنید چون ممکن است باعث کنده شدن سطح رویی پوست شود. بعضی‌ها برای کاهش درد سوختگی از خمیردندان، سیب‌زمینی یا روغن استفاده می‌کنند که اشتباه است. بهترین کار این است که روی سوختگی گاز تمیزی قرار دهید و مصدوم را سریع‌تر به یک مرکز درمانی برسانید.