جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

بدغذايي در كودكي و افزایش خطر بيماريهاي زنان


ایسنا:  رييس انستيتو تغذيه ايران با تاكيد بر لزوم توجه به تغذيه‌ كودكان و نوجوانان و همچنين فعاليت بدني آنها در طول روز، دريافت ناکافي مواد غذايي را از علل وارد شدن لطمات جبران ناپذيري به رشد و نمو آنها عنوان و توصيه‌ كرد: دختران 9 تا 12ساله، نوجوانان، بيماران و حتي افراد به ظاهر سالمي که روزه داري منجر به تشديد عوارض بدني از جمله ضعف فراوان در آنها مي‌شود با مشورت پزشک به روزه‌داري اقدام كنند. 

دكتر احمدرضا درستي، با اشاره به فوايد روزه‌داري براي سلامت بدن، گفت: بدن انسان براي حفظ سلامتي خود همواره مقداري چربي را به عنوان انرژي در نقاط مختلف ذخيره مي‌کند. اگر اين چربي‌ها براي مدت طولاني در بدن باقي بمانند، به شکل توده فشرده درآمده و چربي‌هايي که در مرکز اين توده قرار مي‌گيرند، ممکن است براي هميشه در بدن باقي بمانند و کمتر براي توليد انرژي بسوزند. 

وي با بيان اين كه روزه‌داري، براي افرادي که چربي ذخيره‌اي زيادي در بدن خود دارند، فرصت مغتنمي است تا مقداري از اين چربي‌ها را براي توليد انرژي به مصرف رسانند و از اضافه وزن خود بکاهند، افزود: روزه‌داري حتي در افراد لاغر يا داراي وزن طبيعي، باعث مي‌شود بدن چربي‌هاي قبلي را سوزانده و پس از پايان دوره روزه‌داري، به جاي آن‌ها چربي تازه و مناسب‌تري را جايگزين كند.

دكتر درستي با بيان اين كه از نظر علم تغذيه، كودكان و نوجوانان، مادران باردار و شيرده و سالمندان سه گروهي هستند كه در معرض خطر بيشتري براي ابتلا به سوء تغذيه قرار دارند، گفت: روزه‌داري در افراد مبتلا به بيماري‌هاي مختلف، افراد بسيار لاغر و يا مبتلا به سوء تغذيه لازم است با مشورت متخصص تغذيه و با توجه به توصيه‌هاي تغذيه‌اي، صورت گيرد. 

وي ادامه داد: به تغذيه‌ كودكان 9 تا 12 ساله و نوجوانان 13 تا 18 ساله و همچنين فعاليت بدني آنها در طول روز بايد توجه خاصي شود؛ چرا که دريافت ناکافي مواد غذايي مي‌تواند به رشد و نمو آن‌ها لطمات جبران ناپذيري وارد کند. نوجواناني كه دچار وقفه در رشد و يا نمو شوند، گاهي با كوتاه ماندن قد، لاغري و يا چاقي بيمارگونه قابل تشخيص هستند؛ اما متاسفانه اختلالاتي كه در اثر وقفه نمو در ساختمان دستگاه‌هاي بدني آنها اتفاق مي‌افتد اغلب قابل مشاهده نيست. 

دكتر درستي در اين باره افزود: به عنوان مثال دختران بدغذا و مبتلا به سوء تغذيه، در بزرگسالي بيشتر و سريعتر بيمار شده و عموما مبتلا به ضعف و دردهاي بدني (بويژه سردردهاي مزمن)، بيماري‌هاي زنان، سقط و زايمان زودرس، مرده زايي و خونريزي غيرطبيعي و ... مي‌شوند؛ بنابراين ساده انديشي و بي توجهي به وضع تغذيه كودكان و خردسالان به هيچوجه جايز نيست. 

وي با بيان اين كه فعاليت شديدي كه منجر به مصرف انرژي زياد و همچنين تعريق فراوان در طي روز شود، چنانچه با تغذيه و آشاميدن معايعات جبراني همراه نباشد، مي‌تواند به سوء تغذيه (خفيف تا شديد) منجر شود، ادامه داد: بنابراين به دختران 9 تا 12ساله، همچنين به نوجواناني که در معرض خطر کمتري قرار دارند و به تمام بيماران و حتي افراد به ظاهر سالمي که روزه داري منجر به تشديد عوارض بدني از جمله ضعف فراوان در آنها مي‌شود، توصيه‌ مي‌شود که با مشورت با پزشک به روزه‌داري اقدام كنند. 

اين متخصص تغذيه در رابطه با روزه‌داري در مادران باردار و شيرده به ايسنا گفت: نمي‌توان درباره مادران باردار، مادران شيرده و سالمندان قانون يكساني را عنوان كرد. برخي از مادران از سلامت و تغذيه كافي و مناسب برخوردار بوده و ممكن است در مواردي قادر به روزه داري باشند؛ در حالي كه برخي ديگر با روزه گرفتن به خود، جنين و يا فرزند خردسال خود لطمه وارد مي‌كنند كه مسلما اين گونه افراد از روزه داري منع مي‌شوند. 

رييس انستيتو تغذيه با اشاره به روزه‌داري در سالمندان ادامه داد: دستگاه گوارش سالمندان تا حدودي به مرور زمان دچار ضعف شده و بنابراين قدرت جذب مواد مغذي در آنان تا حدودي كاهش يافته است. احساس تشنگي در اين گروه خدشه دار شده و در نتيجه درك تشنگي تا حدودي مختل شده است. به همين دليل نيز به اين افراد توصيه مي‌شود كه بدون اينكه منتظر احساس تشنگي شوند، روزانه حداقل هشت ليوان (در شرايط گرما و تعريق بيشتر) آب بنوشند. بر اين اساس روزه داري اين گروه سني نيز بهتر است تحت نظر متخصص انجام شود.