پنجشنبه, ۱۴ تیر, ۱۴۰۳ / 4 July, 2024
مجله ویستا

خرافات زنان باردار، عامل محرومیت از مواد غذایی با ارزش


ایرنا: یك متخصص زنان گفت:برخی خرافــات و باورهای نادرست غذایی مثل اعتقاد به خوردن پنیر و ارتباط آن با كم هوشی و موارد مشابه باعث می شود كه مادر خود را از دریافت مواد غذایی با ارزش و مغذی از منابع گوناگون محروم كند.

دكتر آتوسا خیام اظهار داشت:شاید هیچ مرحله ای از زندگی انسان مانند دوران جنینی و پس از آن یعنی دوران شیرخواری و كودكی از اهمیت ویژه ای برخوردار نباشد.

این متخصص زنان خاطر نشان كرد:جنین رشد بسیار سریعی دارد و وزن او از یك گرم در هشت هفتگی به حدود سه هزار و 200 گرم در هفـته چهـلم می رسـد و از هفـته سـوم جنیـنی در هـر دقیـقه 250 هـزار سـلول مغزی تكثیر پیدا می كنند، بنابراین جنین برای تكثیر سریع سلولهای خود نیاز ویژه ای به انواع مواد مغذی دارد كه باید از طریق تغذیه مناسب مادر تامین شود.

دكتر خیام تصریح كرد: دانش مادر در زمینه تغذیه و رعایت تنوع و تعادل در این زمان سهم عمده ای در تامین سلامت خود و جنین دارد زیرا اگر مادر در طول بارداری از مواد مغذی مناسب و مورد نیاز جنین استفاده نكند، جنین تمام این نیازها را از ذخایر بدن مادر تامین می كند و با كاهش ذخایر مادر، سلامت او به مخاطره خواهد افتاد.

به گفته این متخصص زنان، امروزه متخصصان بهداشت خانواده توصیه می كنند خانم ها پیش از باردار شدن برای اطمینان از سلامت و آمادگی كامل جسمانی و مشاوره به مراكز بهداشتی درمانی مراجعه كنند.

وی هدف عمده از این مراقبت ها را شناسایی خانم های باردار مبتلا به سوء تغذیه و رفع مشكل تغذیه ای و رساندن به محدوده وزن طبیعی برای داشتن یك بارداری ایمن و بدون خطر است.

دكتر خیام خاطر نشان كرد:بارداری قبل از سن 18 و بالاتر از 35 سالگی ممكن است بدلیل كمی ذخایر بدن مخاطره آمیز باشد، بویژه بارداری در سنین پایین به علت اینكه هنوز رشد مادر تمام نشده است مادر را با مشكل تامین مواد مغذی برای رشد جنین مواجه می كند.

وی ادامه داد: نتیجه كمبود ذخایر بدن مادر، تولد نوزاد كوچك و كم وزن با احتمال بالای ناهنجاری های فیزیكی و اختلالات ذهنی خواهد بود.

این متخصص زنان افزود:سابقه بارداری و شیر دهی متعدد با فاصله كمتر از سه سال از زایمان قبلی نیز منجر به از دست رفتن ذخایر مادر می شود بدون این كه فرصت كافی برای بازسازی این ذخایر تامین شود.

وی تاكید كرد : محرومیت های اقتصادی و درآمد پایین در بسیاری از موارد منجر به كاهش توان خرید مواد غذایی مناسب و با ارزش می شود، بخصوص وقتی همراه دانش كم در زمینه تغذیه باشد.

به گفته وی، مشكل زمانی بیشتر می شود كه فرد مواد غذایی جانشین را هم نمی شناسد تا بتواند از آنها استفاده كندو همین امر به میزان زیادی به سلامت زنان باردار و جنین وی آسیب وارد می كند.

این متخصص زنان ادامه داد:داشتن رژیم غذایی برای درمان بیماری بعضی از رژیم های غذایی كه در كنترل برخی بیماریها تجویز می شود ممكن است با محدود كردن برخی اقلام غذایی باعث كاهش ذخایر در فرد شود و در این شرایط باردار شدن می تواند به مادر و جنین صدمه برساند.

به گفته خیام ،آنچه كه در تغذیه خانم باردار اهمیت دارد رعایت تنوع و تعادل در مصرف مواد غذایی است.

وی تنوع و تعادل در برنامه غذایی را مصرف به اندازه از همه گروه های غذایی در طول روز عنوان كرد.

این متخصص زنان بهترین راه برای اطمینان از مصرف متعادل و متنوع مواد غذایی را استفاده از همه گروه های اصلی غذایی یعنی گروه نان و غلات، گروه میوه ها و سبزیها، گروه شیر و لبنیات و گروه گوشت، تخم مرغ، حبوبات و مغزها در طول روز دانست.