چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

شکل سر نوزاد، چقدر اهمیت دارد؟


 جمجمه سر نوزادان از صفحه‌هایی تشکیل شده که فاصله زیادی از یکدیگر دارند و با رشد آنها، این صفحه‌ها به مرور به هم متصل می‌شوند. از آن جایی که از بدو تولد تا چند ماه نخست، استخوان‌های جمجمه بسیار نرم و انعطاف پذیرند، با کوچک‌ترین فشاری تغییر شکل می‌دهند.
مشاهده قسمت تخت در پشت یا کناره‌های سر، برجستگی در یک طرف سر، تمایل یکی از گوش‌ها به سمت جلو و نیز چهره نامتعادل صورت از علائمی است که در «سندروم سر تخت» نوزادان قابل مشاهده است. از آن جایی که بسیاری از والدین نوزادان خود را هنگام خواب به پشت می‌خوابانند، شمار نوزادان مبتلا به «سندروم سر تخت» بسیار گسترش یافته و از همین رو احتمال ابتلا به «سندروم مرگ زودرس» نیز افزایش می‌یابد.
 از سوی دیگر، نوزادانی که معمولا به یک طرف می‌خوابند، به دلیل نامناسب بودن وضعیت گردن، بیشتر دچار این سندروم می‌شوند.
گاهی جمجمه نوازد داخل رحم مادر شکل می‌گیرد و گاه مایع آمنیوتیک کافی برای جای گرفتن جنین درون آن وجود ندارد. در این حالت، سر جنین در زمان خروج از کانال زایمان به طور موقت دچار تغییر شکل می‌شود. این حالت گاهی در چند قلوزایی و به دلیل کمبود فضا داخل رحم رخ می‌دهد که معمولا بدون نیاز به درمان خاصی  بهبود می‌یابد.
 زایمان زودرس بیشترین تأثیر را در تولد نوزادانی با شکل سر غیر عادی دارد چرا که جمجمه آنها مراحل تکاملی را به طور کامل طی نکرده و به نوعی ناقص است. برخی مشکلات عضلانی نیز می‌تواند باعث بروز «سندروم سر تخت» شود که در برخی نوزادان این حالت بروز می‌کند.
گاهی نوزادان عضلات سفتی در ناحیه گردن دارند که مانع از حرکت سر به یک طرف می‌شود و این بدان معناست که سنگینی سر غالبا در طرف دیگر قرار داشته و موجب صاف و تخت شدن آن قسمت سر می‌شود.
یکی از عواملی که در بروز این سندروم نقش دارد، اتصال زودهنگام صفحه‌های جمجمه‌ای است که به ندرت در نوزادان رخ می‌دهد. این حالت، سر نوزاد را از شکل طبیعی خارج کرده و تنها با عمل جراحی به وضعیت اولیه باز می‌گردد.