یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

بیماری مننژیت در کودکان، علائمش چیست؟


به لایه غشایی که مغز و نخاع را می پوشاند مننژ گفته می شود. مننژیت به التهاب یا عفونت این لایه غشایی اطلاق می گردد.
 
مننژیت چیست؟
التهاب مننژها (غشاهای پوشاننده مغز و طناب نخاعی) مننژیت نامیده می شود. این عفونت ممکن است باکتریایی یا ویروسی باشد. علایم مننژیت ویروسی خفیف است و معمولا ظرف ده روز بهبود می یابد، اما مننژیت میکروبی ممکن است موجب مرگ شود. مننژیت میکروبی در کودکان زیر 5 سال بیش از همه شایع است، هر چند این بیماری در هر سنی رخ می دهد. این بیماری معمولا غیر همه گیر است، اما مننژیت ویروسی معمولا به صورت همه گیر در زمستان رخ می دهد و در کودکان بالای 5 سال شایع تر است.
مننژیت میکروبی در کودکان غالبا از باکتری نایسریا مننژیتیدیس (Neisseria meningitidis) ناشی می شود و مننژیت مننگوکوکی (meningococcal meningitis) نامیده می شود. باکتری های نایسریا معمولا در بینی و حلق حضور دارند و معمولا موجب هیچ گونه آثار نامطلوبی نمی شوند. علت اینکه در برخی کودکان موجب مننژیت می گردند نامشخص است. ویروس های مختلفی می توانند موجب مننژیت شوند، از جمله این ویروس ها می توان ویروس های ایجاد کننده آنفولانزا، آبله مرغان، مونونوکلئوز عفونی و ایدز نام برد.
علایم بیماری مننژیت
علایم مننژیت میکروبی و ویروسی در مراحل اولیه مشابه است، اما علایم نوع میکروبی معمولا شدیدتر است و سریع تر بروز می کند (معمولا ظرف چند ساعت). در شیرخواران علایم اولیه معمولا نامحسوس است و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
خواب آلودگی غیر عادی
تب
استفراغ
اکراه در خوردن
گریه زیاد و بی تابی
در کودکان با سن بیشتر علایم بیماری شامل همه موارد فوق و نیز موارد زیر می باشد:
دوست نداشتن نورهای درخشان و صداهای بلند
خشکی عضلات، خصوصا عضلات گردن
در مننژیت میکروبی کودکان همه سنین، ممکن است به دنبال علایم اولیه، خواب آلودگی فزاینده و گاهی بیهوشی در مننژیت یا تشنج بروز کند. بعضی از کودکان مبتلا به مننژیت دچار جوش های مشخصی می شوند که از نقطه های مسطح صورتی یا ارغوانی رنگ تشکیل می شود که با فشار دادن ناپدید نمی شوند.