دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

علائم بارداری هفته اول، نکاتی راجع به آن


علائم بارداری هفته اول آنچنان برای افراد واضح نیست اما اگر بخواهیم علائم عمومی این هفته را بازگو کنیم می‌توان به درد عضلانی، تغییرات هورمونی، تغییرات عصبی و ... اشاره کرد.
در این مقاله می‌خواهیم نگاهی داشته باشیم به هفته اول بارداری یعنی جایی که همه چیز از آنجا شروع می‌شود و این که چرا از اهمیت بالایی برخوردار است.

هفته اول بارداری
واقعیت این است که هفته اول بارداری آنچنان عجیب و غریب نیست. در این هفته شما مانند قبل پریود را تجربه خواهید کرد و حتی هنوز کودکی وجود ندارد. دلیل این امر این است که هنوز تا لقاح چند هفته باقی مانده است. البته منظور ما این نیست که به هفته اول بی توجه باشید بلکه می‌توانید خودتان را آماده کرده و کارهایتان را انجام دهید.
هر زمانی که پریود می‌شوید بدنتان برای یک بارداری احتمالی خود را آماده می‌کند. در این حالت تغییرات هورمونی بسیار زیادی در بدن شما ایجاد می‌شود و بدن شما را برای لقاح طی دو هفته آماده می‌کند. به خاطر همین است که ما بارداری و شمارش معکوس را از روز اول آخرین پریود خانم‌ها تا تاریخ زایمان در نظر می‌گیریم. شاید به نظر بی دلیل برسد اما شروع زمان در نظر گرفتن برای بارداری از دو هفته اول یک استاندارد جهانی است.

علائم بارداری هفته اول
- دیواره رحم شما تخریب می‌شود و خونریزی واژن خواهید داشت.
-رحم شما برای آزاد کردن دیواره رحم منقبض می‌شود که نتیجه آن احساس درد در قسمت شکم و کمر شماست.
- نوسان در هورمون‌ها باعث می‌شود تا پیش از پریود و نیز در دوره پریودتان احساس کنید شکمتان باد کرده است.
-هورمون‌های مواج می‌تواند موجب بدخلقی و نوسانات احساسی در شما شود.
-سردرد؛ بسیاری از خانم‌ها از میگرن در زمان قاعدگی عصبانی هستند که با تغییرات هورمون‌ها نیز مرتبط است.
-در این دوره ممکن است با کاهش اشتیاق برای کارها مواجه شوید.
-نیاز مکرر به ادرار نیز می‌تواند از جمله علائم بارداری هفته اول باشد.
با این حال چنین نشانه‌هایی به خصوص برای کسانی که بارداری برایشان غیر منتظره است بیشتر مانند سندروم پیش از قاعدگی است تا نشانه‌ای از بارداری.

تغییرات فیزیکی در هفته اول
اگرچه تغییرات درونی بدن خانم‌ها از همان هفته اول آغاز می‌شود اما باز هم تغییرات فیزیکی ملموسی در هفته اول در افراد دیده نمی‌شود. از جمله نشانه‌های معمول می‌توان به مشکلات گوارشی مانند گاز معده، یبوست در بارداری، نوسانات عصبی، تهوع بارداری و تغییرات هورمونی اشاره کرد.
البته نباید فراموش کنیم که این تغییرات بین خانم‌ها متفاوت است و بسیاری از خانم‌ها تا هفته دوم بارداری متوجه این تغییرات نخواهند شد.
پزشکان معتقدند هفته اول بارداری برای شما فرصتی است که با خیال راحت به خوردن غذاهای مورد علاقه و تفریحات مورد علاقه‌تان بپردازید چرا که هفته اول غذایی که می‌خورید و یا تفریحی که می‌کنید کودکتان را تحت تأثیر قرار نخواهد داد.

رشد کودک در هفته اول بارداری
در هفته اول بارداری تغییرات چشمگیری در رشد کودک اتفاق نمی‌افتد و فقط تخمک خارج می‌شود و به سمت لوله رحم حرکت می‌کند. در واقع همانگونه که اشاره شد، شما در این هفته هنوز باردار به حساب نمی‌آیید چرا که لقاح طی دو هفته پس از پایان پریود شما اتفاق می‌افتد.
اما همانگونه که گفته شد محاسبه این هفته به عنوان هفته اول بارداری یک استاندارد جهانی است و به پزشک شما کمک می‌کند تا روز اول عادت ماهانه آخرتان را محاسبه کند. این روز روزیست که چرخه ۹ ماهه یا ۴۰ هفتگی محاسبه شده و روز پیش‌بینی شده برای زایمانتان درنظر گرفته می‌شود. 
زمانی که تخمک بارور می‌شود سلول‌ها بین ۷ تا ۱۰ روز شروع به تقسیم می‌کنند. در هفته اول کودک شما بلاستوسیست نامیده می‌شود. در هفته دوم شما می‌توانید بلاستوسیست را در دو قسمت خارجی یعنی جفت و بخش داخلی یعنی رویان در نظر بگیرید. 
اگر بیش از یک تخمک آزاد و بارور شود، زیگوت چندگانه تشکیل می‌گردد. زیگوت ۴۶ کروموزوم و به تعداد مساوی از پدر و مادر دارد. این کروموزوم‌ها مواد ژنتیکی هستند که جنسیت، رنگ مو، صفات، رنگ پوست، قد، رنگ چشم و ... را مشخص می‌کند.
 
نکاتی راجع به بارداری هفته اول 
اگر شما برنامه‌ای برای باردار شدن داشته‌اید، هفته اول را می‌توان هفته لذت و انتظار برای شما دانست. در صورتی که دمای پایه بدنتان را در زمان پریود بررسی کنید متوجه می‌شوید که دمای بدنتان در فاز لوتئال (دوره پس از تخمک گذاری) افزایش می‌یابد.
این عامل را می‌توان اولین نشانه روانشناختی دانست که نشان می‌دهد شما باردار هستید. در این زمان بهتر است که به متخصص زنان و زایمانتان مراجعه کنید و در عین حال عادات غذایی و فیزیکی خودتان را تغییر دهید.
اگر تا کنون دارویی مصرف می‌کرده‌اید و هنوز درباره آن با پزشکتان صحبت نکرده‌اید، زمان آن رسیده که این کار را انجام دهید و متوجه شوید که آیا ادامه استفاده از این داروها در زمان بارداری به صلاح شما خواهد بود یا خیر.