جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

روانشناسي اتاق كودك، چیدمان و رنگ ها


شهرزاد: فضا نخستين عنصر مورد استفاده طرح و ركن اصلي طراحي داخلي است. مثلاً اگر شما در يك اتاق باشيد در حقيقت شما در فضاي آن اتاق قرار داريد كه سقف و ديوار و پنجره مي‌تواند ارتباط دهنده فضاي آن اتاق با قسمت‌هاي ديگر باشد. هدف از طراحي داخلي، بهبود و آرامش رواني است كه براي فرززندمان به وجود مي‌آوريم.

شرايط اجراي چيدمان

براي ايجاد يك طرح خوب بايد به سه موضوع توجه كنيم:

1. شرايط موجود چيست؟ (يعني كدام عنصر منزل قابل تغيير است و كدام يك تغييرپذير نيست).

2. شرايط مطلوب شما كدام است؟ (يعني دوست داريد پس از انجام طرح چه فضاي جديدي را ببينيد.)

3. شرايط ممكن چيست؟ (باتوجه به شرايط اقتصادي، اجتماعي طرح خود را بازبيني كنيم و بعد اجرا كنيم)

يك طرح خوب از جنبه روان‌شناسي بايد تناسب، مقياس، تعادل، هماهنگي، ريتم، وحدت و كثرت داشته باشد. در صورت رعايت تمامي اين عناصر، وقتي فرزند شما از لحاظ روحي مشوش باشد،‌ با قرار گرفتن در فضاي اتاق خود به آنچنان آرامشي دست مي‌يابد كه خودتان هم باور نمي‌كنيد و بالعكس با چيدماني نامناسب، حتي ممكن است كودكي آرام نيز دچار تشويش شود. در نتيجه بايد نهايت دقت را در چيدمان و رنگ‌آميزي داشته باشيد.

روش‌هاي كاهش اضطراب با استفاده از رنگ در چيدمان

بهترين درمان مشكلات روحي و رواني، استفاده از رنگ سبز است، اين رنگ هيجان را كم كرده، تحمل را زياد مي‌كند و خنك‌كننده عصبي مفيدي نيز هست.

مثلا اگر بر روي در ورودي اتاق كودك از گلي سبز يا قاب كوچكي به رنگ سبز كه گل‌هاي ياسي و آبي فانتزي داشته باشد استفاده كنيد، مطمئناً فرزند شما ديگر خشم خود را از دست مي‌دهد، چون با ديدن رنگ سبز فشار خون كودك شما متعادل مي‌شود.

پرده اتاق كودك بهتر است از رنگ آبي با تلفيق زرد يا سبز باشد، زيرا بازتاب اين رنگ‌ها، خصوصاً در موقع خواب، آرامش خوبي را به مغز كودك شما مي‌رساند. مي‌توانيد پره اتاق كودكتان را از رنگ‌هاي ياسي همراه با صورتي كم‌رنگ تهيه كنيد زيرا اين رنگ‌ها نيز آرامشي همراه با شادي را به ارمغان مي‌آورند.

البته يادتان باشد در صورتي كه با وجود همه اين تمهيدات كودكتان باز هم احساس آرامش نكرد، شما نياز به مهارت شناختي داريد تا نوع اضطراب فرزندتان را تشخيص داده و با كمك روانشناس و افزايش آگاهي خود به او كمك كنيد.


چيدمان ميز مطالعه

ميز مطالعه كودكاني كه تازه به مدرسه مي‌روند تاثير مهمي در روند يادگيري آنها دارد. شما مي‌توانيد با اجراي چند ترفند ساده،‌ كودكتان را به درس خواندن و مشق نوشتن مشتاق كنيد. به عنوان نمونه مي‌توان ميز مطالعه كودك را به رنگ زرد متمايل به سبز تغيير داد تا هم به او آرامش  دهد و هم تحريك‌كننده فكري و تحصيلي او باشد.

رنگ قهوه‌اي براي ميز تحرير اصلاً مناسب نيست زيرا نه تنها آرامش نمي‌دهد بلكه خسته‌كنند و خستگي‌آور هم است.

تقويت حافظه با استفاده از رنگ و چيدمان مناسب ميز تحرير

مي‌توان روي مقواي رنگي كه به رنگ نارنجي و سبز باشد، چند راهكار تقويت حافظه را طراحي كرد تا كودك قبل از شروع مطالعه از آن استفاده كند. مثلا روي يك مقواي رنگي، 5 كلمه كه انتهاي آن به كلمه «ان» ختم مي‌شود را با حروف درشت يادداشت كنيد؛ مانند: امكان، زندان، نالان، خندان و... اين كار باعث تمركز فكري بيشتر مي‌شود و كودك قبل از آنكه شروع درس خواندن كند، ناخودآگاه اين كلمات را با خود مرور مي‌كند.

مي‌توانيد حتي از كلماتي شروع كنيد كه كودكتان در ديكته نوشتن نسبت به آنها ضعيف است. همينطور مي‌توانيد چند كلمه مترادف يا متضاد را به اين طريق به كودكتان آموزش دهيد مانند: سياه و سفيد، روز و شب، خواب و بيدار و...

نور چراغ خواب كودك

نور چراغ خواب اتاق كودك بايد بنفش كم‌رنگ متمايل به رنگ آبي يا رنگ آبي كم‌رنگ باشد؛ زيرا اين تركيب رنگ باعث رفع كسالت و درد مي‌شود و اگر علاقه‌اي به مطالعه نداشته باشد نيز، با اين نورها هرچه بيشتر به اين كار تشويق مي‌شود.