جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

اضطراب‌های روزمره


اضطراب‌های روزمره

رویدادهای مختلف زندگی، اجتماعی، شغلی و... که سازگاری و تعادل فرد را در برابر عوامل درونی یا بیرونی به هم می‌زند موجب اضطراب می‌شود. گویی استرس جزیی ضروری از زندگی شده است و زندگی …

رویدادهای مختلف زندگی، اجتماعی، شغلی و... که سازگاری و تعادل فرد را در برابر عوامل درونی یا بیرونی به هم می‌زند موجب اضطراب می‌شود. گویی استرس جزیی ضروری از زندگی شده است و زندگی بدون محرک‌های مختلف، یکنواخت و کسل‌کننده خواهد بود، ولی باید توجه داشت که افزایش استرس یا فشارهای عصبی عواقب خطرناکی دارد.

نشانه‌های اضطراب

سرگیجه، تهوع و اسهال، افزایش تعریق و فشارخون، تپش قلب، بی‌قراری و بی‌حوصلگی، سنکوپ، احساس گزگز و لرزش در اندام، احساس وجود توده در گلو، خستگی، اختلال در تمرکز، اختلال در خوابیدن و تکرر ادرار از نشانه‌های اضطراب است.

عوامل ایجاد اضطراب

گاه محیط کار موجب اضطراب شغلی می‌شود. هنگامی که بین خواسته‌های فرد و خواسته‌های سازمان ناسازگاری وجود داشته باشد، همچنین حجم زیاد کار برای فردی که وقت کافی ندارد یا برعکس، میزان کار کم برای فردی که مهارتی بیش از شغل خود داشته باشد، انگیزه فرد را از بین می‌برد و او را دچار استرس شغلی می‌کند. مسوولیت‌پذیری یکی از علل مهم اضطراب است و در افرادی که تصمیم آنها نقش حیاتی برای زندگی افراد دیگر دارد میزان سکته و فشار خون بیشتر است البته واگذاری قدرت تصمیم‌گیری به افراد، میزان استرس و سکته را کاهش می‌دهد. بسیاری از تحولات زندگی موجد استرس است مانند تغییر و ارتقای شغل، فقدان فرصت پیشرفت، سروصدا، گرما و سرمای زیاد، ارتعاش، نامناسب بودن وسایل کار و کارکردن خارج از ساعات کاری و... .

اگرچه ممکن است هر یک از این عوامل به تنهایی ناتوان‌کننده نباشند، ولی می‌توانند سبب مشکلات روحی و در نهایت کاهش بهره‌وری شوند. براساس جدول سنجش استرس (هولمز ـ راهه) اگر جمع نمره‌های استرس وارد شده در فاصله یک سال از ۳۰۰ بیشتر شود ، سلامتی افراد به خطر می‌افتد.

استرس‌ها

مرگ همسر ۱۰۰، طلاق ۷۳، ازدواج ۵۰، قهر زناشویی ۴۵، بازنشستگی ۴۵، تغییر در شرایط زندگی ۲۵، جدا شدن فرزندان از والدین ۲۹، تغییر محل سکونت و مدرسه ۲۰، مرخصی ۱۳، تعطیلات عید ۱۲ و... .

درمان

کاهش مصرف قهوه و شکلات، قندهای خالص و در مقابل استفاده از کربوهیدرات‌های مرکب مانند نشاسته، نان، برنج، بیسکویت، مصرف غلات سبوس‌دار، مصرف کافی مایعات، سبزی و میوه. به جای ۳ وعده غذای پرحجم، مصرف ۵ وعده کوچک، مصرف روزانه یک وعده آجیل، ورزش و تنفس عمیق برای درمان اضطراب‌های روزمره مفید است.

دکتر مهرانگیز توتونچی

پزشک عمومی