یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

زردی طبیعی نوزاد، هنگام تولد


در حدود 60 درصد از نوزادان با وزن طبیعی و حدود 80 درصد نوزادان نارس، در اولین هفته بعد از تولد، یعنی در حدود 2 تا 5 روزگی زردی می گیرند. در بعضی تنها سفیدی چشم زرد می شود و در بعضی دیگر نه تنها چشم بلکه پوست بدنشان نیز زرد می گردد. ممکن است این اولین موضوعی باشد که بعد از تولد، برای نوزاد شما پیش می آید و می تواند شما را به علت نداشتن تجربه در این باره شدیداً نگران سازد. اما بهتر است نگران نباشید و با خواندن این مقاله سطح اطلاعات خود را درباره این موضوع بالا ببرید.
زردی به چه دلیل به وجود می آید؟
گلبول های قرمز خون نوزاد، اندکی پس از تولد، شروع به تجزیه شدن می کنند. این تجزیه موجب ایجاد رنگدانه ای به نام «بیلی روبین» در خون می گردد. کبد نوزاد، تا حدود یک هفتگی توانایی تجزیه بیلی روبین را ندارد. به علت عدم تکامل ریه و عدم توانایی در جذب و دفع بیلی روبین، این رنگدانه در خون می ماند و رنگ پوست را زرد می سازد. این حالت به زردی فیزیولوژیک نوزاد معروف است. در یک سوم نوزادان این زردی اتفاق می افتد.
 
مقدار بیلی روبین خون
مقدار بیلی روبین خون را از طریق آزمایش خون اندازه گیری می کنند. اگر حداکثر میزان بیلی روبین خون نوزاد در حدود 5 تا 6 میلی گرم در صد میلی لیتر خون باشد، هیچ مشکلی برای نوزاد به وجود نمی آورد. اما اگر مقدار بیلی روبین از حد معینی بیشتر باشد باید درمان را شروع کرد. درمان زردی به صورت نور درمانی یا فتوتراپی صورت می گیرد که در مقاله مربوط به نور درمانی می توانید اطلاعات وسیع تری درباره آن به دست آورید.
 راهنمایی:
تغذیه از شیر مادر، از اوایل تولد نوزاد، می تواند در کاهش خطر زردی با پر آب نگه داشتن بدن نوزاد و تحریک مجرای گوارشی موثر باشد.
نوزادان نارس و زردی
تکامل ریه ها، در ماه های آخر بارداری صورت می گیرد و در صورتی که نوزاد نارس باشد و یا زود به دنیا بیاید، بیشتر مستعد زردی می باشد. مدت زمان و شدت زردی در نوزادان نارس بیشتر است.
 
چهار مورد از مهمترین دلایل تشدید زردی عبارت اند از:
کمبود آب بدن
تغذیه نشدن نوزاد بلافاصله بعد از تولد
استفاده از دارو هایی مانند: ویتامین K و اکسی توسین، جهت پیشرفت زایمان و تجویز دارو های گیاهی و شیمیایی برای نوزاد
تاخیر در دفع مکونیوم