چهارشنبه, ۱۳ تیر, ۱۴۰۳ / 3 July, 2024
مجله ویستا

مضرات شیرخشک برای نوزاد، دقت کنید


شیر مادر کامل‌ترین غذای موجود برای کودک است و هیچ شیری نمی‌تواند به طور کامل جایگزین شیر مادر شود.
 محققان دانشگاه علوم پزشکی تهران معتقدند: با تمام پیشرفت‌هایی که در جهت کشف مزایای شیر مادر و به دنبال آن پیشرفت کارخانه‌های تولیدکنندة شیر خشک، برای همانندسازی با شیر مادر بدست آمده، باید دانست که شیر مادر در مقایسه با پیشرفته‌ترین شیر خشک‌های ساخته شده با ترکیب مشابه، بسیار بهتر است.
هر چند شیر خشک‌های جدید ساخته شده، فاصلة بین شیر مادر و شیر گاو را تا حد امکان پر کرده‌اند، از جمله شبیه‌سازی پروتئین‌ها و چربی‌های اشباع نشده، ولی باز هم نمی توانند جایگزین شیر مادر شوند.
آمار مرگ شیر خشک‌خوران بیش از 18 برابر شیر مادر خوران است. هر ساله 15 میلیون کودک زیر 5 سال در جهان از بین می‌روند که علت عمده این مرگ و میر، بیمار‌ی‌های عفونی است.
نسبت‌های موجود بین اطفال و گروه‌های مختلف با تغذیه متفاوت از این قرار است: کودکانی که شیرمادر و شیر کمکی می‌خورند 2.6 برابر، گروهی که شیر مادر با شیر خشک و غذای کمکی می‌خورند 3.7 برابر، گروهی که شیر مادر و شیر خشک می‌خورند5.7 برابر، گروهی که شیر خشک و غذای تکمیلی دریافت داشته‌اند 15.6 برابر و در شیرخشک‌خوران صرف 18.3 برابر نوزادانی بوده است که شیر مادر خورده‌اند.
علاوه بر این تغذیه با شیر مادر به عنوان یک روش تغذیه‌ای ارجح، به واسطة امتیازات علمی و روحی-روانی، همواره مدنظر بوده و به عنوان یک انتخاب برتر از طرف مادر مطرح است. شیر مادر در بین انواع شیر قابل دسترس، مناسب‌ترین است، چرا که به طور بی‌نظیری با احتیاجات نوزاد تطبیق دارد.
گروهی از امتیازات شیردهی مادر عبارتند از: نیاز به گرم کردن ندارد، عاری از میکروب است، نیازی به ظرف و سرشیشه تمیز ندارد، خطر حساسیت و آلرژی به پروتئین شیر گاو را کاهش می‌دهد، حاوی اجزای ایمنی (ایمونوگلوبین)، ماکروفاژ ضد باکتری و ویروس است، آهن شیر مادر بهتر از آهن شیر گاو جذب می‌شود، پروتئین آن قابلیت هضم و جذب بیشتری از شیر گاو دارد و حاوی مادة پیشگیری کننده از رشد میکروب خاصی است که عامل اسهال و بیماری‌های وخیم می‌باشد.
همچنین شیر مادر حاوی کلسترول، تورین، نوکلئوتیدها و اسید چرب‌های خاصی است و موجب رشد طبیعی فک و جلوگیری از رویش نامناسب دندان‌ها می‌شود. یک تغذیه موفق با شیر مادر، تجربه‌ای راضی کننده برای هر دوی آنها خواهد بود. مادر شخصاً در امر تغذیه فرزند خود شرکت کرده و در واقع یک احساس موثر بودن و به انجام رسانیدن یک کار مهم را خواهد داشت. طفل نیز یک ارتباط نزدیک و دلخواه فیزیکی با مادرش برقرار می‌نماید. تغذیه توسط مادر همچنین فرصت برقراری یک تماس لذت بخش جسمانی بین مادر و فرزند را افزایش می‌دهد.
شیردهی برای مادر نیز مزایایی دارد؛ با اولین مکیدن، اکسی توسین آزاد می‌شود که با اثر بر رحم موجب جمع شدن سریع رحم و بازگشت آن به حالت اول و جلوگیری از خونریزی پس از زایمان می‌شود.
شیر دادن از ابتلا به سرطان پستان تا حد زیادی جلوگیری می‌کند و چربی اضافی که مادر به میزان 2 کیلوگرم در دوران حاملگی پیدا کرده، با شیر دادن از بین می‌رود. اگر مادر مدت 2 سال شیر بدهد، اضافه وزن ناشی از بارداری وی برطرف خواهد شد.