چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ویتامین و آهن برای کودک، نیاز ضروری


ویتامین ها موادی هستند که مقدار جزیی آن ها برای سوخت و ساز و رشد کودکان ضرورت دارد. این مواد باید از راه غذا و دارو به کودک داده شوند. در این قسمت مقدار نیاز کودکان به ویتامین A و D و آهن بیان می گردد.
ویتامین A
ویتامین A برای رشد و سلامت سلول های پوششی ریه، روده، دستگاه ادراری، چشم، رشد استخوان و دندان ها ضرورت دارد. ویتامین A در شیر مادر، کره، زرده تخم مرغ و سبزیجات سبز وجود دارد. اگر مادر شیرده این مواد را تخورد دچار کمبود این ویتامین می گردد. احتیاج روزانه نوزادان در سال اول تولد 1500 واحد بین الملل و کودکان بزرگ تر 1800 تا 4500 واحد می باشد، بنابراین باید به نوزاد خود از روز 15 تولد، روزانه 15 تا 20 قطره (1500 واحد) ویتامین A به شکل قطره مخلوط با ویتامین D بدهید.
 
ویتامین D
ویتامین D برای رشد استخوان ها و دندان های کودک لازم است. کلسیم و فسفر موجود در شیر مادر به وسیله این ویتامین از روده ها جذب می گردد و روی استخوان ها می نشیند و استخوان ها رشد می کنند و محکم می شوند. این ویتامین در غذاها به مقدار جزیی وجود دارد، ولی خود بدن آن را می سازد. اگر بدن نوزاد یا کودک در معرض نور خورشید قرار گیرد، اشعه ماوراء بنفش نور خورشید روی چربی پوست بدن اثر می گذارد و در بدن کودک ویتامین D ساخته می شود. برای تامین ویتامین D بدن کودک، باید در دوران شیردهی و از روز 15 تولد به او ویتامین D را به صورت قطره دارویی بدهید. می توانید روزانه 15 تا 20 قطره (یک میلی لیتر) همراه ویتامین A یا مولتی ویتامین به فرزندتان بدهید. مصرف زیاد این ویتامین موجب مشکلات و مسمومیت می شود.
آهن
آهن برای ساخته شدن هموگلوبین خون (ماده ای که اکسیژن هوا را از ریه به سلول های بدن می رساند) نیاز است. منشا آهن غذاهایی مانند گوشت قرمز، زرده تخم مرغ، سبزیجات سبز، حبوبات و آجیل است. نوزادان 4 تا 6 ماه اول تولد به علت دریافت آهن از مادر در دوران بارداری نیاز به آهن ندارند، ولی هنگامی که وزن فرزندتان به دو برابر وزن زمان تولد رسید به آهن نیاز پیدا می کند و باید به صورت قطره دارویی به او داده شود.
آهن به شکل قطره جداگانه یا همراه با مولتی ویتامین که در هر میلی لیتر آن 20 میلی گرم آهن خالص دارد در داروخانه ها در دسترس است. می توانید روزانه 15 تا 20 قطره به کودک بدهید. اگر به کودک شیرخوار آهن داده نشود دچار کم خونی می گردد. دادن قطره آهن ممکن است موجب سیاه شدن مدفوع کودک گردد. اگر آهن بیش از حد به کودک داده شود ممکن است موجب یبوست و حتی مسمومیت گردد. نوجوانان نیز به علت رشد سریع برای جلوگیری از کم خونی نیاز به آهن دارند که باید از راه غذا یا به صورت دارو داده شود.