دوشنبه, ۲۸ خرداد, ۱۴۰۳ / 17 June, 2024
مجله ویستا

داستان‌های قرآنی و توانايی جذب مخاطب میلیاردی


ایبنا: «عرفان نظرآهاري» نويسنده و شاعر حوزه‌ كودك و نوجوان با اشاره به اشتراك برخي از داستان‌هاي قرآن ‌كريم با روايات كتاب‌هاي مقدس ساير اديان ابراهيمي، آنها را قابل ارايه به جمعيت چند ميليارد نفري اين اديان دانست.

به نقل از ستاد خبري نوزدهمين نمايشگاه بين‌المللي قرآن كريم، نظرآهاري گفت: داستان‌هاي قرآن به دليل ماهيت معنوي‌شان توانايي برقراري ارتباط با تمام گروه‌هاي سني را دارند و اين رابطه‌ فراتر از زمان و مكان است، زيرا ذات و گوهر انسان را مخاطب قرار مي‌دهد.

وي تصريح كرد: داستان‌هاي برگرفته از كلام وحي تاويل‌گرا و باطني هستند و قابليت گسترش دارند و علت پايدار بودنشان رموز نهفته در اين آثار است كه رمزگشايي از آن‌ها مي‌تواند دريچه‌هاي تازه‌اي را بر روي مخاطبان، به‌ ويژه كودكان و نوجوانان در فهم داستان‌هاي قرآني بگشايد.

نويسنده‌ كتاب «پيامبري از كنار خانه‌ ما رد شد» اضافه كرد: لازم است با رمزگشايي از اين داستان‌ها، تعريف جديدي از آنها ارائه شود تا مشخص شود هر كدام از عناصر قرآن در معناي عميق‌تري به كار رفته است.

اين منتقد ادبي گفت: برخي از نويسندگان به يك بازنويسي ساده از متن قرآن‌كريم اكتفا كرده‌اند و تاويل و تفسير و رمزگشايي در آثارشان به ندرت اتفاق افتاده است و اين چيزي است كه جاي آن در ارزيابي ادبيات قرآني كم است. از طرف ديگر برقراري ارتباط داستان‌هاي قرآن با دنياي معاصر وظيفه‌ نويسندگان ديني است و آنها مي‌توانند اين آثار را به روزگار مدرن گره بزنند.

نظرآهاري در پاسخ به اين سوال كه آيا لزوم وفاداري نويسنده به متن قرآن‌كريم باعث محدوديت وي در نگارش داستان‌هاي مذهبي مي‌شود، گفت: نويسنده در عين وفاداري به متن قرآن‌ كريم مي‌تواند به رمزگشايي از داستان‌هاي قرآني بپردازد، براي نمونه پژوهش‌هاي جلال ستاري در اين زمينه مي‌تواند راهگشاي نويسنده‌هاي حوزه‌ داستان‌ مذهبي باشد.

وي با تاكيد بر اهميت نگارش داستان‌‌هاي قرآني براي كودكان افزود: نويسنده قبل از نگارش يك اثر بايد مطالعه داشته باشد، زيرا روايت معمولي چيزي نيست كه كودكان انتظار آن را دارند و آنها هميشه به دنبال ديدن دريچه‌هايي جديد در اين‌گونه آثار هسستند.

اين نويسنده‌ حوزه‌ كودك و نوجوان در پايان به مخاطبان داستان‌هاي برگرفته از كلام وحي اشاره كرد و گفت: بسياري از داستان‌هاي قرآني در كتاب‌هاي مقدس اديان ديگر هم به چشم مي‌خورد و با توجه به جمعيتي كه اديان ابراهيمي دارد، اين آثار مي‌تواند چند ميليارد مخاطب داشته باشد.

عرفان نظرآهاري، نویسنده و شاعر کودکان و نوجوانان، سال ۱۳۵۳ در تهران زاده شد. او کارشناس ادبیات انگلیسی است. مدرک دکترای خود را در رشته زبان و ادبیات فارسی دریافت کرده و هم اکنون دانشجوی دوره‌ دکترای تاریخ فلسفه است. آثار متعددی در حوزه‌ ادبیات کودک و نوجوان از او منتشر شده است.

«راز مرواریدهای شهرزاد»، «در سینه‌ات نهنگی می‌تپد»، «پیامبری از کنار خانه‌ي ما رد شد»، «لیلی نام تمام دختران زمین است»، «جوانمرد نام ديگر تو»، «من هشتمین آن هفت نفرم»، «پرنده ماهی» و «پشت کوچه‌های ابر» كه به عنوان برگزیده‌ جشنواره‌ کتاب کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان انتخاب شد برخي از آثار اين نويسنده در حوزه‌ كودك و نوجوان است.