دوشنبه, ۱ مرداد, ۱۴۰۳ / 22 July, 2024
مجله ویستا

کمبود کلسيم زنان باردار و تاثیر در وزن نوزادان


ایسنا: کمبود کلسيم در سطح سرمي زنان باردار يکي از دلايل مهم تولد نوزادان با وزن پايين است.

ليدا مقدم بنائم، استاديار گروه مامايي دانشکده علوم پزشکي دانشگاه تربيت مدرس با توجه به شواهد مبني بر تاثير عناصر كمياب بر پيامد بارداري مطالعه‌اي را با هدف بررسي ارتباط اين عناصر در خون مادر و نيز بندناف با وزن كم هنگام تولد نوزاد انجام داده است.

اين مطالعه مقطعي تحليلي بر روي 344 مادر باردار و نوزادان آن‌ها كه در بخش زايمان بيمارستان مريم و ولي‏عصر(عج) و اكبرآبادي زايمان كردند، انجام شد و غلظت سرمي آهن، روي، مس، منيزيم و كلسيم خون مادر و بند ناف اندازه‏گيري شد.

اطلاعات جمع‏آوري شده با كمك نرم‏افزار آماري SPSS نسخه 13 و با استفاده از آزمون‏هاي آماري توصيفي و تحليلي(آزمون مربع كاي و رگرسيون لجستيك) مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت. سطح معني‏داري در نظر گرفته شد.

يافته‌هاي بدست آمده از اين مطالعه نشان داد: ميانگين سن مادران باردار 3/5±27/02 سال، مدت بارداري 3/1±38/9 هفته و تعداد وزن كم هنگام تولد 13 نوزاد(5/3 درصد) بود. ميزان كمبود عناصر در مادران شامل روي 7/26 درصد، مس 5/53 درصد، منيزيم 4/72 درصد، آهن 6/0 درصد و كلسيم 4/49 درصد و در نوزادان شامل روي 5/3 درصد، مس 6/41 درصد، منيزيم 4/67 درصد، آهن 2/3 درصد و كلسيم 3/2 درصد بود. در آزمون مربع كاي بين كمبود كلسيم مادر در دو گروه با وزن كم هنگام تولد نوزاد ارتباط معني‏دار و در رگرسيون لجستيك يك ارتباط معكوس معني‏دار بين سطح سرمي كلسيم مادر با وزن كم هنگام تولد يافت شد.

نتايج حاکي از آن است که وزن كم هنگام تولد نوزاد در مادران با كمبود كلسيم بيشتر ديده مي‏شود و بقيه عناصر ارتباطي با وزن كم هنگام تولد نوزاد نشان نداد. توصيه مي‏شود مطالعات دقيق‏تر و وسيع‏تري در مورد آثار اين عناصر بر يكديگر در مادر و جنين و نيز اثر آن‏ها بر پيامد دوران بارداري و نوزادي انجام شود.