شنبه, ۱۸ اسفند, ۱۴۰۳ / 8 March, 2025
مجله ویستا

بارداری و اشتهای زیاد


پرسش: من هفته 15 باردارم ابتدا اشنتهایم بسیار زیاد شد و باعث چاقی بسیار من شد یعنی در 15 هفته حدود 6-7 كیلو .

پاسخ: میزان اضافه وزن در دوران بارداری، به مقدار وزن قبل از بارداری مادر بستگی دارد. شما وزن و قد قبل از بارداری خود را بیان نكردید، تا شاخص توده بدنی تان را حساب كنم. با استفاده از توضیحات زیر می توانید مقدار افزایش وزنی كه در دوره بارداری باید داشته باشید، محاسبه كنید:
شاخص توده بدنی مادر یا BMI از تقسیم وزن(به كیلوگرم) به مجذور قد(به متر) به دست می ‌اید.
اگر زنی در اغاز بارداری دارای BMI كمتر از 19.8باشد، توصیه می‌ شود افزایش كل وزن او بین 12.5 تا 18 كیلوگرم باشد.

اگر این میزان بین 19.8تا 26 باشد، افزایش وزنش باید 11.5تا 16 كیلوگرم در طول بارداری باشد و اگر مقدار BMI او بین 26 تا 29 باشد لازم است بین 7.5 تا 11 كیلوگرم اضافه وزن پیدا كند.
افراد چاق كه دارای BMI بالای 26 هستند هم اگر 6 كیلوگرم وزن بگیرند افزایش وزن شان مناسب است. این افزایش وزن بارداری، 50 درصد مربوط به مادر و 50 درصد مربوط به جنین و ضمایم بارداری است.

مادر در سه ماهه اول بارداری، نیازی به انرژی اضافه ای ندارد و در انتهای سه ماه اول وزن قابل توجهی نباید اضافه كند. شما در سه ماهه اول 6 كیلوگرم اضافه وزن داشتید، باید توجه كنید كه به هیچ وجه از این به بعد به دنبال كاهش وزن نباشید.

كاهش وزن در دوران بارداری، برای جنین بسیار خطرناك خواهد بود، بلكه باید سعی كنید از این به بعد، افزایش وزن منطقی داشته باشید تا هم جنین به میزان كافی رشد كند و هم در زمان زایمان دچار مشكل نشوید. بنابراین به دنبال كاهش این 6 كیلوگرم اضافه شده نباشید و سعی كنید از این به بعد به میزان مناسب وزن اضافه كنید.

مراجعه به یک متخصص تغذیه برای دریافت برنامه كامل غذایی مفید خواهد بود. همچنین، باید مرتب وضعیت خودتان و جنین را با متخصص زنان چک كنید. در این ماه‌ها بسیاری از خانم‌ها برحسب عقاید اشتباهی مثل انكه باید به اندازه ۲ نفر غذا بخورند، پرخوری می‌كنند، درصورتی كه اصل فراموش نشدنی خوب خوردن است نه زیاد خوردن.در سه ماهه دوم بارداری، مادران باید روزانه 300 كالری بیشتر از زمان شروع بارداری مصرف كنند، بنابراین خانم ها در 3 ماهه دوم بارداری نیاز به غذاهای پر انرژی تری دارند.

مصرف شیر و لبنیات ۳ واحد در روز برای خانم های باردار از نوع كم چرب توصیه می شود. مصرف گوشت ماهی حداقل ۲ بار در هفته، مصرف روزانه ۱ تا ۲ عدد گردو اگر می خواهند فرزندشان ضریب هوشی بالایی داشته باشد، مصرف كنجد كه هم كلسیم را تامین می كند و هم امگا۳ بالایی دارد و هم روی ضریب هوشی كودك تاثیر می گذارد، توصیه می شود. در نهایت مصرف چربی های جامد و چربی های حیوانی را باید كاهش داد و در عوض مصرف روغن های مایع گیاهی به ویژه روغن كانولا كه امگا۳ زیادی دارد را باید بالا برد. مصرف میوه و سبزی نارنجی به ویژه هویج و زردالو به خاطر بتاكاروتنی كه به ویتامین A تبدیل می شود بسیار توصیه شده زیرا روی رشد جنین و سلامت ان تاثیر می گذارد.

در 3 ماهه سوم كه جهش سریع رشد جنین اتفاق می ‌افتد افزایش انرژی باید نسبت به زمان قبل از بارداری به 450 كیلوكالری برسد. این انرژی افزوده‌ شده را نباید منحصرا از منابعی كه فقط انرژی دارند، تامین كرد؛ بلكه باید از منابع انرژی ‌‌های دیگر كه نیازهای افزوده شده ی مادر به مواد معدنی و پروتئین‌ ها را هم تامین می‌ كند، استفاده كرد؛ چرا كه مادر در دوران بارداری، كلسیم و ویتامین‌ ها را در اختیار بچه‌ می‌ گذارد تا بتواند به رشد و تقسیمات سلولی ادامه دهد، بنابراین بهتر است به كیفیت غذای خود توجه كند. 

در دوران بارداری مادر باید روزانه 3 واحد لبنیات كم چرب(هر واحد معادل یك لیوان یا 240 سی ‌سی شیر یا سه چهارم لیوان ماست یا 2 لیوان دوغ است)، دانه ‌ها و مغزهای حاوی كلسیم، كنجد و بادام مصرف كند.

یک نكته ی مهم این كه اگر چه مساله ی كیفیت غذای مادران به توان اقتصادی بستگی دارد اما لزوما وابسته به این مساله نیست. مادران اگاه كه به دانش تغذیه اعتقاد دارند با هر امكانات مالی می‌ توانند تغذیه كامل و كافی تهیه كرده و با تلفیق امكانات در دسترس، نیازهای بدن خود و جنین را فراهم كنند.

استفاده ی توام غلات و حبوبات، 2 تا 3 واحد میوه و 700 گرم سبزیجات می‌ تواند هم نیازهای ویتامینی را برطرف كند و هم مانع از ابتلا به یبوست شود.

برای عضویت در خبرنامه نی نی بان و اطلاع از بهترین و پربیننده ترین مطالب، کافی است یک بار فرم عضویت ما را از اینجا پر کنید.