سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
ادبيات كودك و نوجوان، جای افسانهها خالی است
فارس: افسانههاي ايراني از ديرباز نقل هر محفلي بود، اما به دليل عدم توجه نويسندگان و كارگردانان كشورمان به ساخت انيميشن و خلق آثاري همچون «افسانههاي ناب ايراني »، نسل جوان به خواندن آثار غربي روي آورده و اين شبيخون، ناتو و تهاجم فرهنگي در آينده بيداد خواهد كرد.
ژانر تخيلي و فانتزي سبكي در ادبيات است كه بيشتر كشورهاي پيشرفته از اين ژانر به خلق آثار به يادماندني و جهاني براي گروه سني كودك و نوجوان ميپردازند.
در ژانر تخيلي، نويسنده به خلق آثار درباره حيات فرا زميني و موجودات بيگانه ميپردازد و به اشياء و موجودات غير واقعي، تشخص بخشيده و روح و جان را در آنها دميده تا فضايي تازه و گاهي علمي و ارزشي را به تصوير ميكشد.
برخي از نويسندگان براي خلق آثار تخيلي افكار و ذهن خود را رها كرده تا به آينده بروند و آنچه كه باعث پيشرفت علم و تكنولوژي ميشود را به تصوير بكشند يا مخاطبان خود را با فضاي خارج فرا محيطي آشنا كرده يا به نوعي رعب و وحشت را در آنها ايجاد كنند.
دنياي فانتزي و تخيلي در دنيايي دور از واقعيات شكل ميگيرد و به نوعي با آميزش تخيلات نويسنده و شخصيت پردازي به تصوير كشيده ميشود و اسطورههايي با عنوان سيندرلا، زورو، آليس در سرزمين عجايب، پينوكيو، شنل قرمزي، فيلم حلقهها و هريپاتر ساخته كه تا پايان دوره كودكي در ذهن كودكان و نوجوانان باقي ميماند.
چند سالي است كه داستانهاي «هريپاتر» نوشته جيكي رولينگ و «آليس در سرزمين عجايب» به قلم لوئيس كارول به نگارش در آمدهاند و امروز روي موج احساس مخاطبان به ويژه كودك و نوجوان قرار دارد؛ نويسنده در خلق اين اثر به رويدادها و حوادثي ميپردازد كه در وجود مخاطب رعب و وحشت ايجاد كرده و راه مواجه با آن را نيز به آنها نشان ميدهد.
نويسندگان و كارگردانان بسياري در كشورمان زندگي ميكنند و به افسانههاي قديم ايراني همانند «دختر شاه پريان» و «شاهنامههاي رستم و سهراب» آشنايي داشته و در برخي از آثار خود به آن نيز اشاره ميكنند؛ اما آنها به خلق آثار جهاني و به ياد ماندني توجه نداشته و داستانهايي شگفتانگيز و دوستداشتني را براي كودكان و نوجوانان به يادگار نميگذارند.
در سالهاي اخير شاعران و نويسندگان بسياري شخصيت «پري» را مظهر زيباي دانسته و به نوعي در داستانهاي عاميانه و سنتي از آن به عنوان موجودي افسانهاي و بسيار زيبا ياد ميكنند، اما تاكنون هيچ اثري همانند «آليس در سرزمين عجايب» كه بتواند جوانان و نوجوانان كشورمان را به خود جلب و جذب كند، ساخته و روانه بازار نشده است؛ اين امر حاكي از آن است كه برخي از نويسندگان به خلق آثار جهاني و ماندگار توجه نداشته و سعي بر آن دارند تا اثري بيمحتوا و بيارزش را به نسل جوان ارائه كنند.
اگر آثار مربوط به گروه سني جوان و نوجوان به مسائل فرازميني و تخيلي اختصاص نيابد و در آن مباحث مربوط به واقعيت نيز آورده شود قطعأ ماندگاري توليدات كشورهاي غربي در ذهن كودكان و نوجوانان كشورمان كمرنگ و آثار و توليدات داخلي در ذهن آنها بيشترماندگار خواهد شد.
افسانههاي ايراني از ديرباز نقل زبان هر ايراني و هر محفلي بود اما چرا نبايد نويسندگان و كارگردانان كشورمان به ساخت انيميشن و خلق آثاري همچون «افسانههاي ناب ايراني» بپردازند و نسل جوان را از مشاهده و خواندن آثار كشورهاي غربي دور كنند، اين يك فقدان بوده و اگر هنرمندان به جبران اين كمبود نپردازند همچنان شبيخون، ناتو و تهاجم فرهنگي در كشورمان بيداد خواهد كرد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست