دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

فقط خانم ها بخوانند!


همه خانم ها با رسیدن به سن یائسگی دچار ناراحتی هایی می شوند که تغییرات هورمونی منشا آن خواهد بود. کاهش ترشح استروژن خطر پیشرفت بیماری های مزمن از جمله سرطان، دیابت و پوکی استخوان را افزایش می دهد.پوکی استخوان بیماری است که نیاز به توجه خاصی دارد زیرا کاهش هورمون ها موجب تحلیل سطح تراکم استخوان ها می شود. محققان تاکید می کنند که خانم ها می توانند از 5 سال پیش از دوران یائسگی اقدامات پیشگیرانه را انجام دهند زیرا در این زمان هر سال 2 تا 6% از توده استخوانی کاهش می یابد.
چه رابطه ای میان دوران یائسگی و پوکی استخوان وجود دارد؟
طی نخستین سال های زندگی و تا حدود 30 سالگی، بدن توانایی حفظ تعادل میان کاهش توده استخوانی و تولید مجدد آن را دارد. پس از آن بین 30 تا 35 سالگی، کاهش سلول های استخوانی بسیار سریع تر از تولید خواهد بود. تعلیق در سیکل های قاعدگی طی دوران یائسگی ( حدود سن 50 سال) موجب تشدید قابل توجه کاهش توده استخوانی می گردد و زمانی که سطح استروژن کاهش می یابد، استخوان ها ضعیف تر شده و مستعد شکستگی می شوند.

فقط خانم ها بخوانند!


عوامل خطر ابتلا به پوکی استخوان
خانم هایی که سابقه خانوادگی کاهش توده استخوانی یا پوکی استخوان را دارند بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به این بیماری هستند. با این حال، علل زیر نیز می تواند روند بیماری را تشدید کند:
    اضافه وزن
    بی تحرکی
    لاغری مفرط یا جثه کوچک
    مصرف داروهای کورتیکواستروئید
    ابتلا به کم کاری تیروئید
    رژیم غذایی محدود از کلسیم و ویتامین D
    مصرف زیاد نوشیدنی های الکی و سیگار کشیدن
آیا می توان روند تحلیل توده استخوانی را کندتر کرد؟
در وهله اول باید توجه داشت که پس از تحلیل حجم استخوانی به سختی می توان آن را جبران کرد. با این حال، برای کاهش خطرات آن می توان سبک زندگی سالم تری را در پیش گرفت تا سلامت استخوان ها را تضمین کند.توصیه می شود نکات زیر را قبل و بعد از دوران یائسگی رعایت کرد تا از کاهش توده استخوانی و بیماری های مرتبط با آن پیشگیری شود.

ویتامین D
بدن برای جذب کلسیم و تثبیت آن در استخوان ها نیاز به مقدار کافی ویتامین D دارد. این نیاز در دوران بزرگسالی 800 واحد در روز است که پس از 50 سالگی به 1000 واحد در روز می رسد. غلات سرشار از ویتامین D، شیر، زرده تخم مرغ،ماهی آب شور و جگر جزمنابع غنی این ویتامین هستند.
مصرف بیشتر کلسیم
کلسیم یکی از مهم ترین عناصر غذایی برای سلامت استخوان هاست زیرا بخشی از اجزای سازنده سلول های آن محسوب می شود. از سن 30 تا 35 سال، توصیه می شود روزانه 1200 میلی گرم کلسیم مصرف شود. با نزدیک شدن به دوران یائسگی این مقدار باید به 1500 میلی گرم برسد. از جمله مواد غذایی سرشار از کلسیم می توان به شیر و لبنیات، سبزیجات سبز مانند کلم بروکلی، ماهی های دریایی، شیر سویا، آب پرتقال و مکمل های کلسیم اشاره کرد.
اجتناب از دریافت زیاد سدیم
کلیه ها قبل از کلسیم، سدیم را جذب می کنند و مصرف بیش از حد نمک می تواند برای استخوان ها مضر باشد. خوراکی شور و نمک دفع کلسیم از طریق ادرار را افزایش می دهد.
ورزش
یکی از بهترین روش ها برای حفظ سلامت استخوان ها انجام منظم تمرینات ورزشی است. تحرک و تلاش دست ها و پاها هنگام دویدن، پیاده روی، شنا و دمبل زدن به پیشگیری از بروز پوکی استخوان کمک می کند.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار می‌دهد.