چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
درمان ترک پا با چند روش موثر خانگی
در این مطلب سعی کردهایم همه چیز را در مورد ترک پا برایتان توضیح بدهیم؛ از علائم و دلایل گرفته تا راهکارهای درمان ترک پا به شکل خانگی و همچنین راههای پیشگیری از بروز مجدد آن.
علائم ترک پا
پیش از اینکه راهکارهای درمان ترک پا را برایتان بگوییم، ابتدا باید تشخیص بدهید که آیا مشکل شما واقعا ترک پاست یا فقط کمی خشکی پوست است که با سابیدن میتوان آن را برطرف کرد.
ترک پا علائم گوناگونی دارد که بعضی از آنها شایعتر از بقیه هستند. اگر این علائم برای مدت طولانی درماننشده باقی بمانند ممکن است شدیدتر بشوند. در این بخش با علائم ترک پا آشنا میشوید:
۱. زبر و خشن شدن پوست
زبر و خشن شدن پوست پاشنهی پا ابتداییترین علامت ترک پاست. در این مرحله ترکهای پاشنه هنوز ظاهر نشدهاند. این مرحله، یعنی قبل از اینکه ترکها بهوجود بیایند بهترین زمان شروع درمان است.
اگر متوجه شدید که پوست اطراف پاشنهی پاهایتان به سفیدی میزند و زبر و خشن شده است این احتمال وجود دارد که ترک ایجاد شود، بنابراین بهترین کار این است که در همین مراحل اولیه درمان را شروع کنید.
۲. کنده شدن پوست پاشنه
این نشانه نیز به مراحل اولیهی ترک پاشنه مربوط است. اگر پوست کنارههای پاشنهی پاهایتان کنده شده، زمان آن است که درمان را شروع کنید. اگر در مراحل اولیه، درمان را جدی نگیرید ترکها ظاهر میشوند و پس از آن بهسختی میتوانید آنها را برطرف کنید.
۳. ترکخوردگی روی پاشنه
یکی از نشانههای بعدی ترک پا، ترکهای قابل مشاهدهای هستند که روی پاشنه و اطراف آن بهوجود آمدهاند. این علائم با قرمزی و پوسته پوسته شدن همراه است.
۴. خارش پا
وقتی ترکها در کف پا در حال شکلگیری هستند، پوستِ روی پا کشیده میشود و خارش ایجاد میکند.
اگر دیدید پاهایتان بیش از حد معمول خارش دارد یا زندگی روزمرهتان را با مشکل روبهرو کرده، بهتر است قبل از تشدید علائم درمان مناسب را در پیش بگیرید.
۵. کهیر یا راشهای خارشدار
اگر ترک پا را درمان نکنید و روی پاهایتان را که پوستش سفت و کشیده شده است بخارانید، احتمالا دچار کهیر یا راش خواهید شد.
وجود کهیر یا راش علامت آشکاری است که نشان میدهد باید درمان ترک پا را شروع کنید. با شروع درمان، کهیر و خارش متوقف میشود اما اگر صرفا بخواهید کهیر و خارش ناشی از آن را درمان کنید و به فکر درمان ترک پاشنه نباشید فایدهای ندارد و کهیر مجددا عود خواهد کرد.
۶. خونریزی یا ترشح از ترکهای پاشنه
اگر درمان ترک پاشنه را جدی نگیرید و برای مدتی طولانی آن را به حال خود رها کنید، ترکها عمیقتر میشوند؛ با عمیقتر شدن آنها لایههای زیری پوست هم آسیب خواهند دید.
این آسیب میتواند موجب خونریزی یا ترشح چرک از ترکها شود. اگر چنین اتفاقی بیفتد، پای ترک خوردهی شما مستعد عفونت خواهد بود.
۷. تشدید علائم در طول فصل زمستان
اگر ترک پاشنه داشته باشید خواهید دید که علائم آن در فصل زمستان بدتر میشود. هوای سرد، پوست را تحریک میکند و باعث خشکی و خارش بیشتر میشود. اگر در حال درمان ترک پاشنهی پاهایتان هستید، وقت را از دست ندهید و سعی کنید قبل از شروع فصل سرما درمان را کامل کنید تا علائم آن بدتر نشود.
علت ترک پاشنه پا چیست؟
دلایل گوناگونی برای ترک خوردن پاشنهی پا وجود دارد که در این قسمت به برخی از آنها را اشاره میکنیم:
۱. خشکی پوست
اگر پوستتان بهطور طبیعی خشک است باید مرتب از مرطوبکننده استفاده کنید و از پاهایتان بیشتر مراقبت کنید. اگر پوست خشک را به حال خود رها کنید، به ترک پاشنه دچار خواهید شد. اینکه هر روز برای سابیدن و مرطوب کردن پاهای خود چند دقیقه وقت بگذارید خیلی بهتر از این است که به دنبال درمان ترک پا باشید، مخصوصا در انتهای زمستان.
۲. ایستادنهای طولانیمدت
اگر معمولا زمانهای طولانی سرپا هستید، احتمال اینکه به ترک پاشنه دچار شوید، زیاد است. اگر شغلتان ایجاب میکند که تمام روز روی سطح سخت یا پاشنهی کفشتان بایستید، بهتر است از کاپ پاشنه (heel cup) استفاده کنید تا وزنتان روی پاشنهها بهتر توزیع شود.
۳. چاقی
چاقی و اضافه وزن نیز یکی از دلایل ترک پاشنهی پاست. پاشنهی پا وزن بدن را تحمل میکند و بنابراین اگر اضافه وزن داشته باشید، پاشنهی پاهایتان آسیب خواهد دید. در واقع این وزن اضافی باعث ترکخوردگی پاشنه میشود. پس برای پیشگیری از ترک پاشنه توصیه میشود یک برنامهی کاهش وزن برای خود در نظر بگیرید.
۴. برخی بیماریها
اگر دچار دیابت، اگزما، مشکلات تیروئید، پسوریازیس یا بیماری پای ورزشکاران هستید، احتمال اینکه مرتبا به ترک پاشنه دچار شوید زیاد است، اما ترک پاشنهی پا مشکلی نیست که مجبور باشید آن را تحمل کنید چون درمانهایی وجود دارد که به برطرف شدن آن کمک میکند.
۵. بالا رفتن سن
با افزایش سن، بدن شما بهتدریج چربی طبیعیاش را از دست میدهد و در نتیجه رطوبت و قابلیت ارتجاعیاش کم خواهد شد. به دلیل خشکتر شدن پوست، پوست پاشنهی پاهای شما هم شروع به ترک خوردن میکند. هیچکس نمیتواند جلوی بالا رفتن سن را بگیرد اما با رعایت نکاتی که در ادامه خواهیم گفت میتوانید از ترک خوردن پاشنهی پاهای خود پیشگیری کنید.
۶. زیاد در معرض آب بودن
شاید برایتان عجیب باشد اما واقعیت این است که زیاد در معرض آب بودن نیز میتواند چربیهای طبیعی پوستتان را از بین ببرد. حمامهای طولانیمدت یا ایستادن در آب برای زمان طولانی پوست پاهایتان را خشک میکند و باعث ترکخوردگی آن میشود.
۷. هوای سرد
پیشتر گفتیم که در فصل زمستان علائم ترک پا تشدید میشود. پس سرمای هوا هم میتواند یکی از علتهای ترک پاشنهی پا باشد. رطوبت پایینِ هوای سرد، مانند سیستم گرمایشی منزل، اتومبیل یا محل کارتان، پوست شما را خشک میکند.
۸. صابونهای ناملایم
اگر از صابونی استفاده کنید که خاصیت مرطوبکنندگی نداشته باشد، پوست اطراف پاهایتان خشک میشود و با ادامهی استفاده از این نوع صابونها و برطرف نکردن خشکی پوست، دچار ترک پاشنه خواهید شد.
درمان های خانگی ترک پا
حالا که علائم ترک پا و دلایل ایجاد آن را دانستید، زمان آن است که به بحث اصلی یعنی درمان بپردازیم. درمان ترک پا نه هزینهی خاصی دارد و نه داروی خاصی نیاز دارد. درمانهای خانگی زیادی وجود دارد که به شما کمک میکند یکبار برای همیشه از ترک پا خلاص شوید. و اما متداولترین شیوههای درمان ترک پا:
سابیدن سلولهای مُردهی پوست
چطور میتوانیم پوست مردهی پاشنه را از آن جدا کنیم؟ یکی از رایجترین شیوهها استفاده از سنگ پاست. ابتدا پای خود را کمی در آب گرم و صابون قرار بدهید تا پوست مردهی روی پاشنه نرم شود. سپس با استفاده از سنگ پا این ناحیه را بسابید تا سلولهای مرده از آن جدا شوند. سپس پاهای خود را خشک کنید و به آنها مرطوبکننده بمالید.
عسل
عسل یک مادهی طبیعی است که برای درمان ترک پاشنه بسیار مؤثر است، زیرا پوست را بهطور طبیعی مرطوب میکند. میتوانید یک فنجان عسل را در یک لگن کوچک آب گرم حل کنید و پاهای خود را در آن قرار بدهید.
روغن نارگیل
روغن نارگیل یکی دیگر از درمانهای طبیعی ترک پاست که نهتنها به مرطوب کردن پوست کمک میکند بلکه به دلیل خواص ضدقارچی و ضدمیکروبیاش برای درمان ترک پا مفید است. روغن نارگیل برای ترکهای عمیقتر عالی است.
قبل از خواب پاهای خود را بسابید، آنها را کاملا به روغن نارگیل آغشته و جورابهای نخی تمیز به پا کنید. صبح بعد از بیدار شدن از خواب، جورابها را دربیاورید و پاهای خود را مانند معمول بشویید. این کار را هر روز انجام بدهید تا ترکها کاملا برطرف شوند.
روغنهای گیاهی
برای درمان ترک پا بهغیر از روغن نارگیل، از انواع دیگر روغنهای گیاهی نیز میتوانید استفاده کنید. درست مانند آنچه در مورد روغن نارگیل گفتیم ابتدا پاها را با سنگ پا بسابید و بعد از مالیدن روغن گیاهی، جوراب بپوشید و بخوابید.
پماد ویکس
یکی دیگر از درمانهای رایج ترک پا استفاده از پماد ویکس قبل از خواب است. به پاهای خود ویکس بمالید، جورابهای تمیز به پا کنید و بخوابید. صبح میتوانید پاهای خود را بشویید. این کار را هر روز و تا زمانی که از نتیجه راضی باشید، انجام بدهید.
شیر
شاید تعجب کنید اگر بدانید شیر برای لایهبرداری پوست مفید است و به آن درخشش و طراوت میدهد. اسید لاکتیک و آلفاهیدروکسی اسید موجود در شیر به برطرف کردن خشکی پوست کمک میکند. یک فنجان شیر را به یک لگن کوچک آب گرم اضافه کنید و پاهای خود را بهمدت ۱۰ دقیقه در آن قرار بدهید.
پارافین واکس
پارافین واکس نهتنها راه خوبی برای سابیدن پوست زبر و مرده است بلکه به مرطوب کردن پوست هم کمک میکند. مقداری پارافین واکس را در مایکروویو گرم کنید و به همان اندازه روغن نارگیل به آن اضافه کنید تا به شکل خمیر سفتی دربیاید. سپس یک لایهی ضخیم از این خمیر را روی ترکهای پاشنهی پاهایتان بگذارید، جورابهای تمیز به پا کنید و بخوابید. صبح روز بعد طبق معمول پاهایتان را بشویید. هر روز این کار را انجام بدهید تا ترکها کاملا برطرف شوند.
وازلین
راه مؤثر دیگر برای درمان ترک پا استفاده از وازلین است که در خانهی اغلب ما وجود دارد. بعد از سابیدن پاهایتان، یک لایهی ضخیم وازلین را روی ترکها قرار بدهید، جورابهای تمیزتان را به پا کنید و بخوابید. صبح پاهایتان را مانند معمول بشویید.
گلیسیرین
گلیسیرین هم یک درمان بسیار خوب برای ترک پاست زیرا خواص مرطوبکنندگی دارد و رطوبت را نگه میدارد. بهترین شیوهی استفاده از گلیسیرین این است که آن را با مقدار مساوی آبلیمو ترکیب کنید و به پاهای خود بمالید. اجازه بدهید ۲۰ دقیقه بماند و سپس بشویید. میتوانید کمی گلاب به این ترکیب اضافه کنید تا خوشبو هم بشود.
روغن کنجد
یکی از مؤثرترین درمانهای خانگی ترک پاشنه روغن کنجد است که به مرطوب شدن پوست، پیشگیری از عفونت ترکهای عمیق و رشد سلولهای جدید کمک میکند. کافی است ۲ قاشق چایخوری روغن کنجد را به یک لگن کوچک آب گرم اضافه کنید و بهمدت ۱۰ دقیقه پاهای خود را در آن قرار بدهید. اگر ترکها خیلی عمیقاند، میتوانید قبل از گذاشتن پاها در لگن به آنها روغن کنجد بمالید.
نمک اپسوم
منیزیم سولفات یا نمک اپسوم (Epsom salt) بهعنوان مادهای که به بهبود جریان خون و در نتیجه درمان ترک پا کمک میکند، شناخته شده است. نصف فنجان نمک اپسوم را به یک لگن آب گرم اضافه کنید، بهمدت ۱۰ دقیقه پاهای خود را در آن قرار بدهید و سپس سنگ پا بزنید.
بعد از اینکه ترک پاشنه را کاملا درمان کردید، بهترین کار این است که راههای پیشگیری از بروز مجدد آن را پیدا کنید و بهکار ببرید. برای مثال مرطوب نگه داشتن پاها، انتخاب کفش مناسب و نوشیدن آب کافی، چند راه خوب برای پیشگیری از ترک پاست.
برگرفته از: positivehealthwellness.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست