چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
کاهش هورمون استرس (کورتیزول) با ۸ راه موثر
تا به حال واژه «کورتیزول» را شنیدهاید؟ شاید شما هم با این هورمون بینوا آشنایی داشته باشید. هورمونی که بود و نبودش در هر دو صورت مشکلاتی ایجاد میکند. غدد آدرنال، هورمون کورتیزول را ترشح میکنند. این هورمون موسوم به هورمون استرس به تنظیم فشار خون و سیستم ایمنی بدن در مواجهه با بحران کمک زیادی میکند. فرقی نمیکند که بحرانی که با آن مواجه میشوید، یک ماجرای عاطفی پرسوز و گداز است یا وضعیتی فیزیکی و مشخص مانند مورد حمله قرار گرفتن و… ، در هر حال هورمون استرس یا همان کورتیزول به کمک شما میشتابد.
در واقع، کورتیزول به شما کمک میکند تا در برابر بحرانها به منابع انرژی بدن دست پیدا کنید و توانایی مدیریت وضعیت را در اختیار داشته باشید. همانطور که مشخص شد هورمون استرس نقش مهمی در بدن ایفا میکند. همراه ما باشید، میخواهیم دربارهی هورمون استرس بیشتر صحبت کنیم.
استرس بیوقفه بر عمکلرد و مکانیزم هورمون استرس تأثیراتی میگذارد. در واقع استرس مدام و ترشح زیاد این هورمون باعث بروز برخی اختلالات خواب میشود، باعث میشود پاسخدهی سیستم ایمنی چندان مناسب نباشد و ناهنجاریهایی در سطح قند خون به وجود بیاید. خبر ناخوشایند دیگر این است که افزایش ترشح کورتیزول میتواند یکی از علتهای اضافهوزن در ناحیه شکم نیز باشد.
کورتیزول به بدن پیام میدهد که باید موادی با میزان زیادی از کالری مصرف کند. این پیام ریشه در مکانیزم عملکرد کورتیزول دارد. مثلا وقتی قرار است از دست شیری گرسنه فرار کنید، خوردن مواد با کالری زیاد، انرژی لازم برای فرار را فراهم میکند، اما وقتی رقم نجومی قبض تلفن فرزندتان را میبینید و دچار استرس میشوید، دیگر انرژی تولیدی از مواد پرکالری مفید نخواهند بود و دور شکمتان جا خوش خواهند کرد.
خوشبختانه برای این مشکل نیز راهکاری وجود دارد: کنترل واکنشهای بدن با کسب آرامش. در ادامه به روشهایی برای مدیریت استرس و در برخی موارد کاهش سطح کورتیزول بهشکلی قابلتوجه اشاره شده است:
۱. برای کاهش ۲۰ درصدی کورتیزول، بگو اُم
شاید بگویید اُم دیگر چیست؟ اگر با تمرینات یوگا و مدیتیشن آشنایی نداشته باشید حق دارید اُم را نشناسید. این واژه در اول جلسات ورزشی مدیتیش بودایی و… گفته میشود. بر اساس مطالعهای تایلندی، افرادی که بهمدت ۶ هفته، تمرینات مدیتیشن کار میکردند، به میزان معنادار و چشمگیری سطح کورتیزول در بدن خود را کاهش دادند و فشار خون آنها نیز تنظیم شده بود. بهطور مشابه، کسانیکه در طول ۴ ماه، روزانه مدیتیشن انجام میدادند نیز به میزان ۲۰ درصد سطح هورمون کورتیزول را کاهش داده بودند. در حالیکه افراد دیگری که از سوی دانشگاه ماهاریشی بهعنوان گروه کنترل مطالعه شده بودند، تغییرات محسوسی نشان ندادند.
۲. برای کاهش ۶۶ درصد کورتیزول، موسیقی گوش کن
موسیقی تأثیر آرامشبخشی بر مغز دارد؛ بهویژه زمانی که با عوامل استرس زا روبهرو هستید. پزشکان در مرکز پزشکی اوساکای ژاپن، برای بیمارانی که تحت عمل کولونوسکوپی قرار داشتند، موسیقی پخش کرده بودند. نتیجه نشان میداد که سطح کورتیزول این بیماران نسبت به بیماران دیگر کاهش داشته است.
شاید شما هیچوقت به عمل کولونوسکوپی نیاز نداشته باشید، اما قطعا در موقعیتهای استرسزا قرار گرفتهاید و باز هم قرار خواهید گرفت. مثلا اگر مهمانانی دارید که در حضورشان کمی معذب هستید، در طول مهمانی سعی کنید موسیقی پخش کنید و خود را آرام نگه دارید یا برای اینکه زودتر به خواب بروید، به جای تماشای تلویزیون به موسیقی گوش بدهید.
۳. برای کاهش ۵۰ درصدی کورتیزول، خوب بخواب
بهنظر شما فرقی میکند که ۶ ساعت در طول شب بخوابید یا ۸ ساعت؟ بله…بله…بله. نتیجه تفاوت این دو مقدار، افزایش ۵۰ درصدی کورتیزول در خون شما خواهد بود. پس بهاندازه بخوابید. مطالعهای درباره خلبانها در مؤسسه آلمانی تحقیقات پزشکی هوافضا نشان داد، خلبانانی که بهمدت ۷ شب در طول مأموریتشان فقط ۶ ساعت یا کمتر خوابیده بودند، با افزایش سطح کورتیزول روبهرو شدند و این افزایش کورتیزول تا ۲ روز ادامه داشته است.
خوابی ۸ ساعته به بدن کمک میکند تا از شر تمام انواع استرس هایی که در طول روز به آن وارد شده است، خلاص بشود. حتی اگر در طول شب، خواب خوبی نداشتهاید سعی کنید در طول روز بعد چُرت کوتاهی بزنید. محققان دانشگاه پنسیلوانیا دریافتهاند که چرت کوتاه در طول روز وقتی خواب دیشب کافی نبوده است، منجر به کاهش کورتیزول میشود.
۴. برای کاهش ۴۷ درصدی کورتیزول، چند جرعه چای سیاه بنوش
دربارهی خواص چای سیاه چقدر اطلاعات دارید؟ نوشیدن چای سیاه تا حد زیادی به کسب آرامش کمک میکند. حالا مشخص میشود که چرا انگلیسیها اینقدر به نوشیدن این چای در دورهمیهای بعدازظهر خود علاقه دارند. علم نیز به آرامشبخش بودن چای سیاه پی برده است. تحقیقی در دانشگاه UCL انگلیس صورت گرفت. در این تحقیق، سطح کورتیزول کسانی که عادت به خوردن چای سیاه داشتند، در طول ساعت اولیه انجام کار ۴۷ درصد کاهش یافت؛ در حالی که سایرین که چای معمولی مینوشیدند تنها ۲۷ درصد افت کورتیزول داشتند. پژوهشگران علت آرامشبخشی چای سیاه را وجود مواد شیمیایی مانند پُلیفنول و فلاونوئیدها میدانند.
۵. برای کاهش ۳۹ درصدی کورتیزول، با دوست باحالت معاشرت کن
برای مدیریت بهتر هورمون استرس بهتر است با دوستی معاشرت کنید که شاد و شاداب است و میتواند با حرفهایش باعث پرت شدن حواستان از مشکلات بشود. حضور چنین دوستی میتواند پاسخگویی شما در رابطه با هورمون استرس را مدیریت کند. براساس تحقیقات دانشمندان در دانشگاه لوما لیندا، خنده باعث کاهش ۵۰ درصدی استرس میشود.
۶. برای کاهش ۳۱ درصدی کورتیزول، از ماساژ استفاده کن
براساس تحقیقاتی که در دانشکده پزشکی دانشگاه میامی و سایر دانشگاهها انجام شده است، بعد از چندین هفته ماساژدرمانی، سطح کورتیزول افراد بهطور متوسط یکسوم کاهش مییابد. برای کنترل سطح کورتیزول، جلسات ماساژدرمانی با تولید هورمونهای دوپامین و سروتونین (هورمون های شادی) همان حال خوشی را ایجاد میکند که معاشرت با دوستان و خوشگذرانی در مغز بهوجود میآورد.
۷. برای کاهش ۲۵ درصدی کورتیزول، به معنویات بپرداز
پرداختن به کارهای معنوی و مذهبی بسیاری از افراد را در برابر فشارهای روزانه مقاوم میکند و از ترشح میزان کورتیزول نیز میکاهد. تحقیقات دانشگاه میسیسیپی، چنین نتایجی را نشان میدهد. مثلا بهطور متوسط، کسانی که به کلیسا میروند، در مقایسه با افرادی که به این مسائل توجه ندارند، سطح هورمون استرس کمتری دارند. حتی اگر تمایلات مذهبی چندانی هم ندارید، سعی کنید از اثرات مثبت آن بهره ببرید. قرار گرفتن در محیطهای معنوی یا حتی فعالیت در خیریهها و دیدار طبیعت نیز میتوانند منجر به کاهش استرس و در نتیجه آرامش بیشتری بشوند.
۸. برای کاهش ۱۲ تا۱۶ درصدی کورتیزول، آدامس بجو
دفعهی بعدی که دچار تشویش شدید، آدامس بجوید. مطالعات نشان میدهند که آدامس جویدن تا حد زیادی از تنشها میکاهد. در شرایطی که استرس به میزان متوسطی وجود دارد، جویدن آدامس باعث کاهش ۱۲ درصدی کورتیزول در بزاق فرد نسبت به کسانی میشود که آدامس نمیجوند. مطالعات نشان داده است که خوردن آدامس موجب افزایش جریان خون و فعالیت عصبی در برخی قسمتهای مغزی میشود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست