چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

همه چیز درباره متفاوت ترین پاپ تاریخ


همه چیز درباره متفاوت ترین پاپ تاریخ

برزیلی ها بعد از آمدن پاپ دو دسته بودند یا خوشحال بودند یا ناراحت خوشحال ها سرخوش از اینکه پاپ لاتین زبان کشور آنها را برای اولین سفر خارجی اش انتخاب کرده و وسط شادی و خوشحالی جشن روز جوان به کنارشان آمده اما ناراحت ها حال و روزشان فرق داشت آنها اصلا نمی توانستند درک کنند دولت برزیل چطور حاضر شده است وسط گیرودار اعتراض های مردمی دوباره دست به جیب ببرد و برای آمدن مشهورترین رهبر مسیحیان دنیا خودش را به آب و آتش بزند

کم پیش می آید که چریک برزیلی برای استقبال از مهمان هایش به فرودگاه برود. خانم رییس جمهور که این روزها پست و مقامش را به خاطر دوستی با لولا داسیلوا رییس جمهور سابق برزیل و سابقه زندان ها و فعالیت های سیاسی عجیبش دارد، اولین کسی بود که بعد از نشستن هواپیمای خصوصی پاپ فرانسیس در فرودگاه ریودوژانیرو با رهبر مذهبی کاتولیک های دنیا دیدار کرد. دیلما روسف خودش پاپ را به برزیل دعوت کرده بود، آن هم به مناسب هفته جوانان برزیل و با خرج و مخارج زیاد. درست وسط زمانی که برزیلی ها هنوز به خاطر اعتراض به هزینه های بالای حمل و نقل از کف خیابان ها جمع نشده اند. با اینحال پاپ فرانسیس بی هیچ ترسی از حضور مردم معترض توی یک ماشین بدون سقف نشست و توی خیابان های شهر بزرگ لاتین دور دور زد. از اینجا بود که اولین سفر خارجی پاپ فرانسیس با کلی هیجان متفاوت شروع شد.

برزیلی ها بعد از آمدن پاپ دو دسته بودند؛ یا خوشحال بودند یا ناراحت. خوشحال ها سرخوش از اینکه پاپ لاتین زبان کشور آنها را برای اولین سفر خارجی اش انتخاب کرده و وسط شادی و خوشحالی جشن روز جوان به کنارشان آمده اما ناراحت ها حال و روزشان فرق داشت. آنها اصلا نمی توانستند درک کنند دولت برزیل چطور حاضر شده است وسط گیرودار اعتراض های مردمی دوباره دست به جیب ببرد و برای آمدن مشهورترین رهبر مسیحیان دنیا خودش را به آب و آتش بزند. آن هم درست زمانی که مردم برای گران شدن چند سنتی بلیت کرایه های حمل و نقل کلی کشته و زخمی داده بودند.

برای همین بیشتر از قبل به خیابان ها آمدد و هر کاری برای آزار و اذیت پاپ کردند. از گذاشتن بمب دست ساز توی محل سخنرانی اش گرفته تا معرکه گرفتن پشت در محل اقامتش اما هیچکدام از این کارها نتوانست خورخه برگوگلیو مشهور به پاپ فرانسیس اول را از کوره در ببرد. او نه فقط از اعتراض ها خم به ابرو نیاورد که حتی از مردم حمایت هم کرد و حسابی پشتشان را گرفت. داستانی که دوباره پاپ و اخلاق خاص او را سر زبان ها انداخت.

● به یک لقمه نان راضی است

او خودش بعد از انتصاب به مقام پاپی، نام فرانسیس را انتخاب کرد، آن هم به احترام فرانسیس آسیزی یکی از قدیسان معروف مسیحی که در جوانی ثروت زیادش را کنار گذاشت و به زندگی فقیرانه رو آورد. آن روزها کسی نمی دانست چرا پاپ تازه وارد چنین اسمی برای خودش انتخاب کرده اما حالا جریان برای همه روشن است. پاپ آرژانتینی برخلاف همتایان گذشته اش هیچ میلی برای سنتگرایی و تجملگرایی در کلیسا ندارد. این مساله را مردم خیلی زود از سر و وضع ساده و بی شیله پیله او فهمیدند.

فرانسیس شنل قرمز بندیکت و کفش و کلاه چرم گرانقیمت او را کنار گذاشت و قبای سفید ساده و صلیب فلزی را به جای قبای ابریشمی و گردنبند طلای او ترجیح داد. او حتی از رفتن به قصر واتیکان هم امتناع کرد و همان روزهای اول به دور و بری هایش گفت که می خواهد برای دوری از انزوا در یک سوییت با دو اتاق در هتل آپارتمان دوموس سانتامارتا در نزدیکی کلیسای سن پیتر برود – مهمانسرای مخصوص وایتکان که کاردینال ها و کشیش ها آنجا سکونت دارند.

به این ترتیب اولین سنت واتیکانی ها بعد از ۱۰۰ سال شکسته شد. از زمان پاپ پیوس دهم در اوائل قرن بیستم میلادی، همه اپ ها در اقامتگاهی رسمی که ده ها اتاق و بخش خدمه و یک تراس با نمایی استثنایی از شهر رم دارد به سر برده اند. البته این کار پاپ اصلا برای ریا و دغل کاری نبود. برای اینکه او وقتی اسقف اعظم بوینس آیرس هم بود، از اقامت توی اقامتگاه اسقف ها خودداری و در خانه ای معمولی زندگی کرد و حتی غذایش را هم خودش می پخت.

پاپ فرانسیس آنقدر خاکی و خودمانی است که حتی توی محل اقامتش حسابی قاطی باقی کشیش ها شده و غذایش را با آنها می خورد. او توی سانتامارتا عشای ربانی را با گروه های مختلف کارمندان واتیکان شروع کرد و از همانجا نشان داد که می خواهد با بندیکت ها فرق داشته باشد. این وسط بزرگان واتیکان آنقدر از دست فرانسیس و کارهای عجیب و غریب او مبهوت بودند که حتی تا مدت ها سایت اصلی واتیکان را که باید همه فعالیت های روزمره پاپ را پوشش دهد، به روز نمی کردند، مبادا مردم دنیا بخوانند و آبرو و حیثیت واتیکان با دبدبه و کبکبه چند صد ساله اش از بین برود.

● ماشین که خوشبختی نمی آورد

ماجرای ساده زیستی پاپ فرانسیس زمانی سر زبان ها افتاد که او یک روز صبح سرتاپای کشیش های واتیکان را شست و کنار گذاشت. گویا پاپ تازه خیلی از بریز و بپاش های اهالی واتیکان لجش گرفته بود و هیچ طوری نمی توانست تاب تجملات آنها را بیاورد. برای همین هم سر یکی از معروف ترین سخنرانی هایش در رم سر صحبت را باز کرد و از کشیش های واتیکان و همه دنیا خواست که کمی از فکر مال دنیا بیرون بیایند و از تجمل پرهیز کنند.

پاپ از کشیش های جوان و ماشین های گران قیمتی که آنها سوار بودند شاکی بود. او بی خیال اینکه سخنرانی اش تا کجاهای دنیا منتشر می شود درباره تک تک ماشین های کشیش ها صحبت کرد و از آنها خواست دیگر ماشین گران سوار نشوند. «شما نمی دانید من توی این مدت از دیدن کشیش ها و روحانیونی که خودروهای فاخر سوار می شوند، چقدر رنج بردم. به دلم درد می آید وقتی می بینم یک کشیش یا راهبه، سوار جدیدترین خودروهای گران قیمت می شود. شما حق ندارید چنین کاری کنید. خودرو برای انجام بسیاری کارها ضروری است اما امیدوارم که از خودروهای ساده تر و معمولی تر استفاده کنید. وقتی می خواهید خودرو گران تر و راحت تری بخرید، به این فکر کنیدکه در دنیا کودکانی از گرسنگی به حال مرگ افتاده اند.»

پاپ حتی از گوشی های موبایل گران قیمت کشیش ها هم گله کرد و گفت که «اینها راه رسیدن به سعادت نیست!» حرف های پاپ برای بعضی ها خیلی گران بود؛ آنقدر که فردای آن روز چندتایی از کشیش های واتیکان برایش پیغام فرستادند که کافی است تو هم سوار یک ماشین خوب بشوی تا بفهمی که فرق یک فورد قدیمی با بنز و بی ام و و لکسوس چی هست!

● همه ازش خاطره دارند

به عقیده خیلی ها فرانسیس در مقام یک پاپ استعداد عجیبی در انتقال پیام های بسیار قدرتمند دارد؛ آن هم نه با کلام و حرف های ریز و درشت. پاپ جدید با کارهایش مردم دنیا را مسحور خودش کرده است. او از ابتدا هم گفته بود که نمی خواهد در دنیای فرو رفته در سنت و مراسم طراحی شده واتیکان سر کند و دنبال راهی برای تغییر در سبک زندگی مبلغان مذهبی واتیکان است.

روزهای اول کسی ادعای او را باور نکرد. حتی خیلی ها اصرار او به زندگی در بیرون کاخ واتیکان را به حساب یک نمایش تبلیغاتی گذاشتند و گفتند فرانسیس فقط برای اینکه خودش را به جای بندیکت شانزدهم توی دل مردم جا کند، دست به چنین کارهایی می زند اما رفته رفته کارهای عجیب و غریب پیرمرد خیلی چیزها را برای مردم دنیا رو کرد.

هنوز دو سه هفته ای از آمدن پاپ فرانسیس به واتیکان نگذشته بود که او یک روز صبح خودش دست به تلفن برد و برای لغو سفارش روزنامه ای که هر روز به در خانه اش در آرژانتین می رفت، شماره تلفن کیوسک روزنامه فروشی را گرفت. پاپ خودش را کاردینال خوزه معرفی کرد اما پسرک روزنامه فروش که می دانست خوزه باید آن زمان در واتیکان به کارهای بزرگتری برسد، حرفش را باور نکرد و تماس او را به حساب مزاحمت تلفنی گذاشت اما روز بعد پدرش که صدای کاردینال را خوب می شناخت وقتی فهمید که پاپ خودش با آنها صحبت می کند، دیگر سر از پا نمی شناخت.

فردای آن روز بیشتر روزنامه های ایتالیا و آرژانتین صحبت های پدر و پسر روزنامه فروش را تیتر یک کرده بودند: «شوکه شده بودم. گریه ام گرفت. نمی دانستم چه باید بگویم. او از من به خاطر اینکه تمام این مدت روزنامه ها را برایش برده ام تشکر کرد و برای خانواده ام دعای خیر کرد اما من که نمی توانستم باور کنم او خودش این کار را کرده، برای همین همه اش تکرار می کرد من خورخه برگوگلیو هستم و از رم تماس می گیرم. من از او هزار خاطره دارم. اینکه آخر هر ماه کش های پلاستیکی بسته های روزنامه را جمع می کرد و به من می داد. فکرش را بکنید، هر ۳۰ کش پلاستیکی را!»

● خدا آن روز را نیاورد

داستان پاپ تازه و کارهای عجیب و غریب او سر درازی دارد. اصل ماجرا زمانی بالا گرفت که پاپ اولین مراسم عید پاک را برگزار کرد و کار را به جایی رساند که صدای محافظه کاران کاتولیک را هم درآورد. رهبر جدید کاتولیک های جهان در مراسم در مراسم روز عید پاک پای ۱۲ جوان بزهکار، از جمله دو زن را شست که از قضا یکی از این زن ها مسلمان بود! طبق مقررات مذهبی عید پاک شستن پای زنان در روز مذهبی پاشویی – مراسمی آیینی که یادآور شام آخر حضرت عیسی (ع) است – مجاز نیست؛ به خصوص اینکه طرف زنی با مذهب و آیینی غیر از کاتولیک باشد اما در جریان روز عید پاک او پای یک زن مسلمان و زن دیگری از اهالی کاتولیک ایتالیا را شست؛ فقط به این توجیه که شستن پای بزهکاران – بدون در نظر گرفتن جنسیت آنها یا دین و مذهبشان – یک نشانه است.

«من فقط می خواستم به همه نشان بدهم کسی که بالای دست دیگران قرار دارد باید همیشه خادم آنها باشد؛ درست مانند کاری که مسیح به نشانه عشق و خدمت شب آخر انجام داد و پای ۱۲ حواری خود را شست و بوسید.» اما محافظه کارهای کاتولیک با این عقیده پاپ مشکل دارند. همان روز ادوارد پترز، مشاور واتیکان در امور مربوط به حقوق کلیساها، در وبلاگ شخصی اش این اقدام پاپ را «سزاوار پرسش» دانست و با کلی سر و صدا از واتیکانی ها خواست برای پاپ جدید فکری بکنند. خیلی ها این عمل پاپ را یک دهن کجی بزرگ به پاپ سابق معنی کردندو معتقد بودند پاپ با این حرکت خواسته کم کم پای زنان را به کلیساها باز کند و جایی به عنوان کشیش برایشان ترتیب دهد.

کار داشت به جاهای باریک می کشید و صحبت از برکناری پاپ تازه به میان آمده بود که فردریکو لومباردی، سخنگوی واتیکان پادرمیانی کرد و با لحنی آرام اقدام عجیب پاپ را توجیه کرد. اینکه پاپ به هیچ صورتی سعی در نقض قوانین کلیسا نداشته و فقط رفتاری استثنایی از خودش نشان داده. لومباری با ارسال ایمیل به خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت: «این موقعیتی ویژه بود که در آن جدا کردن دختران مناسب نبود. هدف پاپ از این مراسم فرستادن پیام عشق به یک گروه بود، نه شکستن مقررات کلیسا.»

● پاپ متهم به جاسوسی در زمان نظامیان آرژانتینی است

فضولی هم خوب بلد بود

وقتی پاپ فرانسیس روی کار آمد، یک عالم مشکل ریز و درشت سر راهش بود. از سوء استفاده های جنسی توی کلیساهای کاتولیک گرفته تا فساد مالی و اخلاقی واعظان مذهبی. با اینحال هیچ چیزی برایش سنگین تر از روبرو شدن با اولین اتهام دوران پاپی اش نبود. دو سه روز بعد از انتصاب فرانسیس اول، روزنامه های اسپانیولی زبان مدعی شدند که رهبر جدید کاتولیک های جهان با دیکتاتوری نظامیان آرژانتین طی سال های ۱۹۷۶ تا ۱۹۸۳ میلادی همدست بوده و جای بعضی از کشیش های کلیسا را به رژیم دیکتاتوری حاکم لو داده.

روزنامه های اسپانیایی «ال پاییس» مدعی است سازمان های دفاع از حقوق بشر، پاپ جدید را متهم کرده اند زمانی که اسقف بوینس آیرس بود، دو نفر از کشیشان فرقه خودش به نام اورلاندو یوریو و فرانسیسکو خالیکس را به رژیم دیکتاتوری آرژانتین لو داده.

خالیکس در کتابی که در سال ۱۹۹۵ منتشر کرد نوشته: «بسیاری از افراد دارای عقاید سیاسی افراطی راستگرا، به حضور ما در محله های فقیرنشین با بدبینی نگاه می کردند. تفسیر آنها از حضور ما در کنار فقرا، حمایت ما از مبارزان و جنجگویان بود. ما می دانستیم که باد از کجا می وزد و چه کسی مسئول طرح این اتهامات است و به همین دلیل با این شخص (یعنی پاپ) صحبت کردم و گفتم که او دارد با جان ما بازی می کند. او هم متعهد شد این موضوع را که ما فقط کشیش هستیم و در تعریف تروریست مورد نظر نظامیان نمی گنجیم، به اطلاع آنها برساند اما او به وعده خودش عمل نکرد و برخلاف حرف هایش، ما را لو داد!»

به نوشته ال پاییس، روز ۲۳ مه سال ۱۹۷۶، یوریو و خالیکس به دست دیکتاتوری نظامی گروگان شدند و به مدت پنج ماه در یک پادگان ارتش زندانی و شکنجه شدند؛ آن هم فقط به خاطر دهن لقی پاپ تازه.

البته این اتهام را هم خود پاپ تکذیب کرد و هم سخنگوی واتیکان در برابرش کلی موضع گرفت اما کلی تصویر از آقای پاپ هست که او را خوش و خندان کنار دیکتاتورهای آرژانتینی نشان می دهد و نمی شود هیچ جوری آنها را حاشا کرد.

● روی کار آمدن پاپ با حاشیه های عجیب همراه بود

یک عدد پاپ و این همه سودا

هنوز دنیا چهره پاپ تازه را درست و حسابی ندیده بود که سر ریه های فرانسیس کلی جنگ و دعوا بالا گرفت. پاپ تازه وارد لاتین زبان که از همان اول کلی بدخواه داشت یک نقطه ضعف بی مورد دست دشمنانش داد؛ اینکه فقط یک ریه دارد و باید تا آخر عمر بیشتر از بقیه مراقب سلامتی اش باشد.

خیلی ها توی واتیکان همین را بهانه کردند تا زیرآب پاپ تازه را بزنند. گویا بخش بزرگی از یک ریه او در دوران جوانی به علت عفونت برداشته شده و همین باعث می شود که او توی انجام کارهایش کمی کد باشد.

البته پزشکان می گویند از دست دادن بخشی از یک ریه لزوما سلامت پاپ را به خطر نمی اندازد یا طول عمر او را کوتاه نمی کند اما باید کمی بیشتر از دیگران مراقب خودش باشد. واتیکان هم البته جواب منتقدان را خوب داد. «پاپ که نمی خواهد توی ماراتن شرکت کند.» این ماجرا که تمام شد یک داستان دیگر برای خراب کردن چهره پاپ درست کردند.

خیلی زود پای یک زن به میان آمد. رسانه های آرژانتینی با زنی ۷۶ ساله مصاحبه کردند که مدعی بود جواب منفی او در دوران نوجوانی به خواستگاری خورخه ماریو برگولیو یعنی پاپ فرانسیس باعث شده او به کلیسا برود و حالا پاپ ۲.۱ میلیارد کاتولیک جهان شود. آمالیا دامونته مدعی است زمانی که او و پاپ ۱۲ ساله بوده اند خورخه ماریو برگولیو در نامه ای گفته بود که اگر نتواند با او ازدواج کند، کشیش خواهد شد اما دالیا دامونته می گوید خورخه در نامه اش تصویر خانه ای سفید با بامی قرمز را برایش نقاشی کرده و قول داده بود اگر با هم ازدواج کنند، خانه ای به آن شکل برایش می خرد تا با هم در آن زندگی کنند.

گویا توی آن هاگیر واگیر پدرش نامه را پیدا کرده و بعد از این حادثه آنها دیگر هیچ وقت همدیگر را ندیدند و خانواده دامونته هر کاری انجام دادند تا آنها را از هم جدا کنند که البته موفق هم بودند. آمالیا دیگر خورخه را ملاقات نکرد تا اینکه توی تلویزیون او را در هیبت یک پاپ دید. حالا هم خانم مدعی است که ۲ میلیارد کاتولیک دنیا باید مدیون او باشند و یک جوری از خجالتش دربیایند.